Barcelona i L´Hospitalet de Llobregat signen un conveni per potenciar els projectes i iniciatives Smart cities : Servei de Premsa

Barcelona i L´Hospitalet de Llobregat signen un conveni per potenciar els projectes i iniciatives Smart cities

18/06/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona i l´Ajuntament de l´Hospitalet de Llobregat han signat avui un conveni de col·laboració per intercanviar experiències en l´àmbit de les Smart cities i afavorir la innovació, l´intercanvi de coneixement, el foment de l´emprenedoria i la internacionalització de les iniciatives i projectes d´alt valor per al futur de les ciutats intel·ligents com a motor per sortir de l´actual crisi econòmica.

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat que ?signem un acord de col·laboració per avançar conjuntament en un àmbit clau de futur, com és de les ciutats intel·ligents, una gran oportunitat de futur i una necessitat avui en dia per reactivar la nostra economia?. ?Des de Barcelona volem enfortir la nostra col·laboració amb la resta de ciutats de l´àrea metropolitana, com L´Hospitalet de Llobregat. Ara, amb la suma d´esforços farem un gran salt endavant i podrem atraure noves inversions?, ha afegit l´alcalde.

Xavier Trias ha ressaltat els àmbits en els quals les dues ciutats poden compartir coneixements i experiències i ha citat experiències compartides d´èxit com el Mobile World i el Congrés Mundial de les Smart Cities. Segons Trias ?no té sentit que fem les coses per separat. És molt bo que col·laborem per crear una economia la voltant dels mòbils i les ciutats intel·ligents, que experimentem amb les noves tecnologies que milloren la qualitat de vida de la gent i que aprofitem la marca Barcelona per vendre´ns al món?.

L´alcaldessa, Núria Marín, ha ressaltat que amb l´alcalde Trias ha coincidit darrerament als congressos mundials d´Smart City i Mobile World Congress 2013 celebrats a les instal·lacions de Fira de Barcelona a Granvia L´Hospitalet: ?Ambdues iniciatives són exemples d´economia de present i de futur, de com l´impuls a sectors emergents en l´àrea del coneixement i les noves tecnologies té una repercussió econòmica i social immediata?.

Marín ha manifestat que Barcelona i L´Hospitalet ?compartim estratègies smart semblants en entorns urbans similars. Totes dues ciutats hem definit estratègies per desenvolupar la ciutat intel·ligent, potenciant un urbanisme sostenible i uns serveis eficients des de la innovació i la col·laboració?. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de ?fer una política econòmica col·lectiva i planificada estratègicament de l´àrea metropolitana, sota la marca Barcelona que ens representa a tots, des d´un vessant econòmic però també social, per guanyar la competitivitat que ens farà sortir de la crisi i generar ocupació i benestar per a la ciutadania?.

Conveni de col·laboració en material de desenvolupament de les smart cities

El conveni avui signat estableix un marc de col·laboració en àmbits estratègics o d´especial interès com l´ecotecnologia, les solucions urbanes, l´openGoverment, la mobilitat, l´openData i les ciutats intel·ligents. L´objectiu és afavorir l´emprenedoria i una nova economia de la innovació i el coneixement i donar impuls a una nova esfera pública sobre la base de la intel·ligència compartida, la col·laboració i les sinèrgies.

Per assolir aquests objectius els conveni preveu fomentar espais de cooperació en matèria d´innovació en relació a solucions i recursos, models de desplegament i xarxes d´innovació, així com espais de cooperació per a la promoció de les empreses innovadores del sector i la projecció internacional d´ iniciatives o projectes.

El conveni estableix el compromís d´ambdues ciutats per afavorir la sostenibilitat econòmica, energètica i ambiental en l´àmbit metropolità amb la base en les noves tecnologies. En aquest sentit preveu la creació d´estàndards en el desplegament de solucions amb continuïtat al territori, desplegar sistemes i plataformes comunes, compartint i agregant recursos -en especial dades públiques-, així com acords per a la compartició o adquisició de llicències, dades, serveis, costos i inversions, per tal que aquest model pugui esdevenir un exemple de openGoverment i openData, replicable a d´altres ciutats de l´àrea metropolitana i altres grans regions europees.

En l´àmbit internacional, Barcelona i l´Hospitalet es comprometen a l´intercanvi d´experiències per fomentar el posicionament i la imatge de Barcelona i l´Hospitalet de Llobregat, a través de les diverses xarxes internacionals on estan presents, així com en els esdeveniment, congressos i altres oportunitats on participin, i en relació als projectes amb finançament europeu.

El conveni, que té una vigència de dos anys, preveu la creació d´un Comitè de Seguiment que també aprofundirà en el foment de les empreses del coneixement, afavorint la col·laboració amb diverses institucions que treballen en aquest àmbit.

Aposta municipal per a la innovació i les ciutats intel·ligents

Barcelona i l´Hospitalet de Llobregat impulsen estratègies per desenvolupar la ciutat intel·ligent, facilitant uns serveis eficients des de la innovació, potenciant l´urbanisme sostenible i promovent la col·laboració amb tots els agents, en el benefici i el benestar de les persones, la qualitat de vida, i la preservació del medi ambient.

L´Ajuntament de Barcelona aposta per la innovació, la internacionalització i les noves tecnologies com a estratègia d´impuls econòmic i d´atracció de projectes i inversions de futur. La capitalitat mundial de Barcelona en mobilitat i els recents congressos mundials Smart City i Mobile World Congress 2013 celebrats a les instal·lacions de la Fira a l´Hospitalet de Llobregat, són exemples d´aquesta voluntat l´impuls a sectors emergents en l´àrea del coneixement i les noves tecnologies.

L´Ajuntament de l´Hospitalet de Llobregat té una ferma vocació de servei a la ciutadania amb el compromís de ser un ajuntament que planifica i gestiona els seus recursos d´una forma eficient i amb qualitat, que innova i és creatiu. Aquest compromís el duu a terme seguint un model de transparència i bon govern. Aposta per una administració pública que potenciï el desenvolupament de la ciutat i la qualitat de vida de les persones. Així doncs, l´Hospitalet es marca el repte de convertir-se en Smart Social City si és capaç de compartir el coneixement entre agents interns i externs de la ciutat, coordinant una xarxa de relacions que facilitin la transmissió i transferència de coneixement amb unes relacions públiques i privades que aportin el valor afegit de la innovació i que puguin garantir la sostenibilitat dels projectes i de les accions que s´han de desenvolupar no només a L´Hospitalet sinó a tota l´àrea metropolitana.

El conveni subscrit entre ambdues ciutats veïnes esdevé un model de col·laboració metropolità beneficiós per al conjunt de Catalunya i de referència per altres moltes regions d´Europa.





Paraules clau