El Mercat Central del Peix de Barcelona es modernitzarà per seguir sent un centre de referència a Europa : Servei de Premsa

El Mercat Central del Peix de Barcelona es modernitzarà per seguir sent un centre de referència a Europa

26/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes del Peix i l´Associació d´Aplegadors del Mercat Central del Peix han signat, aquest matí, un conveni on s´estableixen les bases de la col·laboració que permetrà abordar la modernització de les instal·lacions del mercat a l´engròs de peix i marisc de Barcelona. L´acord ha estat rubricat per la tinenta d´alcalde de l´Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens; el director general de Mercabarna, Josep Tejedo; el president del Gremi de Consignataris Majoristes de Peix i Marisc, fresc i congelat, de Barcelona i Província (GMP), Leandre Serra, i el president de l´Associació d´Aplegadors del Mercat Central del Peix, Macià Roca.

El conveni estableix que els empresaris majoristes ?titulars de les parades ubicades en aquest centre en règim de concessió administrativa atorgada per l´Ajuntament? pagaran el cost total de les obres de modernització. A canvi, com a compensació per l´assumpció d´aquesta despesa, l´Ajuntament de Barcelona s´ha compromès a adoptar les mesures necessàries perquè les concessions administratives que tenen les empreses del Mercat, que finalitzaven el 2020, s´estenguin 18 anys més a partir d´aquella data, temps que es calcula com a necessari per poder amortitzar la inversió.

La tinenta d´alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, ha assegurat que aquest és ?un acord històric i inèdit que permetrà modernitzar el Mercat Central del Peix i millorar la seva competitivitat?. També ha destacat que contribuirà a ?tirar endavant l´aposta del Govern municipal de convertir Mercabarna en un gran hub alimentari i el centre d´entrada d´aliments frescos del Mediterrani?. Per la seva banda, el president del Gremi de Majoristes del Peix, Leandre Serra, ha valorat molt positivament el conveni, que ?permetrà que la infraestructura segueixi sent una referència a tot Europa?.

Projecte de modernització

El projecte de modernització del Mercat Central del Peix inclou 25 actuacions diferents que han de servir per actualitzar i adequar aquesta instal·lació a les últimes normatives europees i espanyoles en matèria de seguretat alimentària i medi ambient. Així mateix, es faran actuacions per millorar els serveis que es presten als usuaris ?majoristes i minoristes? que operen en aquest centre.

Aquest projecte de modernització, que tindrà un cost total de més de 9 milions d´euros, contempla la renovació dels equipaments dedicats al reciclatge de residus i de les aigües residuals; la incorporació d´un nou enllumenat a la zona de venda i d´exposició de producte per aconseguir un major estalvi energètic, i actuacions en la coberta, el fals sostre i la pavimentació del Mercat, entre d´altres inversions.

Les obres s´aniran fent en diferents fases per tal de compaginar-les amb el funcionament diari del Mercat i evitar, així, que s´interrompi l´activitat de compra i venda. Les primeres actuacions començaran aquest any i es preveu que estiguin completament enllestides el 2023.

El Mercat Central del Peix de Barcelona

El Mercat Central del Peix és un servei públic gestionat per l´empresa Mercabarna com a mitjà propi de l´Ajuntament de Barcelona. Aquest Mercat disposa de tot un seguit de parades, que son utilitzades pels majoristes en règim de concessió administrativa fins el 2020.

L´any 1983 aquest Mercat es va instal·lar a Mercabarna, continuant amb l´activitat i tradició de l´antic mercat a l´engròs de peix i marisc que operava al carrer Wellington de Barcelona. L´any 2000 es va dur a terme la primera remodelació important de les infraestructures d´aquest centre.

Avui en dia, al Mercat Central del Peix operen 52 empreses majoristes, i, en els dies de màxima afluència, en aquest centre hi conflueixen prop de 2.500 professionals, entre treballadors de les companyies i compradors detallistes. Anualment, s´hi comercialitzen unes 80.000 tones de peix i marisc, fresc i congelat, el 60% d´origen nacional i el 40% d´importació.





Paraules clau