Un Pla director de seguretat garantirà el bon funcionament i la mobilitat dels 15ns FINA Campionats del Món de Natació : Servei de Premsa

Un Pla director de seguretat garantirà el bon funcionament i la mobilitat dels 15ns FINA Campionats del Món de Natació

16/07/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona acollirà, per segona vegada, a partir del proper divendres 19 de juliol i fins el diumenge 4 d´agost, els 15ns FINA Campionats del Món de Natació. Aquest esdeveniment preveu més de 250.000 espectadors procedents d´arreu del món i la participació de més de 12.000 persones, entre atletes, organitzadors, mitjans de comunicació i efectius de seguretat.

Els 15ns FINA Campionats del Món de Natació, organitzats per la Federació Internacional de Natació (FINA) amb el suport de l´Ajuntament de Barcelona i altres administracions comprenen sis disciplines que es desenvoluparan al Palau Sant Jordi (natació, natació sincronitzada i finals de waterpolo), les Piscines Bernat Picornell (waterpolo masculí i femení) el CEM Piscina de Montjuïc (salts) i el Port Vell/ Moll de la Fusta.

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d´Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i el Comitè Organitzador del l´esdeveniment, han impulsat un Pla director de Seguretat per abordar de manera integral la seguretat de les competicions, dels participants, visitants i residents durant la celebració del campionat. També es treballarà per mantenir la seguretat a les principals zones turístiques i lúdiques de la ciutat.

El Pla director de Seguretat, que s´ha elaborat durant els darrers mesos, conté un denominador comú: el treball en xarxa i transversal amb una multiplicitat d´operadors que es coordinaran durant els dies que durarà el campionat per tal de donar resposta a possibles incidències que es puguin generar al llarg de la celebració. Així mateix contempla un dispositiu preventiu de seguretat establert en diverses fases amb l´objectiu de donar resposta als diferents àmbits de seguretat.

Els 15ns FINA Campionats del Món de Natació son els segons campionats de la Federation Internationale de Natation (FINA) que se celebren a Barcelona; el darrer va tenir lloc el 2003, per la qual cosa situa a la ciutat i a Catalunya en el panorama mundial amb la màxima competició internacional dels esports aquàtics.

Dispositius preventius de seguretat ciutadana

Els Mossos d´Esquadra juntament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona materialitzaran un pla de seguretat amb agents de paisà i uniformats en les seus on es faran les competicions i on s´intensificarà la vigilància policial i la coordinació entre els dos cossos. En aquest àmbit, treballaran coordinadament amb efectius de les empreses de seguretat privada que s´encarreguen de la seguretat de les instal·lacions i dels accessos.

També s´encarregaran de la seguretat en les seus dels entrenaments, com són Barcelona, Cornellà del Llobregat, L´Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Calella, Sant Cugat del Vallès i Sabadell. En aquests municipis treballaran coordinadament amb les policies locals.

El pla inclou la comunicació amb el Gremi d´Hotels de Barcelona i rodalies per tal d´orientar i informar sobre mesures d´autoprotecció adreçades als visitants i a les delegacions esportives. En aquest sentit, els Mossos d´Esquadra han organitzat xerrades amb els màxims representants del sector per tal d´assessorar-los en temes de seguretat i per recordar-los els consells de seguretat amb l´objectiu de fer-los arribar als seus clients.

Mobilitat ordenada

Pel que fa a la mobilitat, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Divisió de Transports (DTR) de la Comissaria General de Mobilitat (CGMO) de la Policia de la Generalitat- Mossos aplicaran un pla de Mobilitat i seguretat vial en el territori de l´esdeveniment. S´incrementaran els efectius, tant de paisà com uniformats, en zones d´especial influència com són les arribades i sortides de passatgers a l´Aeroport de Barcelona, les estacions de tren properes a l´àrea del campionat, l´àrea de les seus de la competició i dels entrenaments, així com les àrees hoteleres.

A Barcelona, per tal de garantir la seguretat i la mobilitat dels barcelonins i visitants que vulguin accedir als diferents actes i competicions dels 15ns FINA Campionats del Món de Natació, la Guàrdia Urbana de Barcelona desplegarà un dispositiu específic a l´entorn de la muntanya de Montjuïc amb l´objectiu de donar resposta a les necessitats dels ciutadans.

