Xavier Trias: ?La cultura és un potent motor econòmic de creació de riquesa i llocs de treball i un factor imprescindible per al nostre progrés social? : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?La cultura és un potent motor econòmic de creació de riquesa i llocs de treball i un factor imprescindible per al nostre progrés social?

16/04/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha pronunciat aquest migdia la conferència ?A Barcelona, la cultura és capital?, en el marc d´una nova edició del Tribuna Ateneu, organitzat per l´Ateneu Barcelonès. La vicepresident segona de l´Ateneu Barcelonès, Pilar de Torres, ha introduït l´alcalde i ha moderat el col·loqui posterior amb els assistents. L´alcalde ha afirmat que és un plaer participar en la Tribuna Ateneu, organitzada per l´Ateneu Barcelonès, ?una institució que fa ciutat?. L´alcalde, fent referència al títol de la conferència, ha dit que ?la cultura, a la nostra ciutat, és capital. Perquè la cultura ens fa lliures. No només ens defineix com a persones, i ens confereix identitat com a poble, sinó que la cultura és una de les eines més potents que tenim per encarar el futur amb confiança?.

Com ha dit Trias ?un país sense cultura no existeix i ens cal, més que mai, disposar del talent, la creativitat i la capacitat d´innovació del sector cultural per sortir de la crisi?. Una crisi, ha dit, sense precedents i que ens ha situat en un estat d´emergència nacional amb greus conseqüències. A parer de l´alcalde ?només fixant bé quines són les nostres prioritats, podem fer passes sòlides per encarar aquesta situació?, i aquestes prioritats són, l´atenció a les persones que pitjor ho estan passant i la reactivació econòmica i la creació d´ocupació.

Conferència Tribuna Ateneu

Per a l´alcalde cap dels dos reptes és fàcil, però tot i les dificultats, ?Barcelona és una ciutat amb unes grans potencialitats. Barcelona i la seva Àrea Metropolitana són els principals motors que tenim per sortir de la crisi. Barcelona, tot sola no pot sortir de la crisi, però té grans fortaleses i les hem d´aprofitar?.

L´alcalde ha insistit en que Barcelona ha de ser una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. La ciutat parteix d´unes bases sòlides (economia diversificada, amb sectors potents com la indústria, el comerç, el turisme i els serveis, en particular socials i sanitaris) ?però no ens podem conformar?. ?Per això?, ha afegit, ?estem fent una aposta per nous sectors estratègics de futur i també una aposta molt clara per la cultura, perquè la cultura és un potent motor econòmic de creació de riquesa i un instrument imprescindible per al nostre progrés social com a persones?. Tal i com ha explicat ?la cultura no és una despesa, és, entre d´altres coses, una eina de creació de llocs de treball?.

Com ha assenyalat Trias el sector de la cultura està en una situació ?crítica?, amb una pujada de l´IVA ?totalment equivocada i injusta? que ha tingut unes conseqüències molt negatives per al consum cultural. L´alcalde ha explicat que, tot i no disposar, encara de dades definitives, tot indica que el consum cultural de 2012 i principis de 2013, mostra una clara tendència a la baixa arribant en alguns casos al 30%. L´alcalde ha destacat també un altre ?element molt preocupant?: la disminució de les aportacions de l´Estat per a equipaments culturals, que han passat de 21 milions d´euros el 2012 a 11 milions d´euros l´any 2013, una retallada del 47%, per a uns equipaments, ?molt importants no només per a Barcelona, sinó per al conjunt del país?.

L´alcalde ha afirmat que davant aquest ?panorama devastador per al sector cultural?, Barcelona ha fet una aposta per tenir uns equipaments culturals de primer nivell, equiparables al de qualsevol capital Europea, ?com a alcalde tinc el deure de vetllar pel seu bon funcionament?. Per això, ha explicat, que les polítiques culturals tenen present el suport als grans equipaments culturals de país: grans museus, teatres públics i grans auditoris. Xavier Trias ha exposat que des de l´Ajuntament s´estan impulsant un conjunt de mesures molt importants per ajudar al sector cultural; i ha anunciat que dotarà de 5 milions d´euros el fons de Capitalitat Cultural destinats a injectar més recursos en els consorcis dels grans equipaments de la ciutat (el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el MACBA, la Fundació Tàpies, la Fundació Miró i l´Auditori) a canvi d´assumir un major protagonisme en la seva gestió.

Com ha dit l´alcalde si Barcelona vol refermar la seva capitalitat cultural, ha de tenir elements culturals de referència en tots els àmbits i per això, els propers anys es consolidaran un seguit de projectes culturals molt importants per a la nostra ciutat (Canòdrom, Fabra i Coats, Disseny Hub, Born Centre Cultural, entre altres). També ha recordat que el proper 11 de setembre entrarà en funcionament un projecte únic al món, el nou Born Centre Cultural. Un projecte ambiciós que ha d´esdevenir l´epicentre de la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714. Trias ha lamentat però que, tot i que s´inaugurarà el Born Centre Cultural, la Biblioteca Central Urbana que havia d´anar al seu lloc encara està per construir.

Un altre objectiu que ha exposat Trias és consolidar Montjuïc com una muntanya d´esport, lleure i cultura. El mes vinent Montjuïc serà l´escenari dels X-Games i a l´estiu dels Mundials de Natació 2013; però, a més, a Montjuïc té el potencial de desenvolupar una gran esplanada de museus, posicionant la muntanya en el mapa museístic mundial.

?Però la cultura?, ha dit l´alcalde ?no només són grans museus i grans institucions culturals, és també la multiplicitat de festivals i esdeveniments que se celebren cada any a la nostra ciutat?. Trias ha recordat que a Barcelona s´hi celebren cada any 32 festivals de música, 18 certàmens del món del teatre i les arts escèniques; que el sector audiovisual celebra cada any vint mostres de cinema de diferents tipus a la ciutat de Barcelona. ?Aquest panorama il·lustra la vitalitat del sector creatiu a Barcelona?, ha dit Trias.

Trias ha explicat també la voluntat de promocionar el comerç cultural de proximitat, amb un fons d´ajut per a inversions de rehabilitació de sales de música en viu, galeries d´art i també llibreries, ?perquè la cultura és també un element per promocionar i cohesionar els barris. I volem que els barcelonins i les barcelonines siguin els veritables protagonistes de la cultura que es genera a la ciutat, no només espectadors i consumidors?. L´alcalde ha dit que, en aquests moments en que molta gent jove fa les maletes, ?hem de treballar per oferir oportunitats atractives per aquests joves talents. Barcelona ha de ser sinònim d´oportunitat?.

L´alcalde ha afegit que Barcelona té la vocació i la inspiració per créixer com a capital de Catalunya, però ha lamentat la situació dramàtica en què es troba la Generalitat ?només li deixen augmentar el dèficit quan el que cal és que augmentin els seus ingressos? i ha insistit en la necessitat d´un millor finançament, per a la Generalitat però també per a la ciutat de Barcelona. Trias ha finalitzat la seva intervenció explicant que, tot i aquesta situació de crisi, ?no es pot oblidar la cultura? i ha volgut esperonar la societat civil ?perquè el futur està també a les seves mans?.

Document relacionat:
Text íntegre de la conferència





Paraules clau