Standard & Poor´s manté la qualificació intrínseca de Barcelona en ?aa´ i reconeix l´alta professionalitat i sofisticació de la seva gestió econòmico-financera : Servei de Premsa

Standard & