Barcelona resol el concurs del ?Pla Buits´ per a cedir a entitats sense ànim de lucre l´ús de solars de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona resol el concurs del ?Pla Buits´ per a cedir a entitats sense ànim de lucre l´ús de solars de la ciutat

29/04/2013



Temps estimat de lectura: 8 minuts

La Comissió d´Avaluació del concurs del Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social) ha resolt el concurs per tal de cedir la utilització i gestió temporal de 19 solars municipals a entitats, associacions i fundacions sense ànim de lucre.

En total 30 organitzacions (associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre) havien presentat un total de 42 projectes per gestionar i donar un ús temporal als 19 espais proposats per l´Ajuntament. (alguns dels projectes es van presentar simultàniament a diversos solars) .

Un cop estudiats i avaluats els projectes, la Comissió ha proposat la cessió de 15 emplaçaments a diverses entitats i ha declarat deserts 4 dels espais, on no s´han presentat propostes o les presentades no s´han considerat suficients per dinamitzar l´emplaçament.

La Comissió d´Avaluació estava formada per membres del govern, dels Districtes i de tots els grups polítics municipals així com representants del Consell d´Associacions de Barcelona, de la Federació d´Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, de la Federació de Pares i Mares d´Alumnes de Catalunya, de la Taula d´Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i del FAD.

Tot i que uns dels cinc criteris de valoració era l´autosuficiència dels projectes, l´Ajuntament ha decidit assumir una part de la despesa associada a les tasques d´adequació dels terrenys, tal com ja es preveia que podia passar a les Bases del Concurs. En aquest moment s´està estudiant tècnicament quines són les tasques necessàries per a la posada en funcionament dels projectes guanyadors. Justament en aquest sentit, la Comissió d´Avaluació demana a l´Ajuntament que en el cas de noves edicions del Pla BUITS hi hagi una major concreció de la possible implicació econòmica de l´Ajuntament en l´adequació dels terrenys objecte del Concurs.

CIUTAT VELLA

Solar: Montalegre, 4
Entitat: BioArquitectura Mediterrània
Projecte: Bioarquitectura mediterrània. Proposa crear espais d´intercanvi de coneixement i experiències entre professionals i empreses del mediterrani. També proposa divulgar informació, empoderar i donar serveis a les persones, empreses i entitats del mediterrani per millorar la salut dels espais edificats i naturals de les ciutats i territoris dels països de la Mediterrània.
Puntuació: (68,5 punts)
Avaluació: La Comissió d´Avaluació considera possible la compatibilitat d´aquest projecte amb el segon amb més puntuació, presentat per la Fundació Quatre Vents (64,8 punts), però després de consultar amb les dues entitats, finalment s´ha considerat que aquesta coordinació es donarà més endavant, una vegada el projecte guanyador comenci a desenvolupar-se.

EIXAMPLE

Solar: Germanetes. Consell de Cent-Viladomat
Entitat: Associació de Veïns i Veïnes de l´Esquerra de l´Eixample
Projecte: Recreant Cruïlles. Es tracta de guanyar una primera plaça Cerdà situada a la cantonada Borrell‐Consell de Cent per tal d´organitzar activitats per a la reactivació tant del solar, actualment tancat i abandonat, com de l´espai públic del seu entorn que es proposa de pacificar. Per al Solar de Germanetes es plantegen activitats i usos només durant el temps en el qual l´ampliació de la zona verda i la construcció dels equipaments previstos no es dugui a terme.
Puntuació: (77,1 punts)
Avaluació: La Comissió d´Avaluació anima a aquesta entitat que tingui en consideració l´altra proposta, presentada per Rebobinart, ja que considera que les dues activitats poden ser compatibles.

Solar: Roger de Flor, 217
Entitat: Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família
Projecte: Can Roger. Presenten un projecte plurifuncional que contempla disposar d´un menjador social al barri, amb espai exterior, fer-hi un hort urbà i una pista poliesportiva de terra i pista d´activitats. També proposen dinamitzar activitats per a col·lectius vulnerables ,per als mateixos usuaris del menjador i altres col·lectius d´entitats del barri.
Puntuació: (72,5 punts)
Avaluació: La Comissió d´Avaluació demana a l´Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família un aclariment sobre la viabilitat econòmica i social del menjador social proposat, a través del Districte de l´Eixample. Si aquesta viabilitat no queda demostrada, l´espai s´adjudicaria només per a la resta d´activitats proposades per aquesta entitat, quedant descartada l´activitat del menjador social.

SANTS-MONTJUÏC

Solar: Font de la Guatlla
Entitat: Tarpuna Cooperativa d´ iniciatives Sostenibles
Projecte: L´Illa dels tres horts. Proposen que l´ espai estigui organitzat en dos espais: un hort urbà amb caire social i comunitari i una plaça entesa com a espai polivalent on poder realitzar activitats de lleure i oci per entitats i veïns i veïnes. L´illa dels tres horts fa referència a l´existència d´un ?tresor? en un racó de barri, a l´hora que posar de manifest la plurifuncionalitat d´aquest espai. ?Tres horts? on es concreen tres tipologies de beneficis socials diferents: [.eco] la funció de producció ecològica, [.co] la funció de teixir col·laboració social, [.edu] la funció
educativa.
Puntuació: (78,2 punts)
Avaluació: proposa la cessió de l´emplaçament a aquesta entitat.

