L´alcalde visita Almacelles : Servei de Premsa

L´alcalde visita Almacelles

11/07/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Divendres, 12 de juliol, a les 12:00h, l´alcalde Trias, acompanyat del tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives, visita la població del Segrià on signarà un conveni de col·laboració entre ambdós ajuntaments per a l´estudi i difusió de l´obra de l´arquitecte Josep Mas Dordal, així com d´altres figures de l´arquitectura i l´urbanisme dels segles XVIII i XIX.

Xavier Trias serà rebut per Josep Ibarz, l´alcalde d´Almacelles, a l´Ajuntament, on saludarà els membres de la Corporació Municipal, i signarà en el Llibre d´Honor de l´Ajuntament d´Almacelles. Tot seguit les autoritats es faran una fotografia commemorativa davant l´estàtua de l´arquitecte Josep Mas Dordal, descobriran un plafó inaugural del passeig i passejaran pel carrer de la Mercè, on es faran els parlaments dels alcaldes.
A continuació, 13:30h, la comitiva es traslladarà al Museu d´Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal (Carrer de Pitàgores, 2), on tindrà lloc la signatura del conveni de col·laboració entre els dos Ajuntaments (Sala d´Actes del Museu).
El poble d´Almacelles no es troba situat al voltant d´un nucli central, sinó que els carrers són disposats de forma rectilínia. Aquesta configuració és donada pel fet que, si bé els orígens d´Almacelles i del nucli agregat de la Saira es remunten a temps prehistòrics, durant la Guerra dels Segadors, al segle XVII, el municipi quedà arrasat. Josep Mas Dordal, que va dissenyar edificis emblemàtics de Barcelona, com la Basílica de la Mercè o el Palau Moja, a finals del segle XVIII va rebre l´encàrrec del barceloní Melcior de Guardia i Matas, fundador i repoblador de la nova Almacelles, de dissenyar el pla urbanístic de la vila. Mas Dordal ho va fer seguint les darreres tendències arquitectòniques de l´època, algunes de les principals innovacions urbanístiques de Catalunya, com l´ús del pla ortogonal, van ser projectades per primera vegada a Almacelles de la mà d´aquest arquitecte.





Paraules clau