Trias: “l´onze de setembre no és la celebració d´una derrota, és la celebració d´una lluita universal que és la lluita per la llibertat” : Servei de Premsa

Trias: “l´onze de setembre no és la celebració d´una derrota, és la celebració d´una lluita universal que és la lluita per la llibertat”

27/04/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest matí en la presentació dels actes de commemoració del tricentenari del 1714. L´acte ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i també hi ha participat la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; els alcaldes de Moià, Dionis Guiteras; de La Seu d´Urgell, Albert Batalla, i de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch; i els comissaris del tricentenari de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada i per l´Ajuntament de Barcelona, Toni Soler.

Durant l´acte de presentació, l´alcalde ha afirmat que ?l´onze de setembre no és la celebració d´una derrota, és la celebració d´una lluita universal que és la lluita per la llibertat? i ha recordat que ?el sacrifici i l´esperit de superació dels barcelonins i les barcelonines va fer que la data de l´11 de setembre, tot i la desfeta, esdevingués un símbol de la voluntat catalana de seguir existint com a poble?.

Xavier Trias ha explicat que en aquella data la ciutat va viure ?uns fets que van transformar per sempre més les nostres institucions i que van implicar tots els sectors de la societat barcelonina? i ha remarcat que ?la manera com la ciutat i el país es van posar dempeus després d´aquell setge i aquella desfeta marquen el profund sentit de llibertat de Barcelona i Catalunya, uns valors avui plenament vigents i que tenen un abast universal?.

Pel que fa als actes del tricentenari, l´alcalde ha comentat que ?som una ciutat amb més de 2.000 anys d´història, amb una llengua i una cultura pròpies, i hem d´aprofitar totes les ocasions que tinguem per explicar aquesta riquesa històrica, patrimonial i cultural?. Trias ha afegit que la commemoració del tricentenari ?s´emmarca en aquesta voluntat d´explicar d´on venim, i, tots plegats, impulsar la ciutat i el país cap al futur?.

L´alcalde ha assegurat que ?el programa d´activitats d´aquest tricentenari serà un mirall del que culturalment s´esdevé avui a tot el país, a més d´un punt de trobada de la cultura i de la història catalanes? i ha afegit que aquest programa vol ser ?el nostre deure, com a capital de Catalunya, d´ajudar a recuperar la memòria històrica de la ciutat i el país? i ?a pensar de manera col.lectiva el que configura les bases del nostre passat nacional i el que volem ser en el futur?.

En aquest sentit, i en connexió amb el present, Trias ha sentenciat que ?tot plegat està plenament vigent, tres segles després, Catalunya torna a debatre quin ha de ser el seu futur polític i quin paper ha de jugar en el context europeu i mundial?.

Pel que fa al Mercat del Born, obrirà les seves portes el proper 9 de setembre amb motiu de l´inici de la commemoració com a epicentre de la mateixa. Xavier Trias ha explicat que, entre moltes altres peces, allà també s´exposarà el Penó de Santa Eulàlia, ?un símbol fonamental per les llibertats de la ciutat i de tot el país que recuperarem a l´ocasió del tricentenari? i que és ?la bandera original amb el que els barcelonins van combatre per les seves llibertats?

Finalment, l´alcalde Trias ha fet una crida a la participació, ?com a alcalde, vull que tothom s´hi senti cridat a participar, m´agradaria que tothom s´hi senti implicat, que no sigui una commemoració institucional, sinó una commemoració sentida? i ha afirmat que els actes seran ?una barreja de memòria, participació i festa?. ?Que la celebració del tricentenari ens doni tota la força i embranzida necessàries per progressar socialment i nacionalment com a poble?, ha reblat.

Per altra banda, el comissari del tricentenari de l´Ajuntament de Barcelona, Toni Soler, ha remarcat que durant els actes de commemoració ?Barcelona vol exercir un paper fonamental com especial escenari dels fets?, i ha aprofitat per convidar a tots els ciutadans ?a fer un ús i un abús de la nostra ciutat?.

Document relacionat:
Dossier de premsa: Commemoració del Tricentenari 1714-2014





Paraules clau