Xavier Trias: ?Mai un conflicte armat resoldrà els desacords polítics” : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?Mai un conflicte armat resoldrà els desacords polítics”

17/03/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit avui l´acte de commemoració del 75è aniversari dels bombardejos sobre població civil a la ciutat de Barcelona, quan el 17 de març de 1938 una bomba va escalar sobre un camió carregat amb 4 tones de trilita a la travessia dels carrers Balmes i Gran Via i va provocar l´ensorrament de dues illes de l´Eixample.
 
L´acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega; del catedràtic d´Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i autor del llibre ?Barcelona durant la Guerra Civil?, Joan Villarroya; Daniel Perico, Cònsol General d´Itàlia a Barcelona; i Manuel Cardeña, testimoni dels bombardeigs a la ciutat quan era un infant.
 
L´alcalde ha volgut remarcar que ?mai un conflicte armat resoldrà  els desacords polítics, per això hem de centrar els nostres esforços en la construcció de la pau, aquí i arreu?, en un acte que s´ha celebrat en el monument ?Encaix? de Margarita Andreu, a la Gran Via barcelonina, molt a prop d´on es va produir l´explosió del 17 de març de 1938. Xavier Trias ha destacat que ?l´acte d´avui és un homenatge a les víctimes d´aquells bombardeigs, però també, com ens recorda l´escultura en la que ens trobem, a les víctimes de la Guerra Civil i de totes les guerres?.
 
Durant la Guerra Civil Espanyola, la ciutat  de  Barcelona es va convertir en el camp de proves mundial del bombardeigs sobre  població civil que anys més tard, durant la II Guerra Mundial, es faria de forma generalitzada. La ciutat va ser l´escenari durant tres dies, 16, 17 i 18 de març, dels pitjors bombardejos de la seva història. Van morir 670 persones i 1.200 van resultar ferides.
 
Trias ha recordat que ?els responsables dels bombardeigs van ser aquells que van conduir el país a la barbàrie menyspreant la democràcia i avantposant la força i la violència al valor de la llibertat i la política?. ?Actes com els d´avui, en els que encara podem comptar amb la presència de testimonis, són molts importants?,  ha dit l´alcalde, ?els supervivents ens recorden l´obligació de no oblidar la història per no repetir-la en el futur?.





Paraules clau