L´Ajuntament de Barcelona reforça els consells de seguretat a la gent gran de cara a l´estiu : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona reforça els consells de seguretat a la gent gran de cara a l´estiu

24/05/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona treballa des dels diferents àmbits municipals per millorar la seguretat i la convivència als carrers de Barcelona. En aquest sentit, el Govern Municipal fa una especial atenció sobre aquells col·lectius més vulnerables i que poden tenir més risc de ser víctimes de diferents delictes. Un d´aquests col·lectius són les persones grans.

Segons dades del Departament d´Estadística de l´Ajuntament de Barcelona a la capital catalana hi viuen 338.509 persones de 65 anys o més (font: padró municipal juny 2012). La xifra representa el 20,89% del total de la població barcelonina. En nombres absoluts els districtes que compten amb més persones de 65 anys o més són: l´Eixample (58.173); Sant Martí (45.846) i Horta-Guinardó (39.2589). Paral·lelament els que tenen un major percentatge de persones de 65 anys o més són: Les Corts (23,4%); Horta-Guinardó (23,3%) i Nou Barris (23,1%).

Amb l´arribada de l´estiu i amb l´objectiu d´incrementar la seguretat d´aquest col·lectiu durant aquest període, els mesos de maig, juny i juliol la Guàrdia Urbana de Barcelona ha programat noves sessions formatives a la gent gran que es realitzaran als centres i casals dels deu districtes de la ciutat. D´aquesta manera els agents els donaran indicacions i recomanacions clares amb l´objectiu de:

– Reduir la vulnerabilitat del col·lectiu de la gent gran en relació a ser víctimes d´un delicte.
– Anticipar i evitar futures situacions de risc.
– Prevenir les principals amenaces per la seguretat de les persones grans.
– Fomentar la confiança entre la Guàrdia Urbana i el col·lectiu de la gent gran, explicant-los que en la policia tenen un servei d´ajut i protecció en temes de seguretat.
– Millorar la resposta policial en intervencions amb persones d´aquest grup.

En total s´han programat 30 sessions de formació, que tindran un component pràctic i de participació per fer-les dinàmiques i atractives i una durada d´uns 40 minuts. Durant les mateixes s´exposaran, entre d´altres punts, els següents consells de seguretat:

– No expliquis gaire que marxes uns dies de vacances i demana a algú que reculli la teva correspondència.
– No deixis cap missatge al contestador automàtic del telèfon en què es dedueixi que ets fora.
– Elabora una llista dels objectes més valuosos amb números de sèrie, marques i models per facilitar la feina a la policia en cas de robatori i deixa les joies en lloc segur.
– Si vas de viatge vigila sempre l´equipatge, i en cas d´aglomeracions vigila també la bossa de mà i les butxaques més fàcilment accessibles (les de la part de darrere dels pantalons i les laterals de la jaqueta són les més vulnerables).
– Porta en llocs separats els diners, la documentació i les targetes de crèdit.
– No compris cap objecte, beguda o menjar als venedors ambulants ni contractis cap tipus de servei, com ara els massatges, a la platja.
– Quan et vagis a banyar mira si algú es pot fer càrrec dels teus objectes personals. No deixis a la sorra els objectes de valor (diners, carteres, ulleres de sol, telèfons o altres dispositius electrònics, etc.).
– Fes sempre cas de les indicacions de la Policia, serveis d´emergència i salvament.
– Al cotxe, no hi deixis objectes de valor a la vista.
– Refusa fer signatures o donacions sospitoses a organitzacions que no estiguin degudament acreditades.
– A la platja, no hi portis rellotges, cadenes o altres joies valuoses que puguin atreure l´atenció dels delinqüents i que siguin fàcil objecte d´estrebada.

L´Àrea de Seguretat i Mobilitat ha editat un total de 3.000 díptics amb aquests consells que es repartiran durant les xerrades i en altres esdeveniments de la ciutat. Al finalitzar les sessions s´informarà de l´existència del telèfon 112 per emergències i es donarà el telèfon/correu del responsable de la policia comunitària de cada Unitat Territorial per si calgués resoldre dubtes o demanar consells a nivell posterior.

La mesura, que es realitza amb col·laboració amb el Comissionat d´Alcaldia de la Gent Gran, es va posar en marxa a finals de l´any passat quan es va fer un important impuls a la realització de sessions de formació en seguretat personal i seguretat viària a tota la ciutat. Amb aquesta iniciativa l´Ajuntament de Barcelona vol comptar amb una eina de prevenció eficaç i útil per a les persones grans que contribueixi a reduir la seva vulnerabilitat davant de possibles situacions delictives. Cal tenir en compte que aquest grup de persones són especialment vulnerables davant d´una sèrie de modalitats delictives com poden ser els robatoris a domicili, els robatoris amb violència i intimidació i les estafes.





Paraules clau