L´Ajuntament de Barcelona i CatalunyaCaixa signen un conveni per la cessió de pisos destinats a lloguer social : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona i CatalunyaCaixa signen un conveni per la cessió de pisos destinats a lloguer social

10/06/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el President de CatalunyaCaixa (CX), José Carlos Pla, han signat aquest matí un acord de col·laboració mitjançant el qual l´entitat cedeix habitatges socials als que s´apliquen rendes molt per sota del preu de mercat a famílies barcelonines que, per raons econòmiques, no poden accedir lliurement al mercat.

L´Ajuntament de Barcelona i CatalunyaCaixa signen un conveni per la cessió de  pisos destinats a lloguer social

El conveni permet que l´Ajuntament de Barcelona gestioni una part dels 105 vivendes socials que CX té a la ciutat, i l´acord queda obert per ampliar el nombre d´immobles emmarcats en aquest conveni. Tots ells compleixen amb els requisits quant a qualitat, ubicació i serveis, compten amb una superfície entre 50 i 80 m2 i una renda assequible que oscil·la entre els 150 i els 350 euros mensuals, segons la tipologia i ubicació.

L´Ajuntament de Barcelona, amb els pisos que gestionarà, es compromet a fer d´intermediari entre l´entitat i les famílies necessitades que no disposin de cap altra habitatge a la ciutat, prioritzant les parelles amb fills menors, pensionistes i joves que es vulguin independitzar. La renda del lloguer no podrà superar en cap cas el 30% dels recursos mensuals de cada família.

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha volgut agrair a CatalunyaCaixa la cessió d´aquests habitatges, i ha volgut destacat que ?l´Ajuntament s´ha marcat com a prioritat garantir l´accés a un habitatge digne?. Trias ha explicat que justament divendres passat ?es va presentar l´operació més ambiciosa que s´ha fet mai en polítiques d´habitatge a la ciutat impulsant la construcció de 1.000 nous habitatges assequibles en els propers anys?, dels quals els 50% es destinaran a lloguer social. Per l´alcalde de Barcelona és molt important la relació i la col·laboració amb les entitats bancàries per poder ampliar el parc d´habitatge de lloguer de la ciutat.

El President de CatalunyaCaixa ha explicat durant la signatura que ?la voluntat de CatalunyaCaixa és que puguem donar un ús social al màxim d´habitatges possibles de la nostra propietat, donant així facilitats a les famílies més afectades per la greu situació econòmica que està patint el país?. L´entitat va posar de manifest aquest fet el passat 6 de novembre paralitzant tots els processos d´execució hipotecària, i des que es va iniciar la crisi ha flexibilitzat el pagament de les hipoteques de 78.000 famílies, concedit 9.500 dacions i convertit contractes d´hipoteca en lloguer a preu assequible a 2.400 famílies a tot el país.

CX afavoreix el lloguer social mitjançant la firma de convenis

CatalunyaCaixa inclou aquest acord en el pla de col·laboracions que ha encetat amb diverses localitats, mitjançant el qual cedeix una cartera de pisos als seus ajuntaments perquè aquests gestionin el lloguer a les famílies més necessitades. La signatura d´aquest acord amb l´Ajuntament de Barcelona obre la porta a d´altres poblacions d´aquesta província, doncs l´entitat ha detectat la possibilitat d´oferir fins a 650 pisos a diverses localitats de Barcelona.

Des de l´inici del canvi de cicle econòmic, CatalunyaCaixa està participant en diverses iniciatives impulsades conjuntament amb institucions públiques i organitzacions no governamentals per facilitar l´accés a l´habitatge de persones amb risc d´exclusió social. Mostra d´això són els acords amb Càritas, l´antiga Sociedad Pública de Alquiler o el Fons Social de Vivendes.

Actualment CX ja ha formalitzat més de 1.700 contractes de lloguer social a preus inferiors a 350 euros, dels quals 500 immobles són gestionats per organismes socials i municipis.

Garantir l´accés a l´habitatge, una de les prioritats de l´Ajuntament

Garantir l´accés a un habitatge digne és una de les prioritats que es va marcar el Govern municipal a l´inici de mandat, ara fa gairebé dos anys. Durant aquest període s´han impulsat un seguit d´actuacions que han contribuït a donar resposta a les necessitats d´habitatge dels ciutadans, atendre els col·lectius més vulnerables, incrementar el parc d´habitatge públic protegit i donar sortida a pisos buits.

El passat més d´abril l´Ajuntament de Barcelona va impulsar una acció per la revitalització de Torre Baró amb la col·laboració de diversos organismes i departaments municipals per donar ús a 222 habitatges que estaven buits. Aquesta operació està destinada a posar a disposició dels ciutadans pisos amb lloguers assequibles i la ubicació d´equipaments de barri. El pla, que també prioritzarà la urbanització de la plaça dels Eucaliptus, ajudarà a revitalitzar l´activitat comercial i aconseguir convertir aquest àmbit en un barri amb diversitat d´usos i de qualitat urbana.

En paral·lel, l´ajuntament ampliarà amb 1.000 nous habitatges el Parc Públic d´Habitatges de Lloguer. L´Ajuntament de Barcelona preveu destinar 100M? a impulsar la construcció i adquisició d´aquests habitatges assequibles en els propers anys. El govern municipal garanteix que un 50% dels pisos es destinaran a lloguer social, on els usuaris ( gent gran i emergències) paguen en funció dels seus ingressos. Aquesta operació és possible gràcies a una injecció extraordinària de diners provinent d´una millor gestió dels aparcaments de titularitat pública.





Paraules clau