L´alcalde Trias signa un acord de cooperació entre Barcelona i Tolosa de Llenguadoc : Servei de Premsa

L´alcalde Trias signa un acord de cooperació entre Barcelona i Tolosa de Llenguadoc

12/04/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde Xavier Trias s´ha reunit aquest matí amb el seu homòleg de la capital de Migdia- Pirineus, Pierre Cohen, amb el que ha signat un acord de cooperació entre Barcelona i Tolosa. Barcelona va iniciar, fa anys, una relació molt estreta amb la ciutat de Tolosa de Llenguadoc, que s´ha materialitzat en nombrosos intercanvis i projectes de col·laboració en diversos àmbits, des de l´aeronàutica, la cultura, les infraestructures o els projectes europeus.

L´alcalde ha afirmat que és un honor ser a l´Ajuntament de Tolosa de Llenguadoc per a signar ?una acord de cooperació entre les dues ciutats, que reforçaran els estrets vincles que, des de fa anys, ens uneixen?. Xavier Trias ha recordat que les dues ciutats, amb uns vincles històrics que es remunten segles enrere, ?comparteixen un espai geogràfic comú, a ambdues bandes dels Pirineus i uns interessos i objectius de futur, que es concreten en l´acord que signem aquest matí, i que ens permetran continuar treballant per fer que les nostres ciutats siguin sostenibles i socialment cohesionades, i que afavoreixen el creixement econòmic, que és ara, per a tots nosaltres, una prioritat de primer ordre?.

L´alcalde Trias ha recordat que ahir, en el marc de la conferència ?Futurapolis´, es va discutir de com seran les ciutats del futur i es va parlar de que la col·laboració entre les ciutats és absolutament necessària. ?És per això que ens trobem per signar aquest Acord, basat en l´admiració i el respecte, que ens farà avançar en els nostres intercanvis en àmbits com la cultura, la promoció econòmica o les infraestructures, entre d´altres. Tenim molt a aprendre i a compartir, i el nostre compromís és treballar a fons en aquesta línia?, ha afirmat Trias, que ha afegit que confia en que ?l´entrada en funcionament de la tan esperada connexió per alta velocitat ens apropi encara més?.

Acord de cooperació

Les dues ciutats mantenen forts vincles d´amistat que s´han reforçat recentment gràcies a les diverses trobades entre les delegacions de Tolosa de Llenguadoc i Barcelona al voltant dels grans reptes que ambdues ciutats tenen plantejats. En el marc de la política de cohesió europea per al període 2014-2020, l´objectiu de cooperació territorial esdevé un eix fonamental, privilegiant el contacte entre les grans metròpolis europees. Aquest objectiu fa possible que les regions, així com les grans ciutats, intercanviïn les seves bones pràctiques en matèria de polítiques públiques. Amb l´objectiu d´assegurar la continuïtat d´aquests intercanvis i de posar els fonaments d´una cooperació més intensa, els dos alcaldes ha signat un acord de cooperació que esbossa els grans àmbits de la col·laboració entre Tolosa de Llenguadoc i Barcelona.

L´acord de cooperació inclou un seguiment dels intercanvis culturals (reforçar el partenariat i els intercanvis culturals en els àmbits de l´ensenyament artístic, la creació, l´acollida en residència i la difusió d´artistes); intercanvis econòmics (s´impulsaran trobades entre empreses, en col·laboració amb les Cambres de Comerç, amb l´objectiu de promoure les activitats vinculades a l´aeronàutica, els transports, la logística i els productes agroalimentaris); intercanvis en l´àmbit de l´espai públic i de l´urbanisme (afavorir l´intercanvi d´experiències i de bones pràctiques entre els serveis encarregats de la gestió i ordenació dels espais públics i el paisatge urbà incorporant també l´accessibilitat de les vies i els espais públics); intercanvis en matèria de política de lluita contra les discriminacions i per la igualtat de drets dels ciutadans.

També inclou altres àmbits, com la mobilitat. Barcelona i Tolosa seguiran implicades, en el marc de la Cimera de Ciutats per l´Alta Velocitat i la Interconnexió Ferroviària del Corredor Mediterrani, per tal de garantir la posada en marxa de la xarxa ferroviària d´alta velocitat i de gran capacitat per passatgers i mercaderies entre les ciutats catalanes i franceses, tot afavorint l´eix mediterrani i la seva connexió amb l´Arc Atlàntic, gràcies a la realització de la línia Tolosa-Narbona. Similarment, recolzen la iniciativa EU Core Cities, el propòsit de la qual és treure partit de la xarxa ferroviària transeuropea per tal de promoure la recuperació del creixement econòmic, la competitivitat i la cohesió territorial. Cooperació en l´àmbit del desenvolupament sostenible i en matèria de política d´habitatge.

L´acord també inclou afavorir la presència de Barcelona i Tolosa de Llenguadoc a les xarxes europees i internacionals, i participar en projectes europeus. Les ciutats de Tolosa de Llenguadoc i Barcelona són membres de xarxes de grans ciutats, com Eurociutats, Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), la xarxa de ?Ciutats Educadores?. D´altra banda, Tolosa de Llenguadoc i Barcelona són membres de la Xarxa de Ciutats Aeropostals, l´objectiu principal de la qual és la salvaguarda de la memòria de la Línia en tant que epopeia humana, econòmica i tècnica internacional i promoure la projecció internacional de les ciutats-etapa, obtenint el reconeixement de la Línia Aeropostal com a patrimoni mundial de la Unesco.

Barcelona i Tolosa de Llenguadoc són també membres de la xarxa ?Xarxa, estudiar en el marc de la formació professional?, l´objectiu de la qual és promoure la mobilitat a Europa per als joves, ja sigui per aprendre o per estudiar en el marc d´una formació professional.

L´acord de cooperació tindrà una durada de tres anys a partir de la seva signatura i es podrà modificar o renovar prèvia decisió conjunta. Una comissió de seguiment, constituïda per dos representants de les direccions a càrrec de les relacions internacionals de totes dues ciutats, elaborarà un informe anual per tal d´avaluar l´execució de l´acord i proposarà, si s´escau, esmenes necessàries per a la seva aplicació.





Paraules clau