El districte de Nou Barris impulsa activitats infantils aquest estiu per mitigar l´impacte de la crisi : Servei de Premsa

El districte de Nou Barris impulsa activitats infantils aquest estiu per mitigar l´impacte de la crisi

12/07/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El districte de Nou Barris està desenvolupant un pla especial per mitigar l´impacte de la crisi mitjançant activitats infantils i garantir la suficiència alimentària dels infants per a aquest estiu. Aquesta mesura de govern es va presentar al consell plenari del districte i pretén poder cobrir les necessitats de les famílies i els infants i joves amb més dificultats econòmiques durant els tres mesos d´estiu (juliol, agost i setembre).

En total, són uns 1.200 infants i joves que veuran cobertes les seves necessitats gràcies a les noves mesures aplicades. D´aquest, 785 participaran en activitats de lleure en les que comptaran amb suport alimentari. 400 més, participaran en el programa de suport a l´estiu per a estudiants d´ESO.

Així, els Serveis Socials han identificat i verificat les famílies amb infants que prioritàriament requereixen d´intervenció, suport i acompanyament per tal de donar continuïtat al treball que es realitza durant el curs escolar mitjançant activitats educatives durant el període de vacances escolars. Durant els mesos de juliol i agost es garanteix que tots els infants que Serveis Socials identifiquin disposin d´una proposta d´activitats amb complement alimentari inclòs.

Així, i a causa dels efectes de la situació econòmica al territori, el districte de Nou Barris ha treballat per proposar dues iniciatives pioneres:

? Estudiar cas per cas la situació de tots els infants per veure quines són les seves necessitats. En aquest cas, es complementa l´oferta existent durant la primera quinzena de juliol a Roquetes i Zona Nord amb un increment de beques, passant de 88 a 166.
? Garantir la realització d´activitats al mes d´agost que també incloguin recursos alimentaris per assegurar la suficiència alimentària. Per aquest motiu, es duran a terme dos casals d´estiu (un a Ciutat Meridiana i un a Roquetes) i un campus esportiu (a Ciutat Meridiana) amb una capacitat total per a 260 nens i nenes.

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha recordat que ?l´Ajuntament de Barcelona s´ha marcat com a principal prioritat les persones i estar al costat de tots aquells que ho estan passant malament? i ha afegit ?per això a Nou Barris hem posat en marxa aquest pla especial per pal·liar els efectes de la crisi en uns barris que s´estan veient molt afectats, donant alternatives i solucions a aquells infants i les seves famílies que necessiten ajut per poder accedir al lleure a l´estiu i, sobretot, garantir-los la suficiència alimentària?.

Els principals objectius són assegurar l´existència de l´oferta educativa amb suficiència alimentària per tots aquells nens i nenes que ho requereixin durant les vacances escolars d´estiu, especialment durant el mes d´agost i en els barris de Roquetes i de la zona nord de Nou Barris; i promocionar la iniciativa territorial com a eix de cobertura d´aquestes necessitats a partir de la concertació dels agents que hi són presents al territori.

Pel que fa al programa municipal de vacances d´estiu, s´han ofert un total de 15.259 places, englobades en un total de 123 propostes realitzades. S´han sol·licitat un total de 1.079 beques amb una dotació econòmica de 152.385 euros.

Aquest pla especial es desenvolupa en quatre eixos que són:

? Garantir la continuïtat del treball realitzat des de les comissions socioeducatives amb les famílies i els infants durant el període de vacances escolars en la seva vessant educativa i social realitzada conjuntament.
? Assegurar la suficiència alimentària del col·lectiu d´infants en risc durant el període de vacances estivals.
? Reforçar la xarxa de serveis en aquells barris del districte que es consideren com a prioritaris, donat les seves característiques socioeconòmiques com són Can Peguera, Ciutat Meridiana, Roquetes i Trinitat Nova.
? Concertació dels agents socials, ja que el capital social d´un territori s´amplia quan els propis agents que hi desenvolupen els seus projectes i serveis són els que desenvolupen respostes a aquestes noves necessitats sota el principi de coresponsabilitat.

Les actuacions concretes són:

? Desdoblar les beques al mes de juliol: els centres de Serveis Socials prioritzaran complementar les beques per a aquells infants que requereixin un seguiment mitjançant les activitats d´estiu. Es preveu que puguin optar a aquestes ajudes un total de 300 infants.
? Casalet de Can Peguera (juliol): aquesta és la tercera edició d´una proposta del casal de barri La Cosa Nostra dirigida a nens i nenes de 5 a 12 anys de famílies en situació de vulnerabilitat social i/o dificultats per conciliar la vida familiar i laboral. Són 40 places i té lloc de l´1 al 26 de juliol, de dilluns a divendres entre les 17 i les 20 hores.
? Centre d´interès ?Som embaixadors de Catalunya al món?: activitats adreçades a un total de 80 nens de 3 a 12 anys a Ciutat Meridiana de dilluns a divendres amb menjador. Organitzarà 1 o 2 sortides setmanals per desenvolupar temes que hauran tractat durant la setmana. A través de diverses activitats s´endinsarà els infants en el món de la cultura catalana.
? Camp de treball a la zona nord (juliol): sorgeix per la voluntat del districte de buscar alternatives al lleure educatiu a l´estiu i fer partícips als joves de la zona en la preservació i la descoberta del patrimoni ambiental i arquitectònic del territori. El du a terme el centre Cruïlla i tindrà lloc de dilluns a divendres entre les 9 i les 18 hores, re partint el temps entre feina tècnica i activitats de lleure. El grup serà de 15 joves i inclou actuacions d´arranjament, neteja i manteniment de diversos espais.
? Casal d´estiu a Roquetes (agost): la Fundació Pare Manel afegeix un nou programa a la seva ja habitual oferta. El casal funcionarà de dilluns a divendres de 10 a 16 hores a l´escola Antaviana. Les activitats proposades seran tallers i manualitats, jocs, teatre, música i especialment sortides. Són 160 places per infants dels barris de Verdum i Roquetes que provenen tant del centre obert com dels Serveis Socials.
? Casal d´estiu a Ciutat Meridiana (agost): nova proposta que es durà a terme al mes d´agost a través de l´associació cultural La Indomable i amb la col·laboració del Centre Cruïlla. Destinada a assegurar l´oferta educativa de lleure i donar resposta a les famílies amb un menor índex de renda familiar amb 50 places. El casal tindrà lloc de 10 a 16 hores.
? Camp obert a Ciutat Meridiana (agost): activitat adreçada a 50 nens de 6 a 14 anys i organitzada per la Fundació de l´Esport Escolar de Barcelona i que inclou activitats de promoció esportiva de dilluns a divendres de 9 a 12.30 hores i de 15 a 20.30 hores al camp de futbol del barri. També disposaran d´esmorzar i berenar.
? Biblioteca d´estiu a Ciutat Meridiana (agost): la biblioteca obrirà de forma excepcional del 19 al 30 d´agost per complementar l´oferta cultural i social. A banda dels serveis habituals es programaran activitats centrades especialment en la petita infància.
? Centre Infantil Trinitat Nova (setembre): nova iniciativa que suposa la transformació del casal infantil que ara afegeix una vessant més social. Compta amb 50 places per a nens i nenes derivats des dels Serveis Socials i les Comissions Socials que requereixen un tractament integral. El servei funciona durant el mes de juliol i es farà a l´escola Sant Jordi i a l´institut Roger de Flor de dilluns a divendres de 16:30 a 19:30 hores.
? Centre infantil Tronada (setembre): impulsat des de fa anys per l´entitat del barri de Can Peguera farà de centre diari per a infants que s´adreça a 40 nens i nenes del barri amb risc social, pertanyents a famílies desestructurades i mancades de recursos personals i materials.

També es duran a terme activitats que tenen lloc a tota la ciutat com són el pla de suport educatiu per a estudiants d´ESO que un total de 400 alumnes puguin gaudir de l´activitat, ja que són 40 alumnes de 10 instituts. Finalment, també es du a terme la iniciativa dels patis oberts, amb 4 al districte de Nou Barris.





Paraules clau