L´Oficina per la No Discriminació va atendre 503 persones durant el 2012 : Servei de Premsa

L´Oficina per la No Discriminació va atendre 503 persones durant el 2012

27/03/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Oficina per la No Discriminació va atendre durant l´any 2012 un total de 503 persones, de les quals 203 van sol·licitar informació, atenció i assessorament, i 300 van demanar suport i tractament. L´oficina, ubicada al número 32 del carrer Ferran, és un servei municipal d´orientació per a la defensa dels drets de les persones, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables o amb més risc de ser objecte de discriminació per raó de gènere, orientació sexual o identitat de gènere; origen i pertinença cultural; salut física i mental; edat; situació econòmica i social, i d´altres.

Aquest servei atén totes aquelles persones que pensen que han estat objecte d´una discriminació dins de la ciutat de Barcelona, o els barcelonins i les barcelonines que consideren que han estat discriminats fora del terme municipal. Gairebé el 90%de les demandes d´atenció sol·licitades durant el 2012 han rebut un tractament basat en la gestió alternativa de conflictes i en la mediació.

A banda de la funció informadora, sensibilitzadora i mediadora d´aquesta oficina, el Servei també exerceix d´observador del grau de respecte als drets dels ciutadans a Barcelona. Observa per poder actuar des de la prevenció, però també per eradicar problemes emergents.

Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils, recorda que ?la ciutat de Barcelona va ser pionera a l´hora de posar en funcionament aquesta oficina, que vetlla pels drets de les persones. Des de l´Ajuntament continuarem treballant en la lluita contra la discriminació en qualsevol àmbit a la nostra ciutat, ja que quan es vulneren els drets d´una persona, s´estan vulnerant els drets de tota la societat?.

El dret més vulnerat segons la memòria del 2012 és el dret a la dignitat, en el 20% dels casos que han arribat a l´oficina. El segon, en un 13% dels casos és el dret a la informació i en un 12%, el dret a la llibertat i la seguretat. D´ altra banda, les persones immigrades són el col·lectiu que més pateix situacions de discriminació (suposa gairebé el 30% dels casos).

Formació en la no discriminació

Una bona part de l´activitat de l´Oficina per la No Discriminació (OND) se centra en la formació de les persones en la igualtat de drets i en la no discriminació. L´assessorament i el suport a les víctimes de situacions de discriminació és un eix fonamental d´aquest servei, atès que constitueix l´element pal·liatiu de les conseqüències de les conductes discriminatòries. Això no obstant, la formació constitueix un element indispensable per fer difusió dels drets de les persones, i per abonar el terreny de la prevenció.

El projecte educatiu de l´OND es desenvolupa en dues vessants diferents:

– Els tallers sobre igualtat de drets adreçats als estudiants i escolars
– Els tallers de formació i reflexió de les pròpies actituds per la no discriminació adreçats a col·lectius de professionals que treballen de cara al públic o que tenen empreses o negocis en els quals té lloc la concurrència pública

Durant el 2012 van passar pel projecte formatiu de l´OND 801 persones, 585 estudiants, i 216 professionals.

Vila ha destacat ?el nostre compromís amb la defensa dels drets humans i la feina constant per tal que es puguin exercir plenament. La nostra ciutat continuarà treballant cada dia per garantir el respecte als Drets Humans sense discriminacions?.





Paraules clau