Gràcia estrena la nova pista pública de bàsquet de Vallcarca i cedeix un altre espai a tres entitats : Servei de Premsa

Gràcia estrena la nova pista pública de bàsquet de Vallcarca i cedeix un altre espai a tres entitats

08/03/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Gràcia estrenarà, aquest dilluns, la nova pista de bàsquet situada en el solar de més de 5.700 metres quadrats situat sota el Viaducte de Vallcarca, que ha estat recuperat per a l´ús públic a través del programa d´arranjament de solars de titularitat pública engegat per l´Ajuntament de Barcelona al mes de novembre passat, i que implica l´actuació en 8 espais de tota la ciutat.

En la nova pista, el districte de Gràcia hi ha col·locat cistelles de bàsquet i enllumenat públic a l´interior, i papereres i bancs d´estada a la zona exterior.

La pista s´ha urbanitzat després que l´àrea d´Hàbitat Urbà de l´Ajuntament de Barcelona finalitzés l´actuació de regeneració urbana de l´espai, que ha consistit en l´enderroc de restes d´edificacions, la neteja del solar, el desbrossament i el seu anivellament amb aportació de terra. També s´ha arranjat el límit de la vorera actual substituint panots trencats i reforçant-lo.

La pista de bàsquet estarà oberta als usuaris, sense restriccions horàries, i el seu manteniment es durà a terme des de l´àrea de Manteniment de Medi Ambient de l´Ajuntament de Barcelona. La regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha recordat que l´aposta per la millora de l´espai públic ?és molt important a tota la ciutat, però més a Vallcarca, que fa temps que viu un procés de transformació intens?.

Espai per a les entitats

A més d´aquesta pista, el projecte de microurbanització d´aquest gran espai ha inclòs la plantació d´hidrosembra al talús posterior del solar, així com la plantació d´un camp de blat, que incorpora dins del paisatge urbà imatges d´estacionalitat i de color.

A més, a l´altra banda del solar, en un tram d´uns 500 metres quadrats, s´ha habilitat un espai –amb instal·lació de punts de llum i d´aigua–, l´ús del qual s´ha cedit a tres entitats del districte perquè en puguin disposar de forma temporal i gratuïta. Les entitats beneficiàries són l´IED Barcelona Escola Superior de Disseny, amb seu al districte de Gràcia, i les entitats socials Centre Heura i Llar de Pau, que podran disposar del solar per a les seves activitats.

El conveni signat entre el districte i les tres entitats té com a objectiu convertir el solar en un espai d´ús social gràcies a un projecte experimental: L´IED Barcelona Escola Superior de Disseny ha realitzat una proposta de disseny social construint un hort urbà, anomenat Hort de les Cases, amb la finalitat d´oferir un espai amb fins terapèutics per a les entitats Centre Heura, especialitzat en acollida per a persones en situació de sense llar, i la casa de convalescència Llar de Pau.

El projecte fou desenvolupat, en origen, com a tesis de final de curs dins el marc de Ceramicartworld Urban Art; una iniciativa de l´agència Idearideas que te com a objectiu intervenir en espais públics en desús per oferir oportunitats de socialització entre usuaris en entorns urbans prenent com a model la cultura rural, alhora d´investigar sobre noves aplicacions del material ceràmic.

Un grup internacional d´estudiants de Disseny de Producte, Disseny d´Interiors i Disseny Gràfic ha dissenyat i construït quatre propostes que resolen les necessitats de l´hort:

? un sistema de tanca per acotar el terreny que comunica la historia del barri, reconstruint simbòlicament les façanes de les antigues cases del solar mitjançant peces de ceràmica, com a homenatge a la herència cultural i arquitectònica de la comunitat.
? un sistema per organitzar i dividir l´hort.
? un compostador
? una caseta de jardineria.

Els alumnes han sigut co-creadors, directors de projecte i constructors. Utilitzant la menor quantitat possible de recursos mes enllà del material cedit per les empreses, han construït una estructura de magatzematge i un compostador amb material exclusivament de rebuigs.

Aquest projecte es una mostra del que es pot fer amb pocs recursos materials, però amb creativitat i voluntat de col·laboració, entre alumnes i entre institucions i empreses. Part d´aquest material prové de punts verds de la ciutat.

La intervenció actual és només una primera part del projecte de tesi dels alumnes que es podria complementar, en un futur, amb un aula pública oberta per a les escoles del barri i un espai amb mobiliari urbà.





Paraules clau