El districte de Nou Barris amplia els seus serveis de suport a la gent jove : Servei de Premsa

El districte de Nou Barris amplia els seus serveis de suport a la gent jove

28/03/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El districte de Nou Barris està ampliant en aquest mandat els recursos destinats a accions de suport de la Formació, Ocupació i Inserció als joves del districte. I és que pel govern municipal, donar resposta a les necessitats dels joves d´entre 16 i 24 anys és una prioritat que necessita de noves actuacions i de reorientació d´altres ja existents. En total, es compta amb 15 professionals més i 14 iniciatives noves.

Els principals objectius d´aquestes actuacions són prioritzar les intervencions en els joves més vulnerables; apostar per la prevenció de l´abandonament escolar prematur i el fracàs escolar; fer de l´Espai Jove Les Basses un espai de referència per als joves del districte; i promoure la interrelació entre els diferents agents socioeconòmics del districte (comerciants, instituts, Consorci d´Educació, Institut de Serveis Socials), tot trobant complicitats entre els diferents agents i partners i fent-ho coordinadament.

El que s´ha treballat és en la coordinació de tots els recursos existents al territori, tot garantint el treball i la col·laboració dels serveis del districte amb l´objectiu bàsic de potenciar al màxim els recursos existents i crear-ne de nous.

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, recorda que ?els joves són el nostre futur i ens aporten valor afegit, per això des del districte considerem indispensable esmerçar esforços en facilitar-los totes les eines possibles per formar-los i orientar-los de cara al futur?.

Espai Jove Les Basses, un equipament de referència

El principal eix vertebrador d´aquestes accions és l´Espai Jove Les Basses que a mitjans del 2012 va passar de ser un centre cívic a centrar-se, de manera integral, en l´atenció a les necessitats dels joves del districte. Aquest centre, que és un espai de referència en l´orientació i suport als joves, compta amb aules d´informàtica i formació, 2 aules teòriques i un espai per a tècnics.

Pel que fa al personal, el centre té 3 informadors, 1 animador i 1 director. A més, a partir d´ara també tindran un tècnic de Suport d´Informació Juvenil que és l´encarregat de donar una primera informació als joves i orientar-los cap al programa que els hi pugui interessar més. Aquest tècnic també farà feina d´orientació especialitzada en FP.

Però amb els nous programes que passarà a oferir tindrà a més 3 nous tècnics per atendre els nous programes d´Inserció Socio-Laboral i el Programa Personalitzat de Recerca de Feina. Aquest nou programa, impulsat des de Barcelona Activa, compta amb 5 punts a la ciutat però el de Nou Barris compta amb l´excepcionalitat que només dóna servei al districte. Un altre programa nou que es durà a terme des de les Basses és el ?De Deu a Una? en el que s´atén a joves de 16 a 19 anys que ni estudien ni treballen tot oferint-los diversos tallers que els serveixin per buscar la seva vocació.

Crear sinèrgies amb altres programes

D´altra banda, hi ha d´altres programes que ja existien, es veuen dimensionats o es creen de nou i que es duen a terme a través de Barcelona Activa, del districte de Nou Barris, de l´IMEB o del Consorci d´Educació de Barcelona.

– Consorci d´Educació de Barcelona: s´està desenvolupant el Pla Jove per donar suport als alumnes sense graduat de secundària per tal d´orientar-los amb el seu propi itinerari i facilitar l´accés als PQPI. Nou Barris és el districte amb més PQPI de la ciutat amb un total d´11, d´aquests 4 són nous per a aquest curs i s´han creat 73 noves places, amb una important inversió econòmica de l´Ajuntament de Barcelona. També es fan programes de diversificació curricular que ofereixen pràctiques a empreses a joves de 15 i 16 anys en risc d´abandonament prematur dels estudis. Aquest programa es fa als instituts Galileo Galilei, Roquetes, Pablo Picasso, Guineueta i Barna-Congrés. Dins dels programes Èxit de reforç escolar i tallers d´oficis es crea el programa Empresa Amiga, un projecte pilot que s´està desenvolupant només a Nou Barris i que compta amb un tutor de l´escola que s´encarrega de portar a alguns alumnes d´ESO a fer un tastet d´oficis a empreses del barri.

– IMEB: s´està impulsant el Pla 16-19, que promou la qualificació i inserció laboral tot reduint l´abandonament escolar prematur, que suposa un desplegament de 37 programes PQPI addicionals a tota la ciutat, amb la col·laboració de l´Institut de Serveis Socials (28 en entitats privades, 6 en Instituts i 3 amb gremis) i que s´afegeixen als 30 PQPI del Consorci. També s´està treballant en un nou curs de professionalització mitjançant programes de capacitació per a joves de 16 a 19 anys, que es durà a terme amb la col·laboració amb gremis professionals.

– Barcelona Activa: a més de tots els serveis que ofereix a la ciutat de Barcelona, Nou Barris compta amb dues zones que formen part del programa de Treball als Barris: un a Roquetes i un altre a Torre Baró-Ciutat Meridiana. En els dos casos, es faran tallers d´Ocupació de Mediació Social, que consisteix en un curs de Mediació Intercultural per a 8 persones en pràctiques. I s´implementa un programa de dinamització econòmica i d´ocupació amb la incorporació d´un tècnic.

* Torre Baró-Ciutat Meridiana: es fa un programa específic de caràcter experimental i innovador per afavorir la inserció sociolaboral de persones en risc d´exclusió social i nouvingudes en situació de desavantatge social amb 2 tècnics nous i una previsió de 100 usuaris. També es fan programes d´experienciació professional que suposen la contractació durant 6 mesos de 28 persones per a la protecció i manteniment de zones naturals i periurbanes.

* Roquetes: nou programa específic de caràcter experimental i innovador per afavorir la inserció sociolaboral de persones en risc d´exclusió social i nouvingudes en situació de desavantatge social amb 2 tècnics nous i una previsió d´uns 100 usuaris. També es farà un programa d´experienciació professional amb 6 mesos de contractació per a 27 persones per a protecció i manteniment de zones naturals i periurbanes, suport a actuacions de la plataforma d´entitats que es coordinen des del Pla de Desenvolupament Comunitari i reforç de serveis socials per a persones en risc d´exclusió. I, finalment, un programa específic de caràcter experimental que comptarà amb 1 tècnic i que buscarà afavorir la inserció sociolaboral de 75 dones amb baixa qualificació.

En el cas d´aquests recursos no es destinen només a gent jove però aquests en poden sortir beneficiats.

– Joventut: des de la regidoria d´Adolescència i Joventut de l´Ajuntament de Barcelona s´està impulsant el Pla d´Adolescència i Joventut 2013-2016 amb l´objectiu d´afavorir el desenvolupament dels i les joves i adolescents per promoure la seva emancipació, garantir una educació de qualitat, l´accés a un treball i un habitatge dignes, la gestió de la pròpia salut i l´exercici actiu de la participació social i política. Finalment, a través de la Taula Empresa i Treball, s´ha creat la Taula de seguiment del pla de xoc contra l´atur juvenil, amb el principal objectiu de posar en marxa mesures preventives, com les orientades a reduir el fracàs escolar, i pal·liatives, com el foment de l´ocupació i la inserció laboral.





Paraules clau