Barcelona impulsa habitatge de lloguer assequible a Torre Baró : Servei de Premsa

Barcelona impulsa habitatge de lloguer assequible a Torre Baró

16/04/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´Ajuntament de Barcelona posa en marxa un primer paquet d´actuacions per afavorir la regeneració integral de la part baixa del barri de Torre Baró, a Nou Barris. L´operació que impulsa el Govern municipal suposa posar d´acord diversos organismes i departaments municipals amb l´objectiu d´impulsar definitivament la revitalització del barri. L´Ajuntament de Barcelona assumeix el lideratge per afrontar els múltiples reptes que es plantegen en aquest barri del nord de la ciutat, amb l´interès de donar-li diversitat d´usos i qualitat urbana.

En aquest sentit, l´operació que es desenvolupa a Torre Baró suposa un treball en equip de diferents actors: la societat pública Regesa (depenent del Consell Comarcal del Barcelonès), l´empresa municipal Bagursa, el districte de Nou Barris i diversos departaments de l´Ajuntament compromesos en l´impuls d´una operació que permetrà incrementar el parc públic d´habitatge de la ciutat de Barcelona, un compromís i una prioritat de l´actual Govern municipal.

L´Ajuntament de Barcelona lidera l´operació per donar sortida a un estoc de pisos buits en règim de propietat i que difícilment tenen sortida al mercat a causa de l´actual situació de crisi econòmica. Tot i que aquesta bossa d´habitatges buits no és propietat municipal (és propietat de Regesa), l´Ajuntament ha decidit posar punt i final a la situació i liderar el procés per trobar una fórmula per posar els pisos a disposició dels ciutadans. L´objectiu és superar l´actual situació de la zona per convertir-la en un barri amb diversitat d´usos i activitats.

Acords amb Regesa i la Universitat de Barcelona

L´objectiu principal és impulsar aquest sector de Torre Baró com un pol d´habitatge assequible i activitat. En aquest sentit, l´Ajuntament de Barcelona ha acordat amb Regesa l´adquisició de l´Illa A, on hi ha un edifici construït amb 32 habitatges. L´Ajuntament de Barcelona està enllestint un acord amb la Universitat de Barcelona per posar aquests habitatges a disposició de docents, investigadors i estudiants, fet que també contribuirà a la dinamització de la zona. L´acord amb Regesa es materialitzarà en un protocol que la Comissió de Govern de l´Ajuntament de Barcelona aprovarà dimecres.

En paral·lel, al marge d´aquest acord que permet a la ciutat recuperar determinats solars i edificacions per assolir l´objectiu d´incrementar el parc públic d´habitatge, l´Ajuntament de Barcelona també donarà sortida a uns 190 pisos buits que hi ha a la resta d´edificis d´aquest àmbit que són propietat de Regesa. Són pisos en règim de propietat i en l´actual context econòmic tenen una sortida difícil al mercat. L´Ajuntament de Barcelona, tot i no ser el titular d´aquests pisos, vol posar punt i final a aquesta situació i subvencionarà part del lloguer per aconseguir que aquest costi al voltant de 300 euros per habitatge, la meitat del preu previst actualment. D´aquest manera, l´Ajuntament de Barcelona passarà a gestionar i adjudicar aquests habitatges pels mecanismes habituals previstos pel Consorci de l´Habitatge de Barcelona. La inversió per subvencionar en els propers 6 anys el preu del lloguer dels habitatges serà d´uns 3,5 milions d´euros per part de l´Ajuntament.

El procés per l´adjudicació d´aquests pisos amb lloguer assequible començarà dilluns de la setmana que ve. Els interessats a optar a un d´aquests pisos podran inscriure´s a qualsevol Oficina d´Habitatge del Consorci d´Habitatge de Barcelona. Les persones que ja estan inscrites en el registre general de sol·licitants també rebran la informació sobre aquesta promoció. La previsió es realitzar el sorteig a finals de juny-.

