El Consell Plenari lliura les medalles d´or al mèrit cultural, científic i esportiu : Servei de Premsa

El Consell Plenari lliura les medalles d´or al mèrit cultural, científic i esportiu

24/07/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Consell Plenari de l´Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui atorgar les medalles al mèrit científic, cultural i esportiu a Esther Koplowitz, Jordi Clos, Martí Gasull, Romà Cuyàs i Josep Lluís Vilaseca.

La tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat la ?il·lusió i compromís de tot allò que han dut a terme? les dues personalitats distingides amb la medalla al mèrit esportiu, Josep Lluis Vilaseca i Romà Cuyàs. Fandos ha destacat de Cuyàs la seva ?trajectòria impecable i la seva educació ciutadana de segell britànic?, a més dels ?valors humanistes? amb què va impregnar la seva carrera, tot demostrant que ?l´esport és molt més que esport, fa persones i fa ciutat?. Pel que fa a Josep Lluís Vilaseca, la tinent d´alcalde l´ha descrit com ?l´oracle perfecte per contestar la rabiosa actualitat esportiva del país? i una de les referències ?imprescindibles? en els fòrums esportius per la seva dilatada experiència.

El tinent d´alcalde de Cultura, Innovació, Creativitat i Coneixement, Jaume Ciurana, ha destacat dels distingits en l´àmbit cultural i científic que la ?passió darrere les vides d´aquestes persones les fan mereixedores d´aquesta medalla? i ha posat en valor la seva ?vocació de generositat i altruisme en pro de beneficis col·lectius?.
Ciurana ha ressaltat la ?contribució decisiva en la recerca biomèdica de la ciutat de Barcelona? d´Esther Koplowitz, i ?en específic les activitats de mecenatge a l´Hospital Clínic?. De Jordi Clos, el tinent d´alcalde ha subratllat la seva tasca ?per fer molt presents a la ciutat de Barcelona d´avui cultures molt diferents a la nostra i per la promoció del turisme? i ha desitjat que ?Barcelona sigui a més d´un destí turístic, un destí turístic cultural?. Ciurana també ha posat en valor la figura de Martí Gasull, i ha fet un reconeixement pòstum a la seva ?ingent tasca en favor de la llengua i cultura catalanes a través del seu compromís cívic?.  

Esther Koplowitz
El Plenari de l´Ajuntament distingeix amb la medalla al mèrit científic a Esther Koplowitz Romero de Juseu, per la seva extraordinària labor filantròpica amb l´objectiu de fomentar les ciències, i en especial en el tant necessari àmbit de la investigació biomèdica, a la nostra ciutat. Barcelona reconeix Koplowitz per la seva filantropia al capdavant de la Fundació que porta el seu nom, dedicada principalment a obres a favor dels més necessitats, creant, equipant i donant residències per a persones de la tercera edat, assistència psicosanitària a menors i adults. A la capital catalana, la seva fundació va construir el Centre Residència Fort Pienc a Barcelona per acollir gent gran sense recursos, i ha dut a terme la construcció i l´equipament del centre d´Investigació Biomèdica Esther Koplowitz a l´Hospital Clínic de Barcelona, on treballen més de 350 científics, el 60% dels investigadors del campus del Clínic, desenvolupant la seva activitat investigadora al voltant de malalties com el càncer, malalties autoinmunologiques i neurodegeneratives, digestives, nutritives, infeccioses, entre d´altres.

Martí Gasull i Roig

El Consell Municipal també ha aprovat reconèixer amb la Medalla d´Or al Mèrit Cultural a títol pòstum a Martí Gasull i Roig per la seva tasca cívica en la defensa de la cultura i la llengua catalana. Mort al 2012, Gasull va ser el fundador i ànima aglutinadora de la Plataforma per la Llengua des de la seva fundació l´any 1993, juntament amb un grup de joves del barri de Gràcia. Gasull va ser impulsor de múltiples campanyes, com: ?Teconotron, el català a on?? per tal que el teclats de les màquines del metro per fer targetes tinguessin els accents oberts i la ç, la catalanització del catàleg d´IKEA (que arriba a més d´un milió de llars catalanes), l´etiquetatge en català de vins i caves catalans, la defensa de la immersió lingüística, el doblatge dels films en català, entre altres iniciatives.

Jordi Clos

D´altra banda, s´atorga la Medalla d´Or al Mèrit Cultural a Jordi Clos i Llombart per la seva important contribució a la difusió de la cultura i l´art de l´antiguitat, especialment de l´antic Egipte, i a la promoció del turisme a la ciutat de Barcelona.

Fundador de la Fundació Arqueòlogica Clos, amb una biblioteca especialitzada en Egiptologia de més de 10.00 documents, aquest empresari hoteler és un destacat mecenes de l´art i les cultures mil·lenàries i, molt especialment, de l´antic Egipte, i exhibeix a la ciutat ? amb el Museu Egipci com a exponent principal- importants col·leccions d´art de diferents cultures; egipci, budista, africà, romà, grec, precolombí, de Nova Guinea Papua, i també modern i contemporani. Jordi Clos també destaca com a hoteler i promotor del turisme de Barcelona, amb una participació destacada al Gremi d´Hotels de Barcelona, Fira de Barcelona, Turisme de Barcelona, la Fundació Barcelona Cultura i l´Escola Superior d´Hostaleria de Barcelona.

Josep Lluís Vilaseca

Una de les dues Medalles d´Or al Mèrit Esportiu atorgades ha estat per Josep Lluís Vilaseca, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria al món esportiu i a la gran dedicació i entrega per promoure l´esport professional i també el de base.

Advocat de professió, va exercir com a Secretari General de l´Esport, càrrec des del qual va impulsar projectes de gran prestigi internacional, com els XXV Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i el Centre d´Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat. La legislatura del 1995 va ser Diputat al Parlament de Catalunya, i en l´àmbit de l´esport també ha destacat per ser directiu del F.C. Barcelona i president de la Comissió de Disciplina de la UEFA. Actualment és president de la Fundació Agrupació Mútua i president del Tribunal Espanyol d´arbitratge esportiu del Comitè Olímpic Espanyol.

Romà Cuyàs

Per la seva banda, Romà Cuyàs ha rebut també la Medalla d´Or al Mèrit Esportiu en reconeixement a la seva llarga trajectòria com a esportista, com a directiu i com a pont entre l´esport i àmbits com la cultura, la literatura o l´educació.

Cuyàs va destacar com a atleta del Club Natació Barcelona en les disciplines de marxa atlètica i mig fons. Ja com a directiu, va continuar desenvolupant el seu servei a l´esport des de diversos càrrecs. El 1982 va ser designat per dirigir i coordinar el projecte de la candidatura de les Olimpíades´ 92, i ha ocupat la Presidencia del Consejo Superior de Deportes (1982-1987) i la Presidencia del Comité Olímpico Español (1983-1984). També ha exercit dins la Federació Espanyola i Catalana d´Atletisme, de la qual va ser president des de l´any 2000 fins el 2012.





Paraules clau