El districte de Sant Andreu impulsa una campanya de civisme en el barri de Trinitat Vella : Servei de Premsa

El districte de Sant Andreu impulsa una campanya de civisme en el barri de Trinitat Vella

17/05/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El districte de Sant Andreu ha impulsat una campanya de civisme al barri de Trinitat Vella per tal de millorar la convivència al barri, evitar el vandalisme a l´espai públic, conscienciar en el respecte pel descans nocturn dels veïns i millorar els hàbits de neteja. Una de les principals característiques de la campanya és que són els propis veïns del barri els que han cedit la seva imatge per il·lustrar els diferents suports gràfics d´aquesta iniciativa.

Els temes que tracta la campanya són:
– Neteja al barri.
– Respecte als altres. Convivència i bon ús de l´espai públic.
– Reduir la contaminació acústica/soroll.
– Preservar l´espai públic i respectar el mobiliari urbà.
– Evitar que l´ús d´skates i bicicletes posi en perill el pas de vianants.
– No utilitzar les fonts i estanys pel bany.
– Recollir els excrements dels gossos.
– Evitar el consum de begudes alcohòliques al carrer.
– Potenciem l´associacionisme per millorar la convivència i el grau d´implicació amb el barri.

Aquesta campanya s´emmarca dins del Pla Integral de Trinitat Vella per tal de millorar els comportaments cívics al barri que afecten tant a l´espai públic, com al bon veïnatge dins de les comunitats de veïns. La iniciativa es durà a terme en dues fases. Una primera que comença avui, 18 de maig, més centrada en l´espai públic i una segona que es farà a la tardor i s´adreçarà a les comunitats de veïns per millorar la convivència a les escales.

El regidor del districte de Sant Andreu, Raimond Blasi, ha destacat que ?aquesta campanya és un pas més en l´aplicació del Pla Integral en el barri de Trinitat Vella, en aquest cas, centrant-nos en el bon ús de l´espai públic i la convivència? i ha afegit ?el Pla Integral és una iniciativa municipal que se centra especialment en les polítiques socials per tal de crear sinèrgies entre els programes que ja s´estaven duent a terme en aquest barri i amb la creació de nous projectes que serveixin per dinamitzar la zona?.

Els materials necessaris per a la primera fase del projecte inclouen 3.500 fulletons, cartells de botiga, torretes a la plaça de la Trinitat, al parc de la Trinitat i a la sortida del metro de Trinitat Vella, i roll-ups per als principals equipaments. Aquesta és una campanya multilingüe, on tots els materials s´han fet en català, castellà, àrab i urdú. La iniciativa ha sorgit de l´associació de veïns del barri i els temes que s´han tractat en la campanya han estat consensuats des dels òrgans de participació del Pla Integral.

A més, des del moment de la posada en marxa de la campanya es comença a treballar per tal que durant tot l´any es duguin a terme activitats paral·leles per a reflexionar sobre aquestes temàtiques. La primera d´elles està prevista pel proper 30 de maig a les 19:30 hores amb una xerrada del professor universitari, Xavier Pastor, al Centre Cívic del barri, que tracta sobre el civisme a l´espai públic.

Un pla per donar continuïtat a la Llei de Barris

El Pla Integral de la Trinitat Vella es va endegar el passat mes de juliol com una continuació al Pla de Barris i que se centra principalment en la cohesió social d´aquest barri del districte de Sant Andreu. El Pla de Barris va estar vigent entre els anys 2006 i 2011 que, principalment, es van dedicar a les actuacions urbanístiques al barri.

El principal objectiu del pla és avançar cap a un model de ciutat més inclusiva, on des dels serveis municipals es treballa conjuntament amb el teixit social per reduir les desigualtats socials, millorar la igualtat d´oportunitats en el barri i avançar en la millora de l´espai públic. I compta amb 3 línies estratègiques:
– Treballar en la implementació de programes per reduir l´exclusió social.
– Fer de l´espai Via Barcino un motor de projectes fets i pensats a la mida del barri.
– Fomentar la corresponsabilitat amb el teixit social i associatiu per materialitzar projectes.

Així, el Pla Integral és un instrument que pretén treballar des de la transversalitat dels serveis municipals ja existents, i la creació de sinèrgies sorgides del món associatiu per ser protagonistes del seu propi barri. El pla parteix d´una estratègia conjunta que busca la millora de l´espai públic i la millora de la cohesió social.

El que es vol aconseguir amb aquest pla és:
– Més qualitat de vida: fer de Trinitat Vella un barri més cohesionat socialment i més atenció als col·lectius més vulnerables.
– Més seguretat: més percepció d´un barri segur i atractiu gràcies a la coordinació dels cossos de seguretat.
– Més orgull de barri: la potenciació dels seus atractius culturals i històrics.
– Més oportunitats: la millora de la qualitat de vida gràcies a la potenciació de polítiques generadores d´igualtat.
– Més xarxa: treball en xarxa i potenciació del treball associatiu.
– Més corresponsabilitat: incorporar en la quotidianitat del barri noves maneres de treballar que incorporin més compromís tant de l´administració municipal com dels agents socials, entitats i veïns individuals.
– Més convivència: treballar, des de l´àmbit de la prevenció, el bon veïnatge a les comunitats de veïns i potenciar el coneixement intercultural.

El Pla Integral no és un document tancat, aquesta és la base sobre la que s´anirà treballant però sempre obert a millores i ampliacions. Per això, es farà un seguiment per part de tots els implicats que es vertebra en plenaris (semestrals), taula de seguiment (trimestral), i les comissions d´espai públic i cohesió social (bimestrals).

Des de la seva posada en marxa, ja s´han dut a terme un total de 25 programes o serveis relacionats amb l´àmbit de la promoció de les persones i 3 amb la millora de l´espai públic. El centre de comandament d´aquest pla es troba al nou espai Via Barcino que es va posar en marxa el passat mes de febrer i que exerceix d´espai polivalent amb una programació estable d´activitats i també com a seu de l´Oficina que vertebrarà el projecte. L´horari d´aquest espai és de dilluns a divendres de 16 a 21 hores.

Un barri amb més de 10.000 habitants

El barri de Trinitat Vella té una extensió de 86,46 hectàrees i una població de 10.385 habitants. El 33,6% de la població és d´origen estranger procedents, sobretot, d´Amèrica del Sud, Marroc i Pakistan. Compta amb un sobreenvelliment (persones de més de 80 anys) del 46% i amb una renda familiar per habitant del 61,8% de la ciutat. Pel que fa a la instrucció, un 51,4% només té estudis primaris. El 70,12% de la població que es troba en edat de treballar. Una de les particularitats del barri és l´alt nivell associatiu comptant actualment amb 49 entitats molt compromeses amb l´entorn.





Paraules clau