Francina Vila ha senyalat que la promoció de les polítiques d´igualtat milloren la cohesió social, les relacions intergeneracionals i crea vincles socials més sòlids : Servei de Premsa

Francina Vila ha senyalat que la promoció de les polítiques d´igualtat milloren la cohesió social, les relacions intergeneracionals i crea vincles socials més sòlids

17/04/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha presentat avui a la subcomissió de Racionalització d´Horaris, Conciliació i Corresponsabilitat del Congrés dels Diputats, les polítiques que s´han portat a terme a l´Ajuntament de Barcelona en matèria de corresponsabilitat a la ciutat.

Vila ha senyalat a l´inici de la seva intervenció que la regidoria de Dona i Drets Civils de l´Ajuntament ha fet una aposta pel disseny de polítiques d´igualtat i de no discriminació pels propers quatre anys amb l´elaboració de programes específics com per exemple el ?Pla Municipal per a la Igualtat d´Oportunitats Real i Efectiva entre Dones i Homes ?. Aquest pla té l´objectiu de ser el full de ruta per garantir els drets, la promoció i la igualtat d´oportunitats per les dones, així com garantir el reforç de les actuacions que realitza l´Ajuntament a través de la perspectiva de gènere.

La regidora ha destacat que ?ens trobem davant la generació de dones més ben formades de la història, i moltes d´elles encara no exerceixen la feina ni la responsabilitat que haurien de tenir d´acord amb les seves competències?. ?Com a conseqüència?, ha dit Vila ?s´està generant una pèrdua del talent femení, una pèrdua d´oportunitats per a aquestes dones i una falta de projecció per a les generacions més jove, i en definitiva, una pèrdua d´oportunitats per a tota la societat?.

La desigualtat que més limita el desenvolupament personal i professional de moltes dones és aquella derivada de l´assoliment de les responsabilitats derivades de la família i la llar. Per aquest motiu la regidoria de Dona i Drets Civils ha definit el seu Pla des de la seva vessant més integradora i global, que s´ha definit des de la perspectiva de la corresponsabilitat en tots els àmbits de la vida de les persones. Vila ha subratllat que ?la igualtat d´oportunitats efectiva i real entre dones i homes és una necessitat i un repte per a la nostra societat. Abordar aquesta igualtat implica qüestionar alguna de les característiques culturals d´una societat, i no tothom està preparat per aquest debat social?. En aquest sentit, la regidora de Dona i Drets Civils també ha proposat mesures als diputats que conformen la subcomissió de Racionalització d´Horaris, Conciliació i Corresponsabilitat, per millorar la igualtat entre dones i homes. Per exemple Vila ha proposat equiparar els permisos de paternitat i maternitat promovent permisos voluntaris no transferibles per als dos membres de la parella per promoure la corresponsabilitat en la cura del fills, i també fomentar la flexibilitat ens els horaris laborals, impulsant els “bancs d´hores” a les empreses, ampliant la franja horària d´entrada o sortida de la feina, o donar major cobertura legal a la figura del teletreball.

La ciutat de Barcelona és pionera en l´aposta per les polítiques de temps i de conciliació, entenent que dissenyant i implementat una adequada política de temps s´incideix directament en la qualitat de vida de la ciutadania, i alhora possibilita que el temps no es converteixi en un factor de desigualtat. ?No només s´eviten tensions i desigualtats, sinó que els estudis demostren els beneficis en termes de millors relacions intergeneracionals i vincles socials més sòlids, el que suposa una major cohesió social, un fet necessari i inherent a qualsevol societat avançada? ha destacat Francina Vila.

Entre aquestes polítiques, la regidora ha explicat, entre d´altres: la campanya de corresponsabilitat per sensibilitazar a les organitzacions, individus, empreses i institucions; Xarxa d´Empreses NUST (Nous Usos Socials del Temps), un conjunt d´empreses de la ciutat amb el compromís de col·laborar i establir una xarxa d´intercanvis i experiències, en un clima d´aprenentatge mutu i confiança, que permeti compartir coneixements i mesures d´actuació en relació amb els usos del temps; el Pacte del Temps, acord entre l´administració, les organitzacions, i la ciutadania que tenen per finalitat última impulsar el debat social sobre els usos del temps, per promoure la qualitat de vida i la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a través de la millor gestió del temps; i el projecte Tems de Canviar, es tracta d´un projecte impulsat per l´Ajuntament amb l´objectiu d´implicar empreses i organitzacions de diferents dimensions i característiques en la reorganització dels seus horaris i temps. Dirigit a personal tècnic, directius dels departaments de recursos humans i financers, així com de departaments d´organització i producció.

Per acabar la seva intervenció a la subcomissió, Francina Vila ha senyalat que ?la importància de les polítiques de conciliació personal i laboral es basa en que la seva promoció evita la pèrdua de talent, el valor afegit de les dones pel que fa a la motivació i fidelització del personal i per tant en l´economia del nostre país, i el fet de no perdre oportunitats pel creixement econòmic?.





Paraules clau