20 institucions d´arreu del món aposten amb 11 propostes pel projecte Barcelona KEY, en la Barcelona de l´economia del coneixement : Servei de Premsa

20 institucions d´arreu del món aposten amb 11 propostes pel projecte Barcelona KEY, en la Barcelona de l´economia del coneixement

01/07/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les tres institucions impulsores del projecte Barcelona KEY (Knowledge Economy Yard) ?Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Sant Adrià de Besòs? han donat a conèixer avui les 11 propostes presentades per 20 institucions d´arreu del món per instal·lar-se en la futura ciutat de l´economia del coneixement. La presentació ha anat a càrrec del conseller d´Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, l´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l´alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau.

El nucli central de la futura ciutat de l´economia del coneixement, Barcelona KEY, el formen projectes relacionats amb l´enginyeria, en els tres àmbits al voltant dels quals gira Barcelona KEY: l´educació superior, la recerca i l´emprenedoria. També hi ha presència del sector biomèdic, la innovació social, el disseny i els negocis.

El conseller Mas-Colell ha destacat la capacitat d´atracció del projecte de propostes internacionals relacionades amb la indústria de l´educació superior. “La internacionalització de la indústria d´educació superior està creixent de forma extraordinària i és aquí on Catalunya ha de jugar un paper important”.
El perfil de les propostes presentades al Barcelona KEY és el d´institucions o empreses amb un alt component internacional i de coneixement. Així trobem empreses amb valor afegit alt, institucions de recerca i institucions d´educació superior amb la capacitat d´atreure i fixar talent. Una altra característica majoritària de les propostes és el gran potencial de col·laboració amb el teixit empresarial i acadèmic existent.

En declaracions sobre Barcelona KEY, l´alcalde Trias ha subratllat la importància de posicionar “el Fòrum i el Besòs com a campus universitari de recerca i coneixement de primer ordre”. En aquest sentit, l´alcalde Callau també ha explicat la importància per a Sant Adrià que conceptes com “el valor afegit, la recerca, l´educació superior i l´emprenedoria” es relacionin amb la ciutat.
Les 11 propostes que finalment participaran en la segona fase del Barcelona Knowledge Economy Yard han estat analitzades per una comissió d´avaluació, formada per representants de les tres administracions i per representants del món empresarial, de l´àmbit de la recerca, del món universitari i de la comunitat internacional. La comissió d´avaluació ha tingut en compte el prestigi de la institució candidata; la qualitat, el valor i l´impacte de la proposta; així com la seva viabilitat i sostenibilitat financera.

Barcelona KEY va néixer l´octubre del 2012 amb la finalitat de fomentar l´arribada de projectes d´inversió internacionals per reforçar el rol de Barcelona i Catalunya com a node econòmic i de coneixement. Un objectiu que compleixen les propostes avaluades i seleccionades durant el Concurs d´Idees.

A partir d´ara, i durant un període que s´iniciarà el pròxim mes d´agost i s´allargarà fins al febrer de l´any vinent, aquestes propostes hauran de participar en el Concurs de Projectes en el què es concretarà el desenvolupament de l´activitat definint les necessitats d´espai, els aspectes arquitectònics i urbans, i les capacitats de creació d´ocupació del projecte.
Durant la fase inicial del Concurs d´Idees, Barcelona KEY va rebre 53 idees, de les quals 21 es van formalitzar en avantpropostes. Finalment, un total de 11 propostes han estat les finalment avaluades per presentar-se al Concurs de Projectes. No obstant això, durant aquesta els primers mesos d´aquesta segona fase encara es podrien acceptar noves propostes sí la seva qualitat així ho justifica.

· Les 11 propostes seleccionades
Les 11 propostes seleccionades per participar en el Concurs de Projectes de la futura ciutat de l´economia del coneixement, Barcelona KEY, són les següents (en ordre de presentació de la candidatura):
1. European Foundation for Cluster Excellence: Proporcionar formació i educació per assolir l´excel·lència en la gestió dels clústers.
2. RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) European Campus: Promoure la consolidació del RMIT European Campus, centrat en recerca, els programes de doctorat, els programes de postgrau i les col·laboracions amb la indústria catalana i europea.
3. Technologies for Innovation in Products and Services in Engineering (TIPSEN) International School: Promoure els avenços en els fonaments i l´aplicació de les tecnologies d´última generació per a la innovació en els diferents camps de l´enginyeria.
4. GENESYS Global Enteprise Network: Comercialitzar i donar suport a projectes d´estudiants en diferents etapes d´evolució.
5. Barcelona International Centre for Minimally Invasive Therapies (BICMIT): Desenvolupar tota la cadena de valor de la innovació, des de l´etapa inicial fins a les últimes etapes de la transferència dels avenços mèdics en la pràctica mèdica.
6. UCI-Engineering-Europe (UCIEE) Campus a Barcelona: Oferir a la comunitat internacional l´accés a màsters, doctorats o cursos de postgrau, i activitat de recerca associades, en les àrees de l´energia, la bioenginyeria i les telecomunicacions.
7. Waverness: Espai d´estimulació neurosensorial tant per a persones amb trastorns cognitius com per als seus cuidadors.
8. Barcelona NanoMetrology Centre (BCNanoMet): Desenvolupament d´un programa de R+D+I que es centrarà a resoldre els reptes claus en les tècniques d´instrumentació i mesura d´importància per a la indústria.
9. Universitat Europea a Catalunya: Integrar un alt percentatge d´estudiants internacionals en programes de llicenciatura acreditats.
10. Nou campus per ESCP Europe: Creació del campus a Barcelona d´ESCP Europe.
11. Digital learning for an Urban Campus: Oferta de cursos en escala internacional que permetin als estudiants aprendre de manera eficient i eficaç.

Els últims terrenys al costat del mar
Per a la ubicació de Barcelona KEY, les administracions han reservat un espai urbà de 34.500 metres quadrats de sòl (84.000 metres quadrats de sostre) a Sant Adrià de Besòs, al límit nord de Barcelona, al costat del mar. Aquest terreny està distribuït en dues zones: una de 16.000 metres quadrats de sòl públic (parcel·la Campus) i l´altra de 18.500 metres quadrats de sòl privat (parcel·la Port), ubicades a banda i banda de la Ronda Litoral. Una zona comunicada amb el centre urbà mitjançant la línia 4 del metro, dues estacions del Trambesòs, una estació de Rodalies i la Ronda Litoral.

El projecte Barcelona KEY el dirigeix Miquel Barceló, Doctor Enginyer Industrial de llarga trajectòria professional i experiència internacional. Miquel Barceló fou director de l´Institut Català de Tecnologia, promotor i president de 22@ Barcelona i de la fundació Btec i, actualment, presideix la consultora Innopro i és expert de la UE DGRegio pel programa RIS3.





Paraules clau