L´Ajuntament garanteix la cobertura de les necessitats d´alimentació infantil en període de vacances escolars : Servei de Premsa

L´Ajuntament garanteix la cobertura de les necessitats d´alimentació infantil en període de vacances escolars

24/05/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, a través de l´Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, promou tota una sèrie d´accions per garantir la cobertura de les necessitats d´alimentació infantil durant l´estiu, un cop finalitza el període lectiu, amb l´objectiu de prevenir possibles situacions de dèficit alimentari. Aquest nou paquet d´accions destinades a cobrir aquesta necessitat va en la línia de les diferents polítiques de l´Ajuntament de Barcelona de prioritzar les polítiques socials de la ciutat i garantir les necessitats bàsiques.

Els Centres de Serveis Socials tindran com a actuació prioritària, durant els mesos d´estiu, la detecció i la garantia de la cobertura de les necessitats d´alimentació dels infants. L´Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona (IMSS) i el Consorci d´Educació treballaran conjuntament per tal de detectar els possibles casos d´alumnes que poden no tenir assegurada l´alimentació adequada durant les vacances d´estiu per tal que els serveis socials i els seus professionals puguin intervenir en aquests casos i activar els recursos necessaris.

L´Ajuntament de Barcelona posarà a disposició la partida econòmica d´ajuts d´emergència social de l´Institut Municipal de Serveis Socials per cobrir aquestes necessitats d´alimentació que detectin els professionals dels centres de serveis socials. Aquesta partida econòmica, que inicialment és de 3.150.000 euros, ampliables en cas de necessitat, no és exclusiva d´alimentació, sinó que també va destinada a altres necessitats d´emergència de les famílies, com per exemple habitatge, medicació, etc.

Les entitats que gestionen els centres oberts o centres socioeducatius diaris oferiran un berenar nutritiu a tots els nens i nenes que estan inscrits en el seus programes i també aquells que participen en alguna altra activitat organitzada per aquestes entitats: reforç escolar, activitats esportives, etc.
Aquesta mesura es desenvoluparà als centres de la xarxa de centres oberts de la ciutat durant els 9 mesos de curs escolar 2013-2014 i durant els casals d´estiu que organitzin les entitats. La inversió de l´Ajuntament per portar a terme aquesta mesura és de 286.562 euros pel 2013 i de 591.464 pel 2014:

– 15 centes oberts i diaris donaran aquest berenar nutritiu durant l´estiu en el marc del seus casals d´estiu a 1.481 nens i nenes de la ciutat.
– 19 centres oberts oferiran aquest àpat durant el curs escolar 2013-2014 a 1.848 infants de la ciutat.

La Campanya de Vacances d´Estiu ofereix aquest any hi ha un total 543 activitats de les quals 394, el 72,55 %, ofereixen servei de menjador. Per garantir la participació i l´accés de tots els infants i adolescents al conjunt de l´oferta d´activitats, l´Ajuntament assegurarà la cobertura de tots els ajuts econòmics a les famílies que compleixin els requisits. La demanda d´ajuts ha crescut un 25% respecte l´any passat. En aquests moments, i de manera provisional i a l´espera d´analitzar totes les sol·licituds, podem afirmar que s´han sol·licitat 7.276 ajuts econòmics a activitats d´aquesta campanya d´estiu i que ja n´hi ha aprovades 6.302, el que suposa, a hores d´ara, uns 968.692,31?, entre un 20 i un 25% més respecte l´any 2012.

» Una tasca de prevenció que es realitza durant tot l´any

Amb la voluntat de garantir una resposta adequada a les situacions en què es detectin una alimentació deficient i/o inadequada de l´alumnat, des de l´IMSS i el Consorci d´Educació, es va elaborar en el curs escolar 2012-13 una circular conjunta que es va enviar a tots els CSS i a tots els Centres Escolars. Aquesta acció conjunta permet garantir la cobertura alimentària de tot l´alumnat a partir de la detecció i coordinació entre els serveis si es dóna el cas de que no es produeix aquesta cobertura.

Així, en aquest curs 2012-2013 es van activar 1.125 ajuts a famílies per un import de 264.199?. D´aquests, 703 es van activar en el marc d´aquest nou protocol entre IMSSB i el Consorci d´Educació.

Les comissions socials no van detectat cap nen/a en situació de desnutrició ni en situació objectiva d´alimentació deficient. Les comissions socials d´aquest darrer període escolar treballaran per garantir la cobertura de les necessitats alimentàries durant el període estival.

» L´aportació extraordinària de l´Ajuntament de Barcelona permet cobrir totes les sol·licituds d´ajut menjador escolar

L´Ajuntament de Barcelona va fer una aportació de 4,9 milions d´euros per a la cobertura d´ajuts individuals de menjador escolar, dels quals 2,5 milions va ser una aportació extraordinària. Aquesta ha estat l´aportació més alta feta mai fins ara per part d´aquest consistori des de principi de curs, i ha permès donar resposta a un total de 15.509 nois i noies (matriculats en centres educatius públics i concertats, des de P3 i fins a 4t d´ESO), el que ha suposat atorgar aquest ajut a la totalitat de les famílies que van presentar la corresponent sol·licitud i que compleixen els requisits de la convocatòria d´aquest curs 2012-13.

En total, el pressupost de la convocatòria d´ajuts individual menjador per aquest curs escolar és de 8,5 milions d´euros, amb una aportació del 60% a càrrec de l´Ajuntament de Barcelona i del 40% per part de la Generalitat de Catalunya.





Paraules clau