Xavier Trias destaca ?el gran impacte social, econòmic i laboral que té la rehabilitació d´edificis? : Servei de Premsa

Xavier Trias destaca ?el gran impacte social, econòmic i laboral que té la rehabilitació d´edificis?

16/04/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit avuila signatura i acte de constitució del conveni de protocol de l´Observatori de Barcelona per la Rehabilitació Arquitectònica (OBRA) que neix amb la voluntat d´impulsar la rehabilitació i coordinar esforços entre els diferents agents per prioritzar les actuacions que comporten millores socials o fomentar la innovació o els criteris d´eficiència energètica en les millores que es fan als habitatges. L´acte formal de signatura, que ha tingut lloc al Saló de Cròniques, també ha comptat amb la presència del tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives i el gerent adjunt d´habitatge, Antoni Sorolla, i els màxims representants de la quinzena d´entitats, associacions i col·legis professionals vinculats a la construcció i a la rehabilitació a la ciutat.

L´Observatori neix amb la voluntat de ser punt de trobada i d´intercanvi entre l´administració pública i els diferents agents del sector per tal de promoure la rehabilitació, coordinar esforços en el camp de la formació d´especialistes, centralitzar la informació i l´assessorament tècnic i legal i ser el lloc on proposar millores del marc normatiu.

L´alcalde ha destacat que?Barcelona té una llarga trajectòria en matèria de rehabilitació arquitectònica i regeneració urbana i s´ha mostrat convençut que ?aquest Observatori servirà per enfortir la col·laboració amb els professionals i contribuirà a fer que Barcelona continuï sent un referent internacional en l´àmbit de la rehabilitació d´edificis per poder encarar millor els reptes de futur?.

Xavier Trias ha destacat que ?la rehabilitació d´edificis té un gran impacte social, econòmic, laboral, en la millora del paisatge urbà i de millora de la sostenibilitat. A tall d´exemple ha assegurat que ?la rehabilitació d´edificis té un efecte multiplicador de l´economia: per cada euro que invertim de subvencions i programes d´ajut, aconseguim 4 euros d´inversió privada?.

Segons Trias els programes o campanyes de rehabilitació que s´han fet a molts barris de la ciutat ?no només s´ha tingut en compte les millores en els edificis, sinó que sempre s´ha partit d´una visió integral prenent cura d´eliminar les barreres arquitectòniques, incorporant mesures de sostenibilitat, i sobretot tenint molt en compte les necessitats de les persones?

Per això Trias ha garantit que ?l´Ajuntament mantindrà la seva aportació econòmica en la nova Convocatòria d´ajuts a la rehabilitació 2013, que fa una forta aposta per l´eficiència energètica, tot garantint la seguretat i l´accessibilitat dels edificis?

Trias ha destacat ?la tasca magnífica que han fet durant els darrers anys les institucions i empreses que es dediquen a la rehabilitació? en una ciutat on prop del 30% dels habitatges són anteriors al 1950 i on només un 7% dels habitatges són posteriors al 1980. Per no dir que, fins fa tres anys, prop de 20.000 edificis d´habitatges de més de tres plantes no disposaven d´ascensor.

Objectius de l´OBRA

1. Ser punt de trobada i d´intercanvi de totes les entitats i persones físiques que treballen , tenen interès professional i cultural en el camp de la rehabilitació de la ciutat.
2. Promoure la innovació en el camp de la rehabilitació, fomentant l´estudi i la investigació en tècniques i materials.
3. Coordinar i impulsar la formació especialitzada en el camp de la rehabilitació.
4. Ser punt de referència de la informació i assessorament tècnic i legal en matèria de rehabilitació.
5. Treballar per a la difusió dels valors de la rehabilitació.
6. Impulsar un punt de documentació i centralització d´informació.
7. Treballar per la millora dels marcs normatius.
8. Estudiar i explorar la col·laboració amb altres iniciatives vinculades en la promoció de la rehabilitació.
9. Promoure tots aquells altres objectius vinculats a la difusió, la innovació i la millora de la rehabilitació d´edificis.

Les entitats fundadores de l´OBRA

Les entitats fundadores signats de l´OBRA son: Ajuntament de Barcelona, Associació de Promotors i Constructors de Barcelona (APCE), Cambra d´Empreses de Serveis Professionals de la Construcció, Cambra Oficial de Contractistes d´Obres de Catalunya, Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Col·legi d´Administradors de Finques de Barcelona ? Lleida, Col·legi d´Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d´Edificació de Barcelona (CAATEEB), Col·legi d´Arquitectes de Catalunya ? Demarcació de Barcelona (COAC), Comissió de Rehabilitació i Manteniment d´Edificis de Catalunya (RIME), Federació d´Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Gremi de Constructors d´Obres de Barcelona i Comarques, Gremi Empresarial d´Ascensors de Catalunya, Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), Associació de Promotors Públics de Sòl i Habitatge AVS Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La seu de l´Associació OBRA es situa a l´Institut de Paisatge Urbà de l´Ajuntament. Es constituirà en tres grups de treball: de formació, de projecció internacional i de normativa.





Paraules clau