Trias: ?La commemoració del Tricentenari s´emmarca en la voluntat d´explicar d´on venim i, entre tots, projectar la ciutat i el país cap al futur? : Servei de Premsa

Trias: ?La commemoració del Tricentenari s´emmarca en la voluntat d´explicar d´on venim i, entre tots, projectar la ciutat i el país cap al futur?

02/07/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit l´acte de presentació del programa d´activitats de la commemoració del Tricentenari de 1714 a Barcelona, que s´iniciaran el proper 9 de setembre amb l´obertura del Born Centre Cultural. L´acte ha tingut lloc a la Sala Mirador Maria Aurèlia Capmany de l´Ajuntament de Barcelona i hi han assistit, entre d´altres, el tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; el comissaris de la commemoració del Tricentenari de l´Ajuntament de Barcelona, Toni Soler, que ha presentat la programació de la commemoració a la ciutat; el comissari de la commemoració del Tricentenari de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada; i artistes i responsables d´entitats cultural de la ciutat que participaran en la commemoració.

Presentació dels actes del Tricentenari a Barcelona

L´alcalde ha explicat que el programa d´activitats del Tricentenari ?serà un mirall del que culturalment succeeix avui a tot el país, a més d´un punt de trobada de la cultura i de la història catalanes? i que es pretén que la commemoració arribi a tots els racons de Barcelona, estenent el programa per tots els barris de la ciutat.

Trias ha assenyalat que la commemoració del Tricentenari, que s´està impulsant de manera conjunta i coordinada amb la Generalitat i la resta de pobles i ciutats del país, ?s´emmarca en la voluntat d´explicar d´on venim i, entre tots, projectar la ciutat i el país cap al futur. Com Alcalde vull expressar que és un honor posar al servei de tot el país la projecció de Barcelona, per commemorar els fets que més han marcat la història moderna de Catalunya.

A parer de Trias els temps actuals requereixen de la suma d´esforços, ?i aquest programa és un bon exemple de treball conjunt de molts persones i entitats?, hi ha agraït el treball a l´organització. L´alcalde s´ha mostrat confiat en què la Commemoració serà un èxit i ha convocat tota la ciutadania a participar en la commemoració del Tricentenari a Barcelona, ?una commemoració que donarà prioritat a la participació de tothom i que farà especial èmfasi en el deure de recuperar la memòria i la necessitat d´aprofundir en el coneixement històric de la ciutat i del país. Perquè la commemoració del 1714 és, en definitiva, una proposta cultural que Barcelona posa al servei de tot el país?.

Com ha destacat l´alcalde, els treballs iniciats els darrers anys al Born han posat de manifest l´enorme transcendència dels fets del 1714 per a la Barcelona i la Catalunya que avui coneixem i per això, ha dit, els actes de la commemoració s´iniciaran a la ciutat el 9 de setembre del 2013, precisament amb l´obertura del Born Centre Cultural.

Segons Trias aquests actes han de servir per descobrir la Barcelona del 1700, ?contradient la imatge de decadència que sovint s´ha volgut associar a la Barcelona del 1700, la nostra era una ciutat dinàmica, que ambicionava recuperar la prosperitat perduda?. ?Tots som hereus d´aquell context polític, cultural, artístic i científic. I és bo aturar-se per comprendre en el seu conjunt els fets que volem commemorar. Tres segles després, Catalunya torna a debatre quin ha de ser el seu futur polític i quin paper ha de jugar en el context europeu i mundial?.

L´alcalde ha fet una crida a tothom a participar, ?que tothom s´hi senti implicat, que no sigui una commemoració institucional, sinó una commemoració sentida?. Les propostes programades, ha dit Trias, han de servir ?per contribuir a pensar de manera col·lectiva tot allò que configura les bases del nostre passat nacional i el que volem ser en el futur?. ?Que la celebració del Tricentenari ens doni tota la força i l´embranzida necessària per progressar socialment i nacionalment com a poble?, ha finalitzat Trias.

El tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha explicat que el programa és fruit ?d´una suma de complicitats que s´han anat teixint i que estan unides per un mateix fil conductor?, la commemoració del Tricentenari i ha posat en valor el lloc triat per a la presentació del seguit d´activitats previstes en recordar que ?avui estem al bell mig de l´escenari del setge i podem veure el paisatge real dels esdeveniments que van tenir lloc fa 300 anys? en uns ?anys convulsos i intensos?. Finalment, el tinent d´alcalde ha refermat que ?volem exercir la capitalitat del país i estendre la col·laboració a tots els municipis de Catalunya?.

El periodista, historiador i comissari de la commemoració del Tricentenari de l´Ajuntament de Barcelona, Toni Soler, ha remarcat que ?aquesta és una oportunitat per divulgar sobre el nostre passat i per mostrar al món la creativitat que es fa en aquesta ciutat?. Soler ha volgut destacar el paper del Born Centre Cultural ?on es produeix una magnífica coalició entre les pedres i els documents que ha permès fer un relat molt fidedigne de la Barcelona del 1714? que era una ciutat ?viva i dinàmica?.

El comissari de la commemoració del Tricentenari de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada, ha expressat que ?el Tricentenari és un pretext, una ocasió perfecta per tornar a posar de manifest els nostres valors i saber qui som i d´on venim?.

Document relacionat:
Dossier de premsa





Paraules clau