L´alcalde Trias posa en valor la implicació del sector del disseny en la gestió del Disseny Hub Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde Trias posa en valor la implicació del sector del disseny en la gestió del Disseny Hub Barcelona

18/04/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president de Barcelona Centre de Disseny, Pau Herrera; i el president del Foment de les Arts i del Disseny, Miquel Espinet; han firmat avui un conveni a tres bandes per a les bases de la gestió i governança de l´equipament Disseny Hub Barcelona.

Durant la firma del conveni, l´alcalde de Barcelona ha destacat que el sector del disseny s´impliqui en la gestió del Disseny Hub Barcelona i ha explicat que ?el que hem de fer és treure el màxim profit, posar-ho al servei de la projecció i promoció, econòmica, cultural i social de la nostra ciutat i del disseny? i ha afegit que el que es busca és que ?aquí es concentrin les activitats més rellevants a l´entorn del disseny i això ens ajudi a projectar la marca Barcelona a nivell internacional?.

Trias ha recordat que ?això ho farem buscant fórmules de col·laboració público-privada, tenint en compte que aquest no és un equipament qualsevol i que això pot ser una eina molt important de reactivació econòmica i de transformació de la plaça de les Glòries? i ha finalitzat assenyalant que ?aquestes fórmules es multiplicaran en el nostre país, ja que són noves maneres de fer funcionar la ciutat, de fer funcionar el país. Sumar és positiu?.

El president de BCD Barcelona Centre del Disseny, Pau Herrera, ha assenyalat que la seva fundació vol contribuir a que Disseny Hub Barcelona es ?converteixi en un instrument de dinamització i en un motor econòmic per a les empreses i els professionals de la ciutat?. ?Els projectes i les activitats que es desenvolupin en aquest nou equipament -ha afegit- han de projectar internacionalment la marca Barcelona i els seus valors, tot potenciant el perfil innovador de la ciutat a través de la creativitat, l´emprenedoria i el disseny?.

Per la seva banda, el president del FAD, Miquel Espinet, ha assenyalat que “el conveni creiem que és molt positiu per a la ciutat, perquè permetrà la creació de sinergies entre els principals actors de la promoció del disseny de Barcelona. Volem que el Disseny Hub es converteixi en el punt neuràlgic del disseny a la ciutat i millorar així la difusió del disseny i l´arquitectura, local i internacional.” “Per al FAD -ha afegit Espinet- és un pas endavant, un canvi d´escala que ens permetrà créixer i projectar-nos al món en un edifici de gran capacitat, un edifici que per si mateix és capaç de convocar la ciutadania i crear expectatives.”

L´acord preveu que el nou equipament de la ciutat sigui un espai de creativitat i innovació a l´entorn del disseny, que compti amb el suport de professionals i empreses del sector, i que dinamitzi el sector del disseny des dels àmbits cultural, empresarial i social.

Així mateix, l´acord preveu que Ajuntament, BCD i FAD treballin conjuntament per tal d´aconseguir l´èxit del nou equipament i que Disseny Hub Barcelona sigui un punt de trobada del sector del disseny. A partir d´avui, s´iniciarà el procés de cessió de l´espai al BCD i al FAD per un període de 25 anys, per tal que l´equipament sigui la nova seu d´aquests operadors, i s´elaborarà un pla director de l´equipament per tal de dotar d´una línia de gestió, continguts i comunicació. Aquest pla director, que aprovarà el comitè de govern, té com a objectiu crear sinergies entre l´Ajuntament, el BCD, el FAD i altres operadors, promocionar el disseny i la innovació, potenciar el treball en xarxa, i acollir activitats del sector.

Tant el FAD com el BCD tindran autonomia i llibertat de programació. L´equipament, assenyala el conveni, és una inversió de l´Ajuntament de Barcelona i, com a tal, l´Ajuntament és el propietari de l´edifici.
En aquest sentit, segons el mateix acord, l´Ajuntament és el darrer decisor sobre les inversions que s´hi realitzen, la marca de l´edifici, les concessions i usos de l´espai i els seus pressupostos de funcionament.

El conveni firmat avui estableix un pla inicial per fases, flexible i progressiu, amb objectius anuals:

· 2013: Aglutinar les activitats dels operadors, involucrar i entusiasmar altres agents del disseny de la ciutat en el projecte perquè programin activitats a l´equipament, posar en marxa un model de gestió inicial així com iniciar la definició del nou model de governança estable de l´equipament que estarà format pels principals operadors.

· 2014: Potenciar les activitats dels diferents operadors per crear sinèrgies i maximitzar-ne l´ impacte i desenvolupar, si s´escau, nous productes i serveis de caràcter innovador

· 2015: Posada en marxa de nous productes i serveis de caràcter innovador, consolidar la imatge internacional i termini per definir el model estable de governança i finançament de l´equipament que tindrà indicadors quantitatius i qualitatius definits a assolir.

El comitè de govern que ha d´aprovar el pla director estarà presidit pel tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, i format pel Museu del Disseny de Barcelona (direcció del museu), FAD (presidència i gerència), BCD (presidència i direcció general) i Ajuntament (gerència de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, direcció de Patrimoni Museus i Arxius de l´ICUB, i direcció de Creativitat i Innovació de l´ICUB).

Pel que fa a la identitat gràfica (marca, sistema gràfic i aplicacions), l´Ajuntament de Barcelona organitzarà un concurs d´acord amb les condicions de bones pràctiques que assenyalen el FAD i BCD per aquests concursos. Al jurat hi participaran representants del FAD, BCD, i l´Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, les dues plantes de l´espai annex previst inicialment com a restaurant, es destinaran preferentment, en base a un projecte viable concret i validat pel comitè de govern, a ús empresarial i a l´emprenedoria creativa, subjecte a la disponibilitat d´inversió.

Disseny Hub Barcelona és una nova infraestructura de la ciutat singular i d´alta qualitat que ha d´esdevenir l´equipament de referència del disseny a Barcelona. L´equipament, que serà la nova seu del Museu del Disseny i de la Biblioteca Municipal del Clot, és un edifici amb grans espais concebut principalment com espai de trobada, demostració, experimentació i exposició obert al públic general, empresarial i professional, i de projecció internacional del sector disseny.

Al Disseny Hub Barcelona s´hi faran exposicions temporals i permanents, esdeveniments de petit i mig format (tallers, formacions, jornades, congressos, networking, etc.), esdeveniments de gran format (festivals, congressos, fires, desfilades, etc.), activitats efímeres de demostració, landing d´empreses, experimentació i innovació (pop-up stores, showrooms, labs, etc.), treball individual i en grup de recerca, i col·laboració amb el sector empresarial i industrial del disseny.





Paraules clau