Solar: Vallespir, 12
Entitat: Associació de Veïns i Veïnes Joan Güell i Rodalies
Projecte: L´Espai Joaquim Domingo. L´Espai Joaquim Domingo vol ser el focus de les activitats veïnals, socials, comercials, culturals i de lleure del barri. Convertir-se en Punt de Trobada del barri. Un punt de referència de les activitats del barri. El primer objectiu de la creació de un focus d´activitats socials, comercials, culturals i lleure es que hi hagin moltes activitats, poder oferir 12 hores d´actes al dia 360 dies l´any.
Puntuació: (77,5 punts)
Avaluació: Es vol subratllar la gran implicació amb l´entorn veïnal i comercial que recull el projecte presentat per aquesta entitat. La Comissió d´Avaluació demana que, atesa la seva alta puntuació, s´explori la possibilitat de fer possible el segon projecte amb més puntuació, presentat per la Fundació Solidària UB (71,3 punts), en algun altre dels emplaçaments que han quedat deserts.

LES CORTS

Solar: Numància, 153
Entitat: Fundació Formació i Treball (FIT), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona
Projecte: Bicipark per la mobilitat sostenible. El projecte vol fomentar la mobilitat sostenible i l´ús de la bicicleta afavorint la inserció sociolaboral de joves en risc d´exclusió social, mitjançant la seva formació i la seva contractació com a operaris del servei de l´aparcament de bicicletes.
Puntuació: (68,9 punts)
Avaluació: Es valora molt positivament el valor diferencial i el rendiment social de la proposta que s´ha presentat. Tanmateix, emplaça a realitzar un treball conjunt amb el Districte de Les Corts per contrastar el projecte final i la seva implementació.

Solar: Josep Sunyol i Garriga
Entitat:
Projecte:
Puntuació:
Avaluació: DESERT. La Comissió d´Avaluació proposa declarar deserta la cessió d´aquest espai atès que no s´ha presentat cap proposta per aquest emplaçament.

SARRIÀ-SANT GERVASI

Solar: Cardenal Santmenat, 2
Entitat: Associació Cultural Casa Orlandai
Projecte: Espai Gardenyes. Crear un espai humà de convivència i aprenentatge comunitari per a la transformació social a partir del foment de l´agricultura ecològica urbana. Crear un espai d´hort urbà de gestió veïnal i desenvolupar un espai per a la realització d´activitats comunitàries i la cohesió social.
Puntuació: (73,9 punts)
Avaluació: Es reconeix el valor del treball en xarxa fet per aquesta entitat.

Solar: Lesseps, 26
Entitat:
Projecte:
Puntuació:
Avaluació: DESERT. La Comissió d´Avaluació proposa declarar deserta la cessió d´aquest espai ja que es considera que l´única proposta presentada, per l´Associació de Veïns i Veïnes del Putxet no respon a les Bases del Concurs del Pla BUITS. Tanmateix insta a l´Ajuntament a tenir en compte el projecte presentat per aquesta entitat i vehicular-lo per altres canals per tal que es pugui dur a terme.

GRÀCIA

Solar: Farigola, 19
Entitat:
Projecte:
Puntuació:
Avaluació: DESERT. La Comissió d´Avaluació proposa declarar deserta la cessió d´aquest espai, ja que la proposta d´activitats recollides en el projecte de l´entitat Rebobinart no es considera suficient per dinamitzar l´emplaçament.

Solar: Vallcarca, 37
Entitat: Fundació Ametller, amb la col·laboració de Centre Obert Heura, Llar de Pau, Tarpuna
Projecte: L´hort de l´ametller. El projecte preveu crear ocupació per a persones sense llar per tal de millorar els seus hàbits, la seva autoestima i la seva vida en general gràcies a la creació d´un hort. Aquest projecte que vol fomentar la cohesió social i lintercanvi de coneixement entre diferents col·lectius del barri també permet apropar la cultura agrícola a la ciutat, el valor dels aliments de proximitat i la importància que aquests tenen en una dieta saludable.
Puntuació: (77,1 punts)
Avaluació: Es destaca el treball amb persones amb risc d´exclusió social que es proposa en el projecte, així com la seva voluntat d´obertura i generació de xarxa en el territori. Així mateix, la Comissió d´Avaluació proposa que el Districte de Gràcia propiciï el contacte entre l´entitat Rebobinart i la Fundació Ametller per veure la possibilitat de col·laborar en el projecte que han presentat per l´emplaçament de Farigola.

HORTA-GUINARDÓ

Solar: Bernat Bransi, 22
Entitat:
Puntuació:
Projecte:
Avaluació: DESERT. La Comissió d´Avaluació proposa declarar deserta la cessió d´aquest espai, atès que l´únic projecte presentat, de Rebobinart, proposa activitats que es consideren insuficients per a dinamitzar l´espai.

Solar: Congrés 1A
Entitat: Parròquia Sant Joan d´Horta “CALIU – espai d´acolliment ( iniciativa de les cinc parròquies de l´Arxiprestat d´Horta)
Puntuació: (72,8 punts)
Projecte: Hort-Jardí ecològic. Aquest centre que; cobreix part de les necessitats bàsiques
de col·lectius amb alt risc d´exclusió social proposa posar en marxa una iniciativa al
voltant de l´agricultura ecològica urbana, refermant la vessant d´integració social i formativa de I´entitat.
Avaluació: Es reconeix el valor d´inclusió social i l´alt impacte en l´entorn del projecte proposat per aquesta entitat.

NOU BARRIS

Solar: Pierola, 12
Entitat: Collymore i Asociación Cuerpo Transitorio
Puntuació: (66,7 punts)
Projecte: Omple el Buit del Barri. El projecte se centra en les comunitats de veïns de cada barri per fer activitats artístiques i culturals (Tallers de Pintura, Escultura, Dança a l´aire lliure, Fotografia, Biblioteca de book-crossing), Cineforum, ?Street Art ( Hip Hop, Skate, Graffitti). Proposa col·laborar amb col·lectius desfavorits de Ciutat Meridiana com l´Associació Torrent).
Avaluació: Es vol posar en valor la creativitat, la innovació i la qualitat formal del projecte presentat per aquest col·lectiu i també en reconeix l´ambició i el treball. Així mateix, la Comissió d´Avaluació emplaça a l´entitat a treballar el desenvolupament del projecte conjuntament amb el Districte de Nou Barris.

Solar: Piferrer, 122
Entitat: Associació de Veïns i Veïnes de Porta
Puntuació: (75,5 punts)
Projecte: Jardí socioeducatiu terapèutic. El projecte vol implicar a persones amb discapacitats o amb risc d´exclusió social que vulguin encarregar-se de la gestió de l´espai i al mateix temps entrin en contacte amb altres persones del barri. També es vol que l´espai esdevingui un centre d´interpretació del que va ser el barri de Porta per donar una perspectiva de futur que permeti recuperar pràctiques agrícoles amb beneficis ecològics i paisagístics.
Avaluació: La Comissió d´Avaluació destaca el treball intergeneracional i l´impacte social presentat en el projecte d´aquesta entitat on col·laboren 21 entitats. Tanmateix, considera que cal reforçar la vessant metodològica en la gestió dels horts.

SANT ANDREU

Solar: Camp del Ferro, 17
Entitat: Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera ( amb escoles de l´entorn i infants i adolescents del CRAE.
Puntuació: (62,7 punts)
Projecte: Hort-Jardí. Es vol crear un hort i jardí urbà adreçat a les escoles de l´entorn de La Sagrera i Sant Andreu i per els infants i adolescents de CRAE de Sant Andreu. El projecte vol fer-los partícips de la vida social del barri i educar-los en la relació intergeneracional i amb valors com el respecte i la solidaritat.
Avaluació: La Comissió d´Avaluació insta al Districte de Sant Andreu a estudiar la possibilitat d´ubicar el projecte presentat per la Parròquia de Sant Joan Bosco en algun altre emplaçament, com podria ser l´espai de Foradada 74.

Solar: Foradada, 74
Entitat:
Puntuació:
Projecte:
Avaluació: DESERT. La Comissió d´Avaluació proposa declarar deserta la cessió d´aquest espai atès que l´únic projecte presentat, de Zooland, ha rebut una puntuació molt baixa (34,1 punts) i que en aquest emplaçament ja existeix una colònia controlada de gats de carrer amb una xifra limitada d´exemplars.

SANT MARTÍ

Solar: Àlaba, 24
Entitat: Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou
Puntuació: (76,2 punts)
Projecte: Conect Hort. A partir de la filosofia de les 3R (reutilitzar, reciclar, reduir) el projecte vol transmetre els principis de la Permacultura, crear un espai on els seus habitants interactuïn i fer tallers i tot d´activitats multiculturals (decoració dels murs pels artistes del barri, concerts, espectacles per a tots els públics). Preveu incloure col·lectius específics en la cura del hort: escoles, gent gran i discapacitats.
Avaluació: Es destaca la implicació amb l´entorn i el gran impacte i rendiment social previst en el projecte.

Solar: Cristóbal de Moura, 92
Entitat: ASPANIAS
Puntuació: (64,7 punts)
Projecte: Hort urbà d´ASPANIAS. Projecte adreçat a persones majors d´edat amb Discapacitat Intel·lectual per crear i mantenir un hort urbà, i contribuir a la normalització i integració de les persones disminuïdes dintre de la societat. El projecte permet oferir una ocupació a aquelles persones amb discapacitat intel·lectual, que no la tenen, potenciar la seva autonomia i afavorir al creixement de les seves relacions interpersonals i l´establiment de vincles amb la comunitat.
Avaluació: La Comissió d´Avaluació subratlla l´alt rendiment social del projecte presentat.





Paraules clau