Xavier Trias: ?Posem la fortalesa financera de l´Ajuntament al servei de la ciutat? : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?Posem la fortalesa financera de l´Ajuntament al servei de la ciutat?

25/06/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona ha pronunciat aquest migdia una conferència- col·loqui al Círculo Ecuestre, coincidint amb l´equador del mandat. La conferència ha servit a l´alcalde per fer balanç d´aquests dos anys i per explicar com afronta el futur, un futur que no ha situat només en els dos anys que resten de mandat sinó més enllà perquè ?l´aposta de ciutat es fa a més llarg termini?. A l´acte hi han assistit unes 120 persones, entre elles la tinent d´alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens. L´alcalde ha recordat que va assumir l´alcaldia de Barcelona enmig d´un context de crisi econòmica sense precedents. Aquesta crisi ens ha conduït a una situació, que Trias ha definit de ?veritable emergència nacional?. Per fer front a aquesta situació, ha apostat per impulsar un canvi de model econòmic que creï un entorn favorable per a les empreses, la creació d´ocupació i l´activitat productiva.

JSA_3962

L´alcalde ha explicat que, malgrat el context de crisi, Barcelona es troba en una situació financera estable per donar resposta a les necessitats de la ciutat. És una ciutat solvent amb una administració sanejada que fa dèficit zero, que paga a 28 dies, i té una capacitat inversora de 350M?, ?aquest és un avantatge competitiu molt gran que tenim, davant de moltes altres ciutats i administracions públiques en aquests moments de crisi. Si som seriosos i tenim unes finances sanejades, com tenim; si tenim un Ajuntament ordenat, com tenim: la ciutat se´n beneficiarà. Hem de posar aquesta fortalesa financera al servei de la ciutat?.

A parer de Trias, Barcelona té unes potencialitats úniques, ?som una ciutat referent en benestar i qualitat de vida i amb una forta projecció internacional per atreure noves inversions? i ha insistit en que Barcelona, i la seva Àrea Metropolitana, ?són els principals motors que tenim per a sortir de la crisi i generar riquesa i ocupació?.

L´alcalde ha exposat les prioritats que guien la seva acció de govern: atendre a les persones, en especial aquelles que pateixen més dificultats, ?un model que ha de tenir com a protagonistes principals les persones, no hi pot haver progrés econòmic sinó hi ha progrés social?; vetllar perquè Barcelona funcioni amb uns serveis de qualitat, ?el criteri d´excel·lència en la gestió dels serveis públics ha de ser un element transversal a totes les polítiques municipals. Que Barcelona funcioni amb uns serveis de qualitat, com la seguretat, la neteja, la il·luminació i el transport públic?; i promoure una ciutat competitiva i generadora d´oportunitats per a tothom, ?treballar per reactivar l´economia i posar les bases d´un nou model econòmic de futur?. ?Tot això, certament, no es una feina de dos dies. És un projecte de futur. Un projecte de ciutat que necessàriament s´ha d´emmarcar a curt, mitjà i llarg termini?, ha afirmat.

L´alcalde ha explicat que Barcelona té una economia diversificada amb sectors molt competitius, com el comerç, la indústria, el turisme, els serveis, la moda, la gastronomia, amb una marca de prestigi molt potent arreu del món. Trias ha recordat que el darrer anys s´han batut records en turisme (7,5 milions de turistes i 16 milions de pernoctacions hoteleres); que l´aeroport del Prat va rebre 35 milions de passatgers, el Port es va consolidar com el primer d´Europa en nombre de creueristes i el quart del món. L´alcalde també ha destacat l´aposta de la ciutat per les noves tecnologies i la seva aplicació en la gestió de la ciutat i el benestar i la qualitat de vida de les persones. També s´ha referit a la cultura, ?l´ànima de la ciutat? i un ?element de cohesió social? i ha lamentat la pujada de l´IVA del 8 al 21% i la reducció d´aportacions del govern de l´Estat que han castigat ?durament? el sector cultural.

Trias ha exposat també l´aposta per potenciar sectors estratègics de futur per fer de Barcelona, i la seva Àrea Metropolitana, ?punta de llança de la recuperació econòmica del país?, sectors com el de les tecnologies mòbils o el de les smart cities. L´alcalde ha destacat també que les infraestructures de primer nivell de les que disposem ?ens han de permetre els propers anys fer un gran salt d´escala metropolità, i millorar la nostra competitivitat internacional. Disposem d´una gran plataforma logística de referència al sud d´Europa i la Mediterrània, amb un port, un aeroport, i que es complementa amb la Zona Franca, la Fira i Mercabarna?.

Trias ha explicat que fa pocs dies es va anunciar que properament es licitaran els accessos al viaris i ferroviaris definitius del Port de Barcelona, el que permetrà donar un nou impuls al Corredor Mediterrani de mercaderies, ?aquesta és una oportunitat de futur molt important que no podem desaprofitar?. L´alcalde ha anunciat que en els propers 15 o 20 dies hi haurà acord amb el Ministeri de Foment per reorientar el projecte i assegurar la construcció de l´Estació de La Sagrera, ?una estació que sigui raonable per al moment actual?.

Finalment, Trias ha demanat, en aquests moments de difícils, la col·laboració de tothom, ?la ciutat la fem entre tots i cal buscar fórmules d´entesa. Tots plegats hem d´assumir la nostra part de responsabilitat per treballar en benefici de la ciutat i de les seves potencialitats?.





Paraules clau