El peritatge extern del nou mercat dels Encants revela insuficiències en la xarxa de drenatge de l´edifici i recomana dotar la coberta de nous dispositius de captació d´aigua : Servei de Premsa

El peritatge extern del nou mercat dels Encants revela insuficiències en la xarxa de drenatge de l´edifici i recomana dotar la coberta de nous dispositius de captació d´aigua

11/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha rebut aquesta setmana l´Informe de peritatge per determinar les causes dels problemes detectats al sistema de drenatge del nou Mercat dels Encants el passat 8 de juny. L´informe ha estat elaborat per l´Institut de Dinàmica Fluvial i Enginyeria Hidrològica FLUMEN, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i revela insuficiències en el sistema de drenatge del projecte i proposa dotar la coberta de nous dispositius de captació que assegurin una correcta incorporació de cabals d´aigua als baixants.

L´informe, firmat pel Enginyer de Camins, Canals i Ports i Catedràtic d´Enginyeria Hidràulica, Josep Dolz, descarta que la intensitat de la pluja fos la causa dels problemes de drenatge que es van produir i revela que l´episodi del passat dia 8 de juny va donar lloc a la Plaça de les Glòries a una intensitat mitjana de 144 mm/h per a una durada d´un minut, valor inferior a la intensitat de 160 mm/h considerada al projecte.

L´informe analitza el sector de la coberta on es van presentar els problemes de drenatge més importants. El sistema de drenatge de pluvials està format bàsicament per tres elements: els dispositius de captació de l´aigua de la coberta per ser introduïda als baixants, els conductes verticals (baixants) i la xarxa de col·lectors que recull les aportacions dels baixants. Aquesta xarxa de col·lectors, anomenada xarxa horitzontal, desguassa al clavegueram municipal.

Segons explica l´informe, cada baixant rep l´escolament pluvial d´una part de la coberta d´àrea molt variable segons el baixant que es consideri. Els elevats pendents dels elements o canals que constitueixen la coberta (fins a un 20%) fan que l´aigua circuli per sobre d´ells a velocitat elevada, la qual cosa dificulta la seva introducció al dispositiu de captació. Això, segons els experts, s´agreuja a causa de la complexa geometria del conducte que enllaça la captació amb el baixant. Aquesta manca d´eficiència hidràulica, conclou l´informe, està relacionada amb els vessaments de la coberta que es van produir el 8 de juny. Per això els experts independents recomanen dotar la coberta de nous dispositius de captació que assegurin una correcta incorporació de cabals als baixants.

Pel que fa a la xarxa horitzontal, l´informe destaca que té un gran nombre de singularitats geomètriques (colzes, connexions, incorporacions) que fan que en algunes zones d´aquesta xarxa es produïssin fortes pressions, fet que explica les diferents desconnexions que es van produir a les unions dels elements singulars. Això és atribuïble a que determinades zones de la xarxa horitzontal van haver de transportar cabals notablement més elevats que els previstos al projecte. Per això els experts de la UPC recomanen construir una xarxa horitzontal complementària a l´actual.

A més, els experts recomanen que el projecte modificat consideri la intensitat màxima de pluja corresponent a un minut de durada i un període de retorn de 50 anys. Normalment les instal·lacions per al drenatge d´aigües pluvials en zona urbana són projectades per a un període de retorn de 10 anys. No obstant això, segons conclou el peritatge, donades les singulars característiques de la coberta del nou Mercat dels Encants es recomana que el projecte contempli aquest període de retorn significativament superior.

Dilluns vinent la Comissió d´Habitat Urbà i Medi Ambient té previst aprovar un projecte modificat amb la finalitat de reparar el sistema de drenatge del nou mercat dels Encants i adaptar-lo al període de retorn de 50 anys recomanat pels experts. Aquest projecte i el seu cost, que implica una inversió addicional de 240.000 euros, serà assumit íntegrament pel projectista i l´empresa constructora de l´obra.

En paral·lel, l´Institut Municipal de Mercats de Barcelona, (IMMB) manté informats els paradistes per tal que coneguin de primera mà les solucions tècniques que s´han d´introduir al nou mercat i preveu convocar una assemblea la setmana vinent. El nou calendari de trasllat l´acordaran conjuntament paradistes i l´Institut de Mercats.





Paraules clau