Xavier Trias: ?les ciutats són l´instrument més important que tenim per sortir de la crisi? : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?les ciutats són l´instrument més important que tenim per sortir de la crisi?

12/04/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat avui que ?les ciutats són l´instrument més important que tenim per sortir de la crisi? i ha reivindicat ?que les ciutats han de tenir més veu en els processos de presa de decisió mundials. L´alcalde ha participat a la cloenda de la jornada internacional ?Àgora de les ciudades?, que s´ha celebrat al Museu d´Història de Barcelona que ha reunit alcaldes d´Amèrica Llatina, Europa i la regió Mediterrània per debatre i intercanviar experiències sobre els reptes estratègics del futur de la governabilitat local.

L´acte s´emmarca dins del conjunt d´activitats presentades per Governa-Ciudad, una iniciativa liderada per la Diputació de Barcelona, la Fundació Internacional i per Iberoamèrica de Polítiques Públiques (FIIAPP) i l´Institut Universitari d´Investigació Ortega i Gasset, que té com a objectiu promoure el diàleg i l´intercanvi de coneixements i bones pràctiques de governs locals.

Segons Xavier Trias aquest paper clau de les ciutats i les seves àrees metropolitanes arriba ?en un moment de canvi, de profunda crisi econòmica i financera a nivell internacional, sobretot europeu, que està posant a prova les capacitats de recuperació de molts països? Per això, segons Trias ?el dinamisme de les grans ciutats i àrees metropolitanes d´arreu del món, són vistes com una oportunitat?.

Trias ha reivindicat el lideratge de les ciutats ?per garantir el benestar i la qualitat de vida de les persones, contribuir a la reactivació econòmica dels nostres territoris, i oferir oportunitats de desenvolupament per a tothom? ?Tenim un paper clau en la prestació dels serveis més propers a la ciutadania i en la dinamització del teixit productiu. Som agents de creativitat i motors d´innovació i de creació de riquesa?, ha assegurat l´alcalde.

Trias ha aprofitat aquest fòrum internacional per ?reivindicar el treball en xarxa i la necessària col·laboració entre ciutats?. ?Barcelona gaudeix d´una bona imatge a nivell internacional i està treballant per mantenir una agenda intensa de relacions internacionals en base a acords estratègics de cooperació bilaterals?. A més ha recordat que a Barcelona van néixer algunes de les xarxes de ciutats que estan tenint més influència a nivell internacional: Metròpolis o el paper rellevant que ha tingut en la dinamització de l´Organització de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), o la xarxa CIDEU de desenvolupament estratègic a l´Amèrica Llatina.

Xarxes a les que, ha afegit, s´hi sumen la ?CityProtocol Society?, la nova aliança de ciutats innovadora al voltant del concepte de les SmartCities, o la constitució el proper mes de juny de l´?EU Core Cities Network, una xarxa de ciutats que vol aplegar a les grans ciutats de la gran xarxa ferroviària europea estesa des de Marroc fins a Finlàndia. ?Són iniciatives que ens demostren que les ciutats tenen el potencial i els actius suficients per teixir xarxes amb capacitat d´influència global?, ha conclòs l´alcalde.

» Trobades bilaterals amb els alcaldes de Miami i Rabat

L´alcalde ha aprofitat la celebració de la Cimera per mantenir trobades bilaterals amb dos dels seus homòlegs provinents dels Estats Units d´Amèrica, però també amb el Nord d´Àfrica: l´alcalde de Miami, Tomás Regalado, i el de Rabat, Fathallah Oualalou.





Paraules clau