Experts internacionals exposaran idees innovadores per a abordar reptes socials de Barcelona : Servei de Premsa

Experts internacionals exposaran idees innovadores per a abordar reptes socials de Barcelona

15/03/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha organitzat una sèrie de trobades d´innovadors socials d´arreu del món que començaran aquest proper dimarts, dia 19, i que busquen generar un intercanvi d´idees a l´entorn de l´emprenedoria social en tres àmbits: l´ocupabilitat juvenil, el suport a famílies monoparentals i la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Les jornades busquen reunir innovadors experimentats internacionals amb persones interessades a dur a terme experiències en aquest àmbit a la ciutat de Barcelona, dotant-los d´idees, eines i recursos per a fer-ho possible.

Aquests tres blocs temàtics encapçalaran tres fòrums que se celebraran el dia 19, el dia 22 d´abril i el dia 14 de maig, i que inaugurarà el primer dia la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, a les 16 hores a l´Auditori de CaixaFòrum.

Aquests fòrums sorgeixen a iniciativa de l´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, després d´una trobada sobre innovació social que es va fer a Irlanda, on es van reunir 50 innovadors de tot el món per mostrar les seves iniciatives.

Per primer cop a Catalunya, aquesta trobada es farà a Barcelona. L´aposta del govern municipal en aquest àmbit és iniciar un procés de recerca internacional per a generar solucions a problemàtiques socials concretes, i donar eines als emprenedors socials perquè escullin les més eficients en relació a situacions socials que es donen a la ciutat.

Per a les tres temàtiques que va llançar l´àrea de Qualitat de Vida entre tots els emprenedors del món es van presentar 302 solucions, d´entre les que finalment se n´han seleccionat 4 per a cada temàtica, i que seran exposades pels seus autors durant aquests fòrums.

Els criteris per escollir aquestes iniciatives han estat, entre d´altres:

1. Que responguin a criteris de sostenibilitat
2. Que la iniciativa hagi estat contrastada i hagi funcionat en el lloc on s´ha implantat
3. Que sigui diferent
4. La iniciativa ha de ser transferible

La primera de les sessions, el dia 19, porta el títol ?Com augmentar la ocupabilitat de la gent jove??. En aquesta jornada es presentaran quatre idees innovadores per capacitar els joves amb els recursos necessaris per augmentar l´èxit en el procés de trobar una ocupació professional. A l´obertura hi assistirà el regidor d´Adolescència i Joventut de l´Ajuntament de Barcelona, Raimond Blasi.

Aquesta iniciativa, desenvolupada per UpSocial per encàrrec de l´Ajuntament de Barcelona, vol debatre a l´entorn de solucions que augmentin les possibilitats dels joves a accedir al món laboral. En aquest àmbit s´hi van presentar un total de 97 propostes innovadores, que van entrar en una selecció feta per institucions i experts, seleccionant les més adients per a ser implantades a la ciutat de Barcelona.

Així, en aquest àmbit, es presentarà una experiència canadenca (JUMP Math), que promou l´èxit en matemàtiques de tots els nens i nenes des de primària a ESO, per impulsar-los cap a l´èxit intel·lectual. La idea parteix de la base que tots els nens estan capacitats per desenvolupar l´habilitat en matemàtiques, trencant el mite que només alguns en tenen especial facilitat.

Així mateix, hi participarà el francès Jean-Pierre Duponchelle, president de la Federació de Xarxes de Clubs Cigales, que explicarà l´experiència sobre finançament de projectes de gent jove per a accelerar l´activitat econòmica i social.

Els Clubs Cigales són grups que autofinancen projectes socials destinats a ocupar joves, a través d´un sistema de mentors. Constituïts per grups d´entre 5 a 20 persones, són ciutadans que volen fer de petits inversors de projectes comunitaris.

També s´exposarà l´experiència de la Fundación Paraguaya ?Learning by doing by earning´, d´educació emprenedora, que ha engegat un projecte de formació professional que combina l´estudi amb la creació i desenvolupament de negocis, en què els alumnes aprenen mentre generen un benefici, que reverteix en el manteniment de l´escola. Acaba sent, així, un sistema de formació on el mateix estudiant es paga la formació, mentre aprèn.

Finalment, de Brasil i Regne Unit, assistirà Pere Torrents (GSMA), que explicarà la iniciativa AppsForGood, un sistema de creació d´aplicacions mòbils a ESO per motivar els alumnes de secundària i desenvolupar la seva capacitat emprenedora tecnològica i social.

L´ocupació juvenil a les polítiques municipals

L´ocupació juvenil ha estat escollit un dels tres eixos d´aquests fòrums, atesa la rellevància que té en les polítiques municipals. En aquest àmbit, l´Ajuntament de Barcelona està duent a terme diferents iniciatives per a l´accés laboral de les persones joves. Aquest és un dels principals eixos del del Pla d´Adolescència i Joventut 2013-2016.

A més, el consistori es va reunir amb sindicats, empresaris, representants del món universitari i el Consell de la Joventut de Barcelona per a impulsar mesures de xoc, entre elles, la creació de la Comissió ?Empresa-Treball´, on també hi ha representats tots els grups municipals.





Paraules clau