Diada de Sant Jordi amb novetats a Barcelona : Servei de Premsa

Diada de Sant Jordi amb novetats a Barcelona

19/04/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Diada de Sant Jordi estrena espais emblemàtics i presenta algunes iniciatives innovadores aquest any en alguns dels districte de la ciutat.

La més visible serà sens dubte la iniciativa del Districte de Ciutat Vella de lliurar un faldó de roba de sac junt amb cadascuna de les llicències que s´han tramitat per donar permís per establir punts de venda de roses i de venda de llibres als carrers d´aquest districte. El faldó, amb el logotip municipal i amb l´eslògan d´aquest Sant Jordi, Un gest ho canvia tot, servirà tant per fomentar una imatge unitària de la celebració com en el terreny del control de l´activitat durant la jornada, ja que només aquells establiments que hagin recollit el permís per establir el punt de venda, hauran pogut obtenir, junt amb aquest permís, el faldó identificador.

Una altra iniciativa del Districte de Ciutat Vella, i que es porta a terme en el marc del Pla Cor (el pla d´intervenció integral de la Rambla) és la delimitació d´un perímetre que inclou el passeig central de la Rambla, els carrers que hi aboquen i les places més properes (plaça Reial, plaça de la Vila de Madrid, plaça de Joaquim Xirau, plaça de la Gardunya, i plaça de Sant Agustí), en el qual només les floristes de la Rambla poden vendre roses. Cada titular d´una de les 16 parades de flors de la Rambla podia demanar dues llicències més per establir dos punts de venda de roses a més de la parada del passeig, dins d´aquest perímetre. Finalment, només 7 titulars han fet ús d´aquesta possibilitat. Així doncs, a la Rambla i al seu entorn només es podran comprar flors en alguna de les 16 parades de flors del passeig, o en 14 punts més establerts dins del perímetre. La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha recordat que ?aquesta ha estat una llarga reivindicació del col·lectiu de floristes de la Rambla que ha estat recollida pel govern municipal com a reconeixement del valor patrimonial que aquesta activitat té per a la Rambla.?

A Ciutat Vella, territori en el qual s´han lliurat un total de 621 permisos per establir parades de venda de flors i de llibres (390 per vendre roses i 231 per vendre llibres) s´ha portat a terme una ordenació més acurada dels espais per facilitar la fluïdesa del pas de les persones, per una banda, i per garantir que elements urbans com els passos de vianants o els guals no quedin obstruïts i es pugui accedir perfectament a tota l´àrea de venda de flors i llibres. Finalment també s´ha reservat un espai més ampli a la zona de la Rambla de les Flors per a les floristes, evitant en aquest tram la instal·lació de parades de llibres. Tots aquests retocs en l´organització de l´espai han obligat a reubicar algunes parades i a retocar les dimensions d´altres.

El passeig de Sant Joan comptarà amb els estands de nous segells editorials i persones que s´autoediten

L´Ajuntament de Barcelona, a través del districte de l´Eixample, fa enguany una clara aposta per potenciar el passeig de Sant Joan com a nou espai emblemàtic per tal de commemorar el dia de Sant Jordi a la ciutat de Barcelona. En concret, el tram ja reordenat, el situat entre l´Arc de Triomf i la plaça de Tetuan.

D´aquesta manera, a més dels ja clàssics Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya, la Rambla i voltants, en la diada d´enguany els ciutadans també podran gaudir del passeig de Sant Joan. Així es diversifiquen els espais i permet ampliar l´abast de la diada més enllà del centre estrictament, en un lloc agradable que després de la seva renovació ha esdevingut un bon espai de passeig i d´estada.

Per tal d´impulsar aquesta iniciativa, des del districte de l´Eixample s´ha treballat en una especialització de la zona, acollint en aquesta via als nous segells editorials que estan sorgint, a escriptors que hagin publicat les seves obres gràcies a l´autoedició d´aquestes i a un sector amb una important presència a la zona com és el del còmic. A més, també hi hauran les ja clàssiques parades per a la venda de roses.

En concret, la distribució de les parades serà la següent:

– 29 parades de llibres.
– 17 parades de còmics.
– 131 parades de roses.

El regidor del districte de l´Eixample, Gerard Ardanuy, ha explicat que ?aquesta és una gran aposta que ens plantegem com a ciutat per tal de diversificar els espais de la ciutat que acullen una diada tan especial per a tots els catalans i que es coneguda internacionalment com una festa amb els llibres i les roses com a protagonistes indiscutibles? i ha afegit que l´elecció del Passeig de Sant Joan respon a què ?la filosofia de de la diada de Sant Jordi, que en gran part suposa el gaudi en família, coincideix plenament amb la que des del districte de l´Eixample volem per a aquest passeig”.

La intenció municipal és que a mida que es vagi reurbanitzant la resta de passeig Sant Joan, els nous trams també esdevinguin nous escenaris per a commemorar la diada de Sant Jordi i d´altres esdeveniments que aportin una important activitat ciutadana a la zona.

A més, de les parades de llibres i roses, entre les 11:00 i les 20:00 hores al passeig de Sant Joan entre Alí Bei i Ausiàs Marc, es podrà gaudir de diverses activitats com són: carpes amb llibres, còmics, jocs oberts al públic, concursos de dibuix de còmic i de jocs de taula, models vestits de personatges de contes famosos, tasts de Sushi i altres menjars orientals, tallers de costura i de pintada de màscares, amb presència d´autors per a signar i dedicar llibres.

En total, a tot el districte de l´Eixample s´ha donat permís per a la instal·lació de 2.347 parades de llibres i de roses, 332 de llibres i 2.015 de roses.





Paraules clau