L´alcalde Xavier Trias afirma que Torí és una ciutat important per a la estratègia internacional de Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde Xavier Trias afirma que Torí és una ciutat important per a la estratègia internacional de Barcelona

12/03/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde Xavier Trias s´ha reunit aquest migdia amb l´alcalde de Torí, Piero Fassino, per estudiar possibles vies de col·laboració entre ambdues ciutats. A la reunió acompanyaven a l´alcalde de Torí, Franco Giordano, assessor diplomàtic de l´Alcalde; Raffaella Scalisi, directora de Relacions Internacionals; Fortunata Armocida, assessora de Relacions Internacionals i Marcella Gaspardone, directora del Convention Bureau de la ciutat i la província de Torí. I per part de l´Ajuntament de Barcelona hi eren presents Jaume Ciurana, tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació; i Joaquim Llimona, director de Relacions Internacionals i Cooperació. Trias ha afirmat que la capital del Piemont ?és una de les ciutats italianes importants per a la nostra estratègia internacional?.

L´alcalde Trias ha recordat que Barcelona ha estat col·laborant, des de fa anys, en diversos projectes en diferents àmbits amb la ciutat italiana. Barcelona va signar un acord de cooperació triangular amb Torí i Lió, vigent entre 2004-2007. Les tres ciutats formen part d´un espai estratègic del Sud d´Europa i configuren un eix transversal de desenvolupament que articula la principal via de comunicació cap a les regions de l´interior i del nord d´Europa. El 2005 el mercat de la Boqueria va signar un acord de col·laboració amb el Mercat de Porta Palazzo i ambdues ciutats han continuant treballant plegades en l´àmbit dels mercats municipals, en el marc de la xarxa Emporion o de diversos projectes europeus. Actualment, ambdues ciutats participen en 2 projectes europeus: un projecte URBACT en l´àmbit del mercats municipals, liderat per la ciutat de Barcelona i un INTERREG IVC, a través de Barcelona Regional sobre bones pràctiques en temes mediambientals.

L´alcalde Trias ha expressat al seu homòleg torinès la seva voluntat de que Torí s´impliqui en el projecte European Union Core Cities Conference, organitzada per l´Ajuntament de Barcelona, amb el suport de l´associació FERRMED, que tindrà lloc en el marc del Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció (SIL), el 19 de juny del 2013 a Barcelona, sobre les xarxes transeuropees de transports.

Els dos alcaldes han parlat també de la xarxa Eurocities. Barcelona i Torí van ser escollides membres del Comitè Executiu d´Eurocities el passat mes de novembre i es podrien qualificar com les úniques representants del ?sud d´Europa? dins del comitè executiu de la xarxa ?dominada per les ciutats holandeses i escandinaves-, i per aquest motiu Trias i Fassino ha acordat que seria interessant establir una estratègia conjunta. I Smart Cities ja que Torí és també una ciutat molt activa en aquest àmbit.

Finalment, els dos alcaldes han parlat de jocs Olímpics, Torí va organitzar els jocs Olímpics d´Hivern el 2006, i Barcelona en pot aprendre de la seva experiència; i de turisme, Torí ha proposat a l´Ajuntament de Barcelona de fer un intercanvi per a la promoció d´ambdues ciutats, aprofitant, sobretot, l´entrada en vigor a finals d´aquest mes de març, del vol que unirà Barcelona i Torí.

Piero Fassani va participar ahir en la presentació ?Torí, una ciutat per a descobrir. Cultura, art, economia, turisme i innovació?, per promocionar la ciutat amb motiu de la posada en marxa d´un vol directe Barcelona-Tori a partir del proper 28 de març. Fassani també ha visitat l´edició d´enguany del Bio Europe Spring Conference, l´edició de primavera del congrés de partnering més important d´Europa de la indústria biotecnològica i farmacèutica, en el que hi participen els principals líders dels sector biotecnològic, farmacèutic i financer, així com empreses emergents en aquest sector. Torí i la regió de Piemont tenen una estand en aquest congrés, on també participa BioIndustry Park, un parc tecnològic i científic situat als afores de Torí. L´alcalde torinès ha aprofitat la seva estada a Barcelona per reunir-se també amb directors de diverses institucions culturals de la ciutat.





Paraules clau