La plaça dels Eucaliptus, un nou espai cívic

El decidit impuls per activar l´oferta d´habitatge pública de Torre Baró anirà acompanyat també d´una millora de la qualitat de l´espai públic. Així, el Govern municipal prioritza el projecte d´urbanització de la plaça dels Eucaliptus, un espai cívic completament obert als carrers Sant Feliu de Codines i Escolapi Càncer amb els edificis d´habitatges als costats.

El projecte d´urbanització preveu una millora notable de tot l´espai, amb nova zona verda i una àrea de joc infantil, nou arbrat i mobiliari urbà, la renovació de l´enllumenat i la instal·lació de reg, amb una inversió total d,1,5 milions d´euros. Els treballs per urbanitzar la plaça i els seus entorns es licitaran aquest mateix any i estaran enllestits a finals del 2014.

L´objectiu és impulsar de forma decidida una configuració de barri divers i de qualitat, activant l´oferta d´habitatge públic i millorant els entorns, fet que contribuirà a dinamitzar també l´activitat comercial, atès que els baixos dels edificis també estan actualment sense ocupar. L´operació que impulsa l´Ajuntament de Barcelona preveu que baixos dels edificis serveixin per ubicar-hi equipaments de barri (casal de barri i casal de gent gran) i també serveis vinculats a la Universitat.

L´aposta per un parc públic d´habitatge

L´acord amb la societat pública Regesa que s´aprovarà en la propera Comissió de Govern, a més de l´adquisició de l´Illa A de l´àmbit de Torre Baró, també contempla l´adquisició per part de l´Ajuntament de les següents finques, que serviran per seguir desenvolupant i ampliant el parc públic d´habitatge de Barcelona:

– Illa-F de Torre Baró
– Carrer Iriarte, 14 (Horta-Guinardó)
– Illa C de les Casernes de Sant Andreu
– Illa Q Turó de la Peira (s´adquireix el 15%, atès que la resta ja era municipal)

Aquestes finques es destinaran a impulsar habitatge protegit. El conjunt de l´acord amb Regesa (inclou Torre Baró i 3 finques més ubicades en altres àmbits de la ciutat) suposa una inversió de 14,5 milions d´euros, que s´executarà durant tres anys.

Per tant, el conjunt de l´operació explicada suposa una inversió total en els propers anys de 19.5 milions. D´aquests, 16,9 milions són íntegrament per la regeneració d´aquest àmbit de Torre Baró, sumant l´adquisició de les finques, la subvenció del lloguer dels pisos i la urbanització de la plaça Eucaliptus i els seus entorns.

Xavier Trias: ?Això és fer ciutat?

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha reiterat durant la presentació de l´operació la prioritat del Govern municipal per impulsar un parc d´habitat públic potent. ?Això és fer ciutat?, ha dit en referència a Torre Baró, i ha afirmat que és inadmissible que hi hagi pisos públics buits a la ciutat. En aquest sentit, ha destacat el lideratge de l´Ajuntament per buscar solucions i ha demanat un esforç a tots els implicats per garantir l´èxit de la iniciativa. L´alcalde ha deixat clar que és conscient que els veïns de Torre Baró tenen també altres necessitats i altres exigències, i ha afirmat que l´Ajuntament i el Districte seguiran treballant per resoldre positivament a les demandes i peticions que fan.

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha manifestat que posant els pisos de Regesa a disposició dels ciutadans confien recuperar veïns que han marxat del barri i també gent jove que s´hi vulgui instal·lar, tenint en compte que tot l´entorn es millorarà i que és una zona ben connectada i amb serveis. Rognoni s´ha mostrat confiada també en la revitalització comercial d´aquest àmbit.

Document relacionat:
Nota de premsa: Barcelona impulsa habitatge de lloguer assequible a Torre Baró (PDF)





Paraules clau