Maite Fandos: ?Amb els X Games, Barcelona ha ofert una imatge inèdita en l´esport, reinventant-se i fent un pas més en la seva capacitat organitzativa” : Servei de Premsa

Maite Fandos: ?Amb els X Games, Barcelona ha ofert una imatge inèdita en l´esport, reinventant-se i fent un pas més en la seva capacitat organitzativa”

20/05/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha valorat avui molt positivament el desenvolupament dels X Games a Barcelona, que van cloure ahir quatre dies de competició a l´Anella Olímpica, amb un total de 116.000 assistents.

Per primer cop des de la celebració dels Jocs Olímpics del 92, tota l´Anella Olímpica ha estat, aquests dies, en funcionament de manera simultània. Fandos ha mostrat la seva satisfacció per haver estat capaços, com a ciutat, de tornar a situar l´herència olímpica en l´epicentre de l´esport mundial. ?Omplir dos cops el Palau Sant Jordi i l´Estadi Olímpic en un mateix cap de setmana és una fita que demostra que Barcelona continua sent una ciutat esportivament fascinadora i atraient?. L´organització ha destacat també que el Big Air del Palau Sant Jordi ha tingut l´aforament rècord de totes les edicions de l´esdeveniment.

Un total de 116.000 assistents, entre visitants, espectadors o participants, han estat protagonistes dels diferents espectacles, espais i sessions. Per a l´Ajuntament de Barcelona, aquesta xifra avala la continuïtat del projecte els propers anys 2014 i 2015. Per a Fandos, “tot i les condicions meteorològiques adverses, el públic ha respost de manera incondicional. Barcelona, un cop més, demostra el seu esperit esportiu, que la fa la capital de l´esport mundial”. I en aquest sentit, ha destacat el paper de suport a l´organització que, novament, ha desenvolupat el col·lectiu de voluntaris dels X Games Barcelona.

El medaller ha comptat amb la presència dels principals noms d´atletes i riders mundials: noms com Buckey Lasek (skate vert), Jamie Bestwick (BMX Freestyle Vert) o Garret Reynold (BMX Freestyle Street), entre d´altres, han pujat al graó més alt del podium. Pel que fa a la participació dels atletes i riders catalans, aquesta ha donat com a resultat un or per a Laia Sanz i doble medalla (or i bronze) per a Edgar Torronteras. D´altres noms com Tony Hawk, Nani Roma o Carlos Saiz han vist frustrada la seva participació en anular-se les seves proves per les pluges.

Fandos ha reiterat la importància del llegat que esdeveniments d´aquest tipus han de deixar a la ciutat que els acull. En el cas del X Games, aquest llegat es traduirà en tres nous skate parks a final de mandat: a les Corts, a Nou Barris i a la Mar Bella (Sant Martí), que passarà dels 300 m2 actuals a 1.700 m2 abans d´acabar l´any.

També s´iniciaran adaptacions en espais (places i parcs) on es practica el patinatge a través de la col·locació de diferents elements ?rampes, escales, calaixos de formigó i baranes- especialment assenyalats per a la pràctica del skate, en resposta a les demandes d´entitats i practicants d´aquest esport.

Aquests espais, de petit format, estaran ubicats a la Barceloneta, Sant Andreu i Sants-Montjuïc. A més, es crearà un circuit de BMX a l´entorn del Velòdrom d´Horta (Horta-Guinardó), perquè es converteixi en l´epicentre de la pràctica de la bici en les seves diferents modalitats. Per últim, Fandos ha recordat que ?aquests X Games ens han de permetre que Barcelona acabi tenint una gran instal·lació per a l´skateboard per acollir competicions d´àmbit internacional, al 2015?,

La mobilitat ciutadana

La convivència entre l´activitat i la mobilitat no ha entorpit el ritme habitual de la ciutat, i els dispositius d´accessos a la muntanya han funcionat de manera satisfactòria. Les 8 zones d´aparcament públic habilitat (d´entre ells, 6 pàrquings) van tenir percentatges d´ocupació que van fregar el 100% en la majoria de casos, amb el plus afegit del servei de pàrquing de Fira. Els accessos per a vianants a través de les escales mecàniques van ser en tot moment fluids, i el servei reforçat de la línia de bus 150 ?combinat amb llançadores- va absorbir el flux de passatgers sense incidències.

Els Jocs Olímpics dels esports d´acció: principals xifres

La gran competició anual dels esports d´acció ha comptat amb la participació de 200 atletes i riders de tot el món, competint ens els esports de BMX, Moto X, Rally i Skateboard.

Les modalitats per esport celebrades han estat:

· BMX Freestyle: Vert, GoPro BMX Freestyle Big Air, Street; Park

· Moto X: Best Whip, Enduro X (homes i dones), Speed & Style, Step Up.

· Skateboard: Big Air, Street (Street League Skateboarding), Park (homes i dones), Vert, Skateboard Street SLS Select Series.

Per instal·lació, les modalitats acollides han estat les següents:

· Palau Sant Jordi: Moto X, Speed & Style, Best Whip i Step Up, Skateboard Big Air, Gopro BMX Freestyle Big Air.

· Piscina Municipal de Montjuïc: BMX Freestyle Vert, Skateboard Vert.

· Esplanada Anella Olímpica: BMX Freestyle Park, BMX Freestyle Street, Skateboard Park; Street League Skateboarding, Skateboard Street SLS Select Series.

· Estadi Olímpic Lluís Companys: Enduro X (homes i dones).

Xifres globals:

· 1a edició dels X Games d´estiu a Europa.

· 4t esdeveniment esportiu en expansió global.

· Un total de 20 hores d´esdeveniment, televisats a 184 països i regions, i arribant a 430 milions de llars dels cinc continents.

· 31.000 m2 d´instal·lacions esportives.

· 12.000 m3 de terra per cobrir la pista de l´Estadi Olímpic Lluís Comapnys.

· Equip humà de 1.000 persones per a la construcció de les instal·lacions esportives.

· 680 persones implicades en el muntatge -150 contractades localment-

· 50 tràilers per al muntatge d´estructures esportives i graderies.

· 70 vehicles i màquines logístiques.

· 25 m d´alçada de la megaramp Big Air.





Paraules clau