Alcalde Trias: ?Amb l´obertura del nou Born Centre Cultural, la ciutat guanya un equipament cultural de primera magnitud” : Servei de Premsa

Alcalde Trias: ?Amb l´obertura del nou Born Centre Cultural, la ciutat guanya un equipament cultural de primera magnitud”

25/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit la roda de premsa de presentació del Born Centre Cultural. A l´acte hi ha intervingut a més de l´alcalde el tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l´Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el director del Born Centre Cultural, Quim Torra. En el decurs de l´acte s´han presentat s´han presentat les principals línies de programació d´aquest nou equipament cultural i els treballs de restauració de la bandera de Santa Eulàlia. Com ha dit Trias, aquest ?nou equipament de primera magnitud reforçarà la ciutat com a capital de cultura, coneixement, creativitat i innovació?. La inauguració tindrà lloc el proper 9 de setembre amb un acte que serà també l´obertura de la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714 a Barcelona.

L´alcalde ha explicat que s´ha triat la data d´avui, 25 de juliol, per fer la presentació perquè fa exactament 300 anys que començava el setge de la ciutat de Barcelona per part de les tropes borbòniques, ?començaven, doncs, uns tràgics esdeveniments que han marcat profundament la història moderna de Catalunya?. El Born, ha assenyalat l´alcalde, serà a partir de setembre un ?actiu centre cultural de projecció internacional?, on s´hi faran un munt de propostes culturals de les més diverses disciplines i amb un programa d´activitats atractiu i ambiciós.

Trias ha remarcat el doble valora patrimonial que aglutina el Born: el del jaciment històric, únic a Europa pel que fa a les seves dimensions, per l´estat de conservació i pel fet que ha permès completar les dades arqueològiques amb la documentació de l´època; i el de la seva estructura de ferro, dissenyada per Fontserè a finals del segle XIX, que va ser de seguida model per a molts mercats de la ciutat.

L´alcalde volgut destacat l´exposició ?Barcelona 1700. De les pedres a les persones?, una mostra permanent que evocarà la societat barcelonina de 1700 i ens il·lustrarà com era la vida quotidiana a la Barcelona de principis del segle XVIII. El Born, que acollirà visites comentades, itineraris guiats pel barri de la Ribera, activitats per a les escoles; un espai gastronòmic, una llibreria-botiga, un espai polivalent, obert als veïns i veïnes del barri per fer-hi activitats diverses, ?serà un carrer obert amb una gran balconada, amb un plantejament arquitectònic molt encertat?, durant tot el dia, tothom que vulgui podrà passar-hi lliurement i gaudir de l´estada d´aquest magnífic espai.

Trias ha explicat que s´ha aprofitat per ordenar tot l´entorn del Born, fent-lo més tranquil i més amable, ?el Born i el seu entorn atraurà molta gent a partir d´ara, però estic segur que això no serà un destorb per al barri, sinó al contrari. El dinamitzarà, farà de la Ribera un gran focus cultural. I els veïns en seran els primers beneficiats?.

?Amb l´obertura del Born Centre Cultural, la ciutat guanya un equipament molt important, al servei dels veïns de La Ribera, de Ciutat Vella i de tot Barcelona, i contribuïm a recuperar la memòria de la Barcelona de fa 300 anys?, ha dit Trias que ha remarcat la feina feta amb excel·lents professionals. També ha demanat disculpes als veïns per la paciència que han tingut amb les obres.

Trias ha finalitzat dient que el Born Centre Cultural ?és un espai que vol convidar a conèixer millor el nostre passat i reflexionar sobre el nostre present i el nostre futur. Els catalans del 1714 no van voler renunciar mai als somnis de prosperitat i llibertat, i els catalans del segle XXI els continuem tenint i esperem veure´ls fets realitat?.

Per la seva banda el tinent d´alcalde, Jaume Ciurana, ha dit que ?durant molts anys s´ha vist com un espai d´incerteses, ara toca que sigui vist com un espai de certeses. El Born Centre Cultural serà capaç de relligar l´ànima de la ciutat, saber d´on venim per projectar-nos al futur, obrirà portes amb molta esperança i il·lusió?. Ciurana també ha explicat el detalls de la restauració del penó de Santa Eulàlia, que s´ha presentat a la roda de premsa.

Quim Torra, director del Born Centre Cultural, que ha esbossat les l´activitat que es duran a terme al Born a partir de la seva obertura al públic, ha definit aquest nou equipament com un ?espai de la memòria viva? i ?punt de trobada de la història i la cultura catalanes?.

Document relacionat:
Dossier de premsa: El Born Centre Cultural

Enllaç relacionat:
Lloc web El Born Centre Cultural





Paraules clau