Xavier Trias: ?Barcelona reconeix la tasca crucial que fan el Banc Mundial i Nacions Unides en la lluita contra el canvi climàtic? : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?Barcelona reconeix la tasca crucial que fan el Banc Mundial i Nacions Unides en la lluita contra el canvi climàtic?

28/05/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat avui la ?tasca crucial que fan el Banc Mundial i Nacions Unides per prevenir i mitigar els efectes sobre el canvi climàtic? i ha subratllat ?la seva contribució perquè es faci un ús racional dels recursos naturals i energètics al planeta?.

Trias ha ofert una recepció a prop de 200 personalitats i experts d´arreu del món que es troben a Barcelona per participar al Saló CarbonExpo, esdeveniment de referència mundial per als mercats de CO2 que tindrà lloc fins al 31 de maig a Fira de Barcelona. L´alcalde ha destacat ?la importància d´aquesta cita que reuneix a la ciutat als actors més rellevants d´aquest sector, tant públics com privats, per debatre sobre les noves fórmules per lluitar contra el canvi climàtic?.

?Esteu en una ciutat que creu en la tasca que feu a nivell internacional per lluitar, prevenir i mitigar els efectes del canvi climàtic. Estem orgullosos de l´estreta col·laboració que estem establint amb institucions de prestigi com les vostres?, ha assenyalat Trias que ha recordat que Barcelona acollirà noves iniciatives sobre la gestió de l´aigua, (GWOPA), la resiliència urbana i innovació tecnològica, de la mà de diferents agències de Nacions Unides i el Banc Mundial.

Trias ha ressaltat el compromís de Barcelona ?en la lluita contra el canvi climàtic amb polítiques urbanes ambicioses i coherents?, en àmbits com la gestió de la mobilitat i l´energia, que contribueixin a un millor funcionament de la ciutat, una millora de l´eficiència, de disminució de les emissions i a mitigar o a adaptar-se als canvis que pot induir l´escalfament de l´atmosfera.

?Com que el canvi climàtic és un problema tant local com global, exigeix solucions i actuacions a qualsevol escala governamental. En definitiva, Les ciutats i Barcelona, en particular, per la seva grandària i per la seva repercussió, són elements imprescindibles a tenir en compte pel que fa a la gestió de la qüestió del canvi climàtic. Són una part real del problema i de la solució de la qüestió climàtica? .

Per fer-ho, l´alcalde ha recordat ?que Barcelona ha fet una aposta per sectors estratègics com les smart cities, l´economia verda, el vehicle elèctric i la innovació i la creativitat? que es concreta en exemples com el llançament del City protocol, la futura certificació internacional per a ciutats amb tecnologies intel·ligents al servei de les persones.

Mesures de mitigació del canvi climatic a Barcelona

Bona part de les accions necessàries per afrontar el repte climàtic requereixen polítiques urbanes ambicioses i coherents. Barcelona se situa entre les ciutats del món occidental amb menors emissions de gasos amb efecte d´hivernacle per càpita (per sota de les 4 tones de CO2 equivalents per habitant a l´any). El foment d´una estructura urbana de ciutat diversa, i d´elevada compacitat i complexitat n´és un factor clau.

A més, Barcelona treballa per fer front al canvi climàtic amb actuacions per reduir el consum d´energia, augmentar l´eficiència i aprofitar les energies renovables disponibles. Així mateix Barcelona aposta per una planificació estratègica urbana basada en criteris de sostenibilitat.

Algunes de les actuacions que es duen a terme a Barcelona per contribuir a la prevenció, mitigació i adaptació al canvi climàtic són:

1. La planificació urbana i l´adopció d´estratègies i compromisos a llarg termini per avançar cap a l´autosuficiència energètica

2. El foment de la mobilitat urbana sostenible

3. La gestió sostenible de l´energia: estalvi, eficiència i energies renovables

4. L´adaptació de la ciutat al canvi climàtic





Paraules clau