Aprovada definitivament la modificació del Pla d´Usos de Ciutat Vella : Servei de Premsa

Aprovada definitivament la modificació del Pla d´Usos de Ciutat Vella

24/07/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Consell Plenari ha aprovat definitivament, amb els vots de CiU i PP, la Modificació del Pla especial d´establiments de concurrència pública, hostaleria i altres activitats del Districte de Ciutat Vella, més conegut per Pla d´Usos, que té per objectiu regular, controlar i gestionar la implantació de tot un seguit d´activitats de concurrència pública per tal de garantir la mixtura de l´oferta comercial i evitar l´especialització turística.

La modificació que avui s´ha aprovat al Plenari manté els criteris bàsics amb els que es va aprovar l´any 2010:

-Equilibrar els usos residencial, comercial i turístic de Ciutat Vella a través de la regulació de les activitats de concurrència pública, tenint sempre en compte les repercussions que aquestes activitats tenen sobre l´espai públic i el paisatge urbà.
-Posar especial atenció i cura en el manteniment de la massa residencial del districte, i en defensar una convivència equilibrada entre els diferents usos urbans.
-Garantir la mixtura de l´oferta comercial i evitar l´especialització turística.

La regidora del Districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha defensat que amb aquesta modificació ?es garanteix un equilibri més acurat de les activitats presents al Districte, fent cirurgia fina per no tractar igual a totes les places i carrers amb les àrees de tractament específic (ATE). També ha assegurat que la modificació ?potencia la recuperació d´edificis amb valor patrimonial en procés de degradació, garanteix un major equilibri comercial i per últim, és més contundent amb les activitats que alteren la convivència veïnal, com els apartaments turístics?.

La regidora Homs ha fet una crida? a tots els que estimen Ciutat Vella a seguir treballant per fer un districte millor i més habitable amb la Comissió de Seguiment que ara es posa en marxa amb entitats, organitzacions cíviques, veïns i experts?, i que segueix amb el procés de debat i diàleg que s´ha fet des del juliol del 2011 amb entitats veïnals i tots els sectors implicats. ?No som partidaris de l´immobilisme. Escanyant Ciutat Vella no farem uns barris millors, ara tenim una eina més afinada per gestionar un territori que és molt atractiu?, ha sentenciat Homs.

La modificació d´aquesta eina de caràcter urbanístic respon també a la necessitat d´adaptar el document del 2010 al nou marc econòmic, a la realitat actual sobre el cens d´activitat i a les modificacions legislatives en matèria d´urbanisme, de serveis i de comerç. El nou text també introdueix ajustos per corregir les disfuncions detectades en la seva aplicació.

-Àrees de tractament específic (ATE)

En el nou mapa queden dibuixades les àrees de tractament específic (ATE) en les quals es facilita la implantació de noves activitats, en general de caràcter diürn i familiar, excepte a la zona de tractament específic del passeig Marítim de la Barceloneta en la qual també hi tenen cabuda les activitats de caràcter musical i per tant amb un caire més nocturn.

-Canvien les normes per afavorir la renovació, els trasllats i l´activitat en zones apagades

A la pràctica s´ha comprovat que la condició de densitat d´establiments d´una mateixa tipologia en un territori determinat ha pogut frenar la possibilitat de canviar de lloc negocis, o de renovar-los. Aquesta mesura s´havia establert per donar facilitats als emprenedors però ha topat amb aquest escull que plantejava la pròpia normativa del Pla d´Usos.
És per aquest motiu que una de les modificacions és poder realitzar aquests trasllats o rescats sense tenir en compte la situació de densitat en una mateixa zona. I en cas de fer el trasllat cap a una zona menys saturada, podran obtenir avantatges i incentius respecte la situació inicial en forma d´ampliació de la superfície del negoci. Tot i així s´ha mantingut la normativa en els carrers Joaquim Costa, Nou de la Rambla, Ample, Escudellers, Rauric, Escudellers Blancs, N´Aglà, Còdols, passeig del Born i entorns del mercat, Ferran, Jaume I i Josep Anselm Clavé.
També s´ha introduït la condició de densitat als comerços d´Alimentació especialista

-Nova regulació per a la implantació d´activitats hoteleres

Ara es permet la implantació de nous hotels a la zona perimetral sense necessitat de rescatar llicències per equiparar el tractament urbanístic de la zona amb les voreres confrontants.
Es manté a la resta de les zones del districte la possibilitat de trasllat, i a l´igual que en restauració s´aixeca la limitació per densitat i es mantenen les restriccions per zones. De manera que qualsevol negoci d´hotel pot ser ampliat o traslladat dins a una zona menys densa. I si es tracta d´una zona densa només si manté o rebaixa el nombre de llits rescatats de la mateixa zona.
També es permet la implantació de noves activitats hoteleres en edificis catalogats amb el nivell ?B? de protecció a totes les zones de Ciutat Vella prèvia modificació del Pla General, sempre que no estigui qualificat d´equipament. De totes formes cada una de les possibles noves implantacions requerirà d´un pla especial que haurà de ser aprovat pel Consell Plenari .Aquesta mesura té com a objectiu posar en valor determinats edificis catalogats en la categoria ?B? del Pla especial de patrimoni arquitectònic i artístic de Barcelona, i que actualment podrien haver iniciat processos de degradació pròpia o de l´entorn per estar en una situació de desús. Aquesta implantació només es pot desenvolupar amb uns requisits previs molt concrets.

-Els apartaments turístics, obligats a agrupar-se en edificis exclusius

Pel que fa als apartaments turístics, continua vigent la restricció i no s´atorgarà cap nova llicència. La modificació del Pla d´Usos introdueix l´obligatorietat d´agrupar les llicències d´aquesta activitat en edificis d´ús exclusiu. Així doncs, els titulars de les activitats d´apartament turístic hauran d´agrupar aquestes llicències en edificis sencers en el període màxim de 6 anys. Passat aquest temps, les llicències que continuïn actives en edificis amb veïns, s´extingiran. Aquesta mesura va ser proposada a l´inicial del 2010 i descartada en la seva aprovació definitiva.

-Modificació de zones més ajustades a la realitat urbana de Ciutat Vella

El Pla d´Usos de 2010 va delimitar una sèrie de zones a partir de l´agrupació de teixits urbans amb característiques comunes. La modificació delimita d´una forma més precisa aquestes zones per tal d´aplicar-hi la normativa d´una forma més ajustada.
Així doncs, el nou mapa del Pla d´Usos de Ciutat Vella modifica els límits d´algunes de les zones de saturació per una banda, i crea noves zones de tractament específic.
En línies generals, l´objectiu d´aquest nou mapa de zones és afavorir la implantació de noves activitats sobretot de caràcter diürn i familiar (de l´àmbit de la restauració i del comerç) i sobretot contribuir a la renovació de les activitats.





Paraules clau