Xavier Trias: ?L´elecció de Barcelona com a seu de la Unió Internacional del Notariat, la situa com a ciutat de referència europea del món jurídic? : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?L´elecció de Barcelona com a seu de la Unió Internacional del Notariat, la situa com a ciutat de referència europea del món jurídic?

07/06/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona ha qualificat de ?gran notícia? l´elecció de la ciutat de Barcelona com a seu de l´Acadèmia Notarial Europea i de la Comissió d´Afers Europeus de la Unió Internacional del Notariat. L´Alcalde ha agraït ?el treball intens, l´esforç, el talent i la il·lusió? que els membres del Col·legi de Notaris de Catalunya han aportat ?perquè Barcelona sigui una ciutat de referència en el món jurídic i notarial?. A parer de Xavier Trias, l´elecció de la capital catalana fa palès que ?la nostra ciutat és una clara destinació per acollir les trobades professionals internacionals més importants, i al mateix temps, contribuirà indiscutiblement a la difusió d´una imatge de Barcelona caracteritzada per la qualitat, la professionalitat i la seriositat. En aquest sentit, vull destacar que la gran tasca que desenvolupeu els notaris de la nostra ciutat i del nostre país forma part d´aquesta imatge positiva que Barcelona projecta al món?.

?Estic convençut que el dinamisme i la provada experiència de Barcelona en l´organització de grans esdeveniments propiciarà les condicions perquè les reunions del Bureau de la CAE siguin tot un èxit de participació i de resultats, i que l´Acadèmia Notarial Europea assoleixi els seus millors objectius?, ha dit l´Alcalde.

Xavier Trias amb el conseller de Justícia, Germà Gordó, i el director general de Dret i Entitats Jurídiques, Santiago Ballester.

El Bureau de la Comissió d´Afers Europeus (CAE) de la Unió Internacional del Notariat, reunida recentment a Vilnius (Lituània) ha decidit per unanimitat designar la ciutat de Barcelona com a seu permanent d´una de les dues reunions que celebra anualment. Fins ara, aquesta Comissió no comptava amb una seu fixa i cada any celebrava les seves reunions a una ciutat diferent. La seu física d´aquesta trobada anual serà el Col·legi de Notaris de Catalunya, que acollirà permanentment també les diverses reunions que se´n derivin.

D´aquesta manera, Barcelona serà una de les tres ciutats de referència en l´àmbit del Notariat europeu, al costat de Brussel·les, que acull el Consell dels Notariats de la Unió Europea (CNUE) i de Roma, seu de la Unió Internacional del Notariat (UIL).

Els màxims representants de la CAE afirmen en l´exposició de motius que justifica la designació de Barcelona ? que en última instància rivalitzava amb Munich – que ?a les qualitats del notariat espanyol, d´àmplia trajectòria i compromís en el desenvolupament de les relacions notarials internacionals, s´hi sumen les magnifiques condicions de la ciutat de Barcelona?. Entre les condicions avaluades per prendre la decisió s´ha valorat la ubicació geogràfica, l´aeroport i les línies low cost, l´oferta hotelera i la vinculació notarial. El fet de tenir una seu fixa donarà a la institució la necessària estabilitat i permanència que li permetrà, sens dubte, una millor organització i desenvolupament de les seves activitats.

Joan Carles Ollé, degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, afirma que ?l´elecció de Barcelona como a seu és de gran importància des d´una doble vessant: d´una banda, perquè situa la ciutat com a punt de referència del Notariat arreu d´Europa, suposant una important projecció internacional de la ciutat com a centre neuràlgic europeu del Notariat i, per extensió, del món jurídic, a la vegada que suposa una aposta pel model de seguretat jurídica del nostre país, reconegut internacionalment com un dels més garantistes d´arreu. I, de l´altra, perquè consolida Barcelona com a focus d´atracció d´interès internacional, transmetent aquells valors intrínsecs al Notariat com l´excel·lència i el prestigi?.

La Unió Internacional del Notariat és l´organització no governamental que integra 83 notariats d´arreu del món, que promou, coordina i desenvolupa la funció i l´activitat notarial arreu del món. En total, representa dues terceres parts de la població mundial i més del 60% del Producte Intern Brut mundial. Divideix la seva activitat per continents, i és la Comissió d´Assumptes Europeus, formada per 36 països i 5 més com a observadors, la que tracta totes les qüestions europees. Aquesta Comissió, que es reuneix dues vegades l´any – una de les quals ara a Barcelona de manera permanent i l´altra a d´altres ciutats europees de manera variable – estudia els temes de dret comparat i internacional privat des d´una perspectiva àmplia, com a juristes i basant-se en la pràctica diària del dret real, i elabora informes sobre les qüestions de màxima actualitat jurídica i notarial. Posteriorment aquest informes es traslladen al Parlament europeu per tal que en promogui les directives europees que consideri. A més, la Comissió integra l´Acadèmia Notarial Europea, centrada en la formació dels notaris en aquells països en vies de desenvolupament i en la creació de sinèrgies entre els diferents països membres. Cal recordar que a Europa hi ha actualment més de 40.000 notaris, 3000 d´ells a Espanya, dels quals 500 són a Catalunya.

La propera reunió del Bureau o Consell Directiu de la Comissió tindrà lloc a Barcelona el proper 1 de Juliol i servirà per a la presentació oficial de les màximes autoritats d´aquest organisme internacional a la seu del Col·legi de Notaris de Catalunya. Així mateix, es començaran a assentar les bases de la propera reunió de la Comissió, que se celebrarà l´octubre d´enguany, previsiblement ja a la nostra ciutat.





Paraules clau