Els agents del cos de policia barceloní facilitaran l´accés a peu a l´Anella Olímpica a través de l´Av. Reina Maria Cristina. Els desplaçaments es podran dur a terme realitzant el recorregut habitual i utilitzant les escales mecàniques instal·lades al mateix Parc de Montjuïc.

A banda, i per millorar l´accessibilitat amb transport públic a les seus de competició de Montjuïc, durant els dies de celebració dels campionats, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforçarà el servei habitual de la línia 150 de bus, que fa el recorregut entre Pl.Espanya i el Castell de Montjuïc, amb més freqüència i vehicles articulats per facilitar l´accés dels assistents a les competicions.

A més, a les nits es posarà en funcionament un servei especial d´autobusos de baixada del Palau Sant Jordi a la plaça Espanya, que circularà de 21:30 a 23:30 hores, per recollir els assistents a les diferents competicions i actes. El bitllet d´aquest bus especial costarà 1,50 euros i els vehicles portaran l´indicador de línia ?Pl. Espanya – Palau St. Jordi?. Una altra opció d´accés als escenaris dels Campionats del Món de Natació en transport públic serà arribar amb metro a l´estació de Paral·lel (línies 2 i 3) i enllaçar amb el Funicular de Montjuïc. El funicular funciona de 7.30 a 22.00 h els dies feiners i de 9.00 a 22.00 h el cap de setmana.

Les persones que vulguin accedir amb vehicle privat fins a les diferents ubicacions on es realitzaran les competicions comptaran amb els següents punts d´estacionament:
– Pedrera del Mussol (capacitat 600 places)
– Estacionaments c/Tarongers, antic Parc d´Atraccions (capacitat 855 places)
– Esglaonades del Botànic (capacitat 100 places)

També es permetrà l´estacionament al llarg del Pg. Del Migdia (capacitat 432 places).

Restriccions de trànsit i d´estacionament

Els dies previs a l´inici dels 15ns FINA Campionats del Món de Natació i mentre durin les competicions hi haurà una sèrie de restriccions en l´estacionament habitual a l´entorn de la muntanya de Montjuic. Del divendres 12 al diumenge 28 de juliol no es permetrà l´estacionament de vehicles, inclòs motos en vorera a l´Av. Miramar (pl. Dante, en tot el tram corresponent a la façana del CEM Piscina de Salts). També es prohibirà l´aparcament al Pg. Miramar (tram de 15 metres a cada banda del pas de vianants i el gual d´accés al Parc de la Primavera). Del dilluns 15 de juliol al 4 d´agost, es restringirà l´aparcament a diversos trams del Pg. Olímpic en sentit descendent. Del divendres 19 de juliol fins al 4 d´agost no es permetrà aparcar a l´Av. De l´Estadi, (ambdós costats, des de c/Jocs del 92 fins al Pg.Olímpic) i al c/Vivers (tot el costat mar). Finalment, el 27 de juliol hi haurà restricció de l´estacionament al tram del Mirador del Palau Nacional situat al costat Llobregat del MNAC.

Durant els diferents dies de competició, i tal com és habitual en actes multitudinaris a l´Anella Olímpica, també hi haurà afectacions al trànsit en superfície. Els dies en els quals hi hagi previstos aforaments superiors a les 6.000 persones la Guàrdia Urbana de Barcelona tancarà la circulació de vehicles a l´Av. de l´Estadi, en el tram situat entre el c/Jocs del 92 i el Pg. Olímpic, per tal d´habilitar una zona d´evacuació i seguretat. Durant aquests dies les Piscines Bernat Picornell seran d´ús exclusiu per la competició i per tant els usuaris acreditats no tindran accés a l´estacionament habitual. A banda, s´establirà un sentit únic de circulació al c/Pierre de Coubertin, amb entrada pel Pg. Olímpic i sortida pel c/dels Jocs del 92.

Finalment, i en funció de les condicions d´aforament a les competicions de salts d´altura dels dies 29, 30 i 31 de juliol, la Guàrdia Urbana també podrà realitzar talls de trànsit puntuals a la calçada mar del Pg. Colom. També es controlarà el Palau Sant Jordi, on es troba el centre principal de Premsa, Estadi Olímpic Lluís Companys, Anella Olímpica, on hi haurà el Market Street i l´Hospitality Village, així com d´altres zones on hi hagi activitats relacionades amb el Mundial.





Paraules clau