Barcelona acorda implantar un programa educatiu de la New York Academy of Science en el marc de l´inici d´una estreta col·laboració entre les dues institucions : Servei de Premsa

Barcelona acorda implantar un programa educatiu de la New York Academy of Science en el marc de l´inici d´una estreta col·laboració entre les dues institucions

17/05/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias ha signat avui a Nova York un conveni de col·laboració d´àmbit educatiu amb la New York Academy of Science (NYAS), la tercera institució més antiga dels Estats Units d´Amèrica que té com a missió fomentar el coneixement de la ciència i la tecnologia. L´acord ha estat signat amb Nancy Zimpher, Chair of the Academy´s Board of Governors en un acte on també han participat el president i CEO de la institució, Ellis Rubinstein i el tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives.

L´Alcalde Xavier Trias visita la New York Academy of Sciences
A l´acte també han estat convidats dos prestigiosos científics catalans afincats als Estats Units: Valentin Fuster, Director, Heart Hospital and Cardiovascular Research Institute, Mount Sinai School of Medicine i Dr. Joan Massagué, Chairman, Cancer Biology & Genetics Program, Howard Hughes Medical Institute Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. L´Alcalde Trias ha agraït la presència a l´acte, com a padrins, dels doctors Fuster i Massagué, “ens fan d´ambaixadors i introductors davant d´una de les institucions més importants del món com és l´Acadèmia de Ciències de Nova York”.

L´objectiu del conveni entre l´Ajuntament de Barcelona i la NYAS és establir una col·laboració estable entre les dues institucions, i que alhora es concreta d´immediat per implantar a Barcelona el Programa d´Orientació Extraescolar de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM, acrònim en anglès). L´aplicació del programa educatiu STEM a Barcelona s´iniciaria en horari extraescolar, en algun espai on habitualment ja s´imparteixen aquest tipus d´activitats, com ara esplais, centres cívics o fins i tot als mateixos instituts fora de l´horari lectiu, i dirigit als alumnes d´alguns instituts d´ensenyament secundari de Barcelona.

L´acord també preveu explorar vies de col·laboració en recerca internacional per a alumnes d´ensenyament secundari i planteja el possible establiment del centre d´innovació de Barcelona.

“No és de les ciutats més grans, però sí és de les més visionàries al món sobre cap a on va el futur de les comunitats, amb un esforç destacable per liderar les ciutats intel·ligents, amb l´impuls del City Protocol, o els plantejaments de la Capital Mundial del Mòbil”, ha dit Ellis Rubinstein entusiasmat des de la planta número 40 de l´edifici 7 del World Trade Center de Nova York, que ha lloat l´energia i lideratge de l´Alcalde Xavier Trias i el Tinent d´Alcalde Antoni Vives.

Aliança de prestigi

La NYAS és una organització sense ànim de lucre, la tercera institució més antiga dels Estats Units d´Amèrica. Amb més de 25.000 membres de 140 països és una de les més prestigioses del món. La missió de la NYAS és avançar en el coneixement de la ciència i la tecnologia, i tenen una dilatada experiència en programes educatius per fomentar l´estudi de les ciències.

Balanç del viatge

Després de signar l´acord amb l´Acadèmia de les Ciències de Nova York, Xavier Trias i la delegació barcelonina han realitzat les darreres dues visites de l´intens programa que l´Alcalde ha desenvolupat als Estats Units al llarg dels darrers cinc dies. Així, Trias s´ha reunit amb la vicepresidenta del grup editorial CondéNast, editora entre altres revistes de “Wired”; i també amb responsables editorials i de la redacció del New York Times. Amb tots ells, Trias ha compartit el relat d´una Barcelona que és referència ja en noves tecnologies i impuls de les “smart cities” i de les més competitives al sud d´Europa.

A mode de balanç del viatge institucional als Estats Units, Xavier Trias ha explicat que “el balanç no pot ser altre que molt positiu, i ens serveix per traslladar que ens veuen i estem molt millor del que a vegades nosaltres mateixos podem arribar a pensar: som una ciutat admirada, i ho som per com fem les coses”. “Agraden els nostres plantejaments, les prioritats que hem definit en l´impuls de nous sectors estratègics vinculats a les noves tecnologies, el desenvolupament sostenible o la capitalitat dels telèfons mòbil; s´hi apunten i ens volen ajudar”, ha dit Trias, tot recordant que ens els darrers dies han rebut la delegació catalana els alcaldes de 4 grans ciutats, i s´han establerts acords de cooperació amb institucions tant representatives i de rellevància mundial com el Banc Mundial, l´Acadèmia de les Ciències de Nova York o la Cambra de Comerç de Manhattan, “cosa que ens omple de satisfacció i orgull”. L´alcalde Trias ha advocat per continuar per aquest camí, “però mantenint una prioritat bàsica, que és marca de la casa, serem competitius, estarem a primera línia del progrés econòmic, però ho farem sempre en benefici de la gent i mantenint-nos com a referents en polítiques socials i de benestar. Si no ho fem així, ho estarem fent malament”.





Paraules clau