L´Ajuntament reestructura els serveis específics d´atenció a la violència masclista per garantir una millor atenció a les dones, infants i adolescents : Servei de Premsa

L´Ajuntament reestructura els serveis específics d´atenció a la violència masclista per garantir una millor atenció a les dones, infants i adolescents

26/04/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´Ajuntament de Barcelona presenta un nou model d´atenció, des dels serveis socials públics de la ciutat de Barcelona, dirigit a infants i adolescents que viuen situacions de violència masclista. Aquest nou model és innovador, en tant que avança continguts totalment nous, i consolida bones pràctiques que han demostrat la seva eficàcia al llarg dels anys. L´objectiu d´aquest nou sistema d´atenció és garantir una millor atenció a les dones, infants i adolescents.

El nou sistema d´atenció culminarà amb la posada en marxa d´un nou servei integrat en el dispositiu específic d´atenció ambulatòria a les dones, als infants i als adolescents que viuen violència masclista anomenat SARA (Servei d´Atenció, Recuperació i Acollida). Aquest nou servei substituirà i aprofitarà el millor de l´Equip d´Atenció a les Dones (EAD) i del Servei d´Atenció a Nenes i Nens (SAN), i incorporarà les innovacions necessàries que garanteixin la implementació del model d´atenció i, a més, introduirà les següents millores:

– Ampliar l´atenció i assessorament a persones de l´entorn proper de les dones, infants o adolescents directament afectats/des per la violència masclista.
– Atendre als infants o adolescents i entorn proper directament afectat en cas de mort de la dona per assassinat o per suïcidi induït per la violència masclista.
-Atendre les i els adolescents víctimes de relacions afectivo-sexuals de parella o altres manifestacions de violència sexista en les quals no estan implicats ni la mare ni el pare, o actual parella de la mare/pare .

Aquest nou servei integrat començarà a funcionar al gener de 2014 i estarà ubicat als locals de l´equipament situat al C/ Marie Curi, 20 que compta amb una superfície de més de 800 metres quadrats.

Els principals elements d´innovació del nou procediment d´atenció són:

-Desenvolupament de nous criteris per valorar l´existència de desemparament de l´infant o adolescent quan es donen situacions de violència masclista.
Fins ara aquests criteris estableixen que aquest desemparament es produeix quan la violència masclista ha produït un perjudici greu en el desenvolupament de l´infant o bé ha ocasionat un perjudici greu en el nadó produït indirectament per la persona que maltracta la dona en procés de gestació. El nou model estableix també com a criteri quan la mare no adopta mesures de protecció de l´infant o adolescent malgrat que els/les professionals li plantegen que la violència viscuda ha ocasionat al seu fill/filla un perjudici greu i li han recomanat la necessitat que adopti mesures de protecció que passen necessàriament per la separació física de la persona maltractadora.

-Aporta elements de comprensió sobre com afecta la violència masclista a la dona, a l´infant o adolescent, i a les dinàmiques familiars, al temps que es fa una aproximació a la persona maltractadora. Es donen pautes orientatives d´intervenció en funció del posicionament d´uns i altres en les dinàmiques familiars.

– Defineix quins són els àmbits d´exploració específics quan hi ha infants o adolescents que viuen en contextos de violència masclista, tot assenyalant algunes eines i tècniques que han demostrat ser útils per fer aquesta exploració. S´incorporen àmbits d´exploració nous com ara les fases del procés de recuperació de la dona, el posicionament del pare respecte l´existència de violència o respecte el malestar/patiment dels fills o filles, etc.

– Defineix per primera vegada com s´ha de fer l´exploració amb el pare (quan és la persona que maltracta) evitant la victimització secundària de la mare i dels seus fills i filles.

– Aporta elements específics per fer una valoració diagnòstica i una orientació adequades en el context de violència masclista.

– Proposa línies d´intervenció de tractament que es consideren bàsiques i que cal incorporar, reforçar i/o consolidar en la cultura dels serveis socials públics de la ciutat de Barcelona.

– Defineix i desenvolupa per primera vegada tres tipus d´intervenció grupal a potenciar o incorporar al sistema públic de serveis socials: grups socioeducatius; grups psicoterapèutics en l´àmbit social; activitats grupals socioeducatives

– Presenta un total de tretze recomanacions per a la millora de l´atenció proporcionada pel sistema públic de serveis socials de la ciutat de Barcelona. Per exemple:
*posar em coneixement de la judicatura la possibilitat que molts procediments judicials comporten una victimització secundària per a infants i adolescents que viuen situacions de violència masclista;
*potenciar i diversificar la intervenció grupal amb dones, infants i adolescents que viuen situacions de violència masclista;
*incorporar els infants i adolescents com a víctimes en la futura legislació per a l´eradicació de la violència masclista;
*buscar mecanismes per a una major implicació del conjunt de serveis de la xarxa de salut mental i d´atenció a les toxicomanies en el Circuit Barcelona Contra la Violència Vers les Dones per tal d´evitar la victimització secundària de dones, infants i adolescents que viuen situacions de violència masclista

El model d´atenció a la infància i l´adolescència que viu situacions de violència masclista no solament incorpora nous elements sinó que parteix i consolida les bones pràctiques existents als serveis socials públics de la ciutat de Barcelona, com per exemple:
– Considerar que els infants i adolescents fills i filles de les dones que viuen situacions de violència masclista també en són víctimes.
-Garantir una actuació proactiva d´exploració, detecció i atenció dels fills i filles de les dones que viuen o han viscut violència i que són ateses pels serveis socials municipals.
-La tipologia de situacions en funció del posicionament de la mare i les corresponents pautes orientatives d´intervenció.

Els serveis socials públics de Barcelona que intervenen amb infants i adolescents en situacions de violència masclista són bàsicament, encara que no exclusivament, els següents:

-Centres de serveis socials: Tenen caràcter generalista i polivalent, i atenen també situacions de violència masclista.
-Equip d´Atenció a les Dones (EAD): és un servei municipal ambulatori d´atenció específica a les dones, i els seus fills i filles, que viuen violència masclista.
-Servei d´Atenció a Nenes i Nens que han patit violència de gènere (SAN): Es tracta d´un servei municipal de caràcter ambulatori d´atenció específica als fills i les filles de famílies que viuen situacions de violència masclista.
-Equips d´Atenció a la Infància i l´Adolescència (EAIA): serveis de segon nivell del sistema català de protecció de menors, en la via administrativa, i és un servei social especialitzat en infants o adolescents en situació de risc greu o desemparament . L´existència de violència masclista en els casos en què intervé l´EAIA és molt alta, raó per la qual els converteixen en un servei amb un potencial de detecció i d´intervenció molt important.
– Centre Municipal d´Acolliment d´Urgències per Violència Masclista (CMAU-VM): proporciona acolliment immediat de curta estada. Funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l´any.
– La Casa d´Acollida de Barcelona: és un servei residencial de llarga estada. Ofereix atenció permanent durant les 24 hores del dia dels 365 dies de l´any. La durada mitjana de l´acolliment és de 6 mesos, prorrogables quan calgui.
– Els pisos pont: Són un servei d´acolliment de llarga estada (d´una durada mitjana de 6 mesos prorrogable quan calgui) per a dones, amb o sense fills i/o filles, que es troben en una fase del procés de recuperació de la violència viscuda previ a per poder viure de manera independent.





Paraules clau