Aprovada inicialment l´ordenança d´instal·lacions de radiocomunicació : Servei de Premsa

Aprovada inicialment l´ordenança d´instal·lacions de radiocomunicació

15/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió d´Hàbitat Urbà ha aprovat inicialment el projecte normatiu de l´Ordenança d´Intervenció Municipal en les Instal·lacions de Radiocomunicació (OIMIR), que té per objectiu impulsar el progrés tecnològic a la ciutat. Un cop superat aquest tràmit inicial, aquesta ordenança es publicarà al BOP i se sotmetrà a informació pública durant dos mesos ? tenint en compte que el termini habitual de trenta dies es veu ampliat perquè coincideix totalment o parcial amb el mes d´agost -, i posteriorment es trametrà per a la seva aprovació definitiva a la Comissió d´Hàbitat Urbà i Medi Ambient.
L´OIMIR s´ajusta a l´estratègia de creixement de les infraestructures de telecomunicació de Barcelona, com a Capital Mundial del Mòbil, i garanteix el desplegament ordenat de noves infraestructures, possibilitant una adequada cobertura i la protecció ambiental, de l´entorn urbà i de la salut pública a la totalitat del municipi.
Aquesta nova normativa persegueix com a objectius:

? Impulsa el desplegament de xarxes de telecomunicacions de nova generació que possibilitin el desenvolupament social i econòmic de la ciutat de Barcelona, Capital Mundial del Mòbil.
? Dóna resposta a la demanda creixent de serveis de telecomunicacions a Barcelona respectant els valors ambientals, urbanístics, paisatgístics i de salut.
? Alleugereix el tràmit a l´inici de la instal·lació posant l´accent en el Control i la Inspecció
? Simplifica la tramitació, utilitzant la Declaració Responsable i la Comunicació Prèvia com instruments substitutoris de les Llicències (Art. 4 Llei 12/12)
? Facilita el desplegament en esdeveniments extraordinaris i proves pilot particularitzant la seva tramitació administrativa
? Preveu la implementació de l´Expedient Electrònic en aquest àmbit

La regulació municipal fins ara vigent en aquesta matèria es trobava recollida en un capítol dins l´Ordenança dels usos del paisatge urbà de la ciutat de Barcelona. El nou text eleva a ordenança específica la regulació d´aquest sector estratègic i incorpora el nou marc normatiu superior: el Reial Decret 1066/2001 i la recent entrada en vigor de la Llei estatal 12/2012, de 26 de desembre, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, que recull que les instal·lacions o infraestructures de xarxes de comunicacions electròniques disponibles per al públic no requeriran de l´obtenció de llicència, sinó que serà suficient amb una comunicació prèvia o declaració responsable.

Per tant, s´harmonitza la normativa municipal a la Llei estatal 12/2012 de 26 de desembre, així com al Reial Decret 1066/2001 i la Recomanació 1999/519/CE del Consell de la Unió Europea, i es dota el sector de les tecnologies d´una ordenança municipal específica d´acord amb la necessitat de cobertura de servei i el valor estratègic i de progrés econòmic i social del sector a Barcelona, Capital Mundial del Mòbil, fomentant l´ús de les millors tecnologies possibles.

Amb la nova normativa s´aconsegueix:

? Els nivells d´emissió i les distàncies de protecció son les del Real Decreto 1066/2001, de 28 de setembre i la Orden CTE 23/2002, de 11 de gener.
? Es reforcen els requisits de minimització del impacte visual.
? Es regulen totes les tipologies d´instal·lacions de radiocomunicació existents.
? Es defineixen les diferents situacions possibles (noves instal·lacions, modificacions, cessament, etc)
? Es determina per a cadascuna d´elles el règim d´intervenció i la documentació necessària.
? S´estableix un règim sancionador específic.
? Es regulen les proves pilot, i les autoritzacions per esdeveniments extraordinaris.
? Es fixa un règim transitori per les llicències en tramitació i per aquelles instal·lacions que disposen de llicència però no de control inicial.





Paraules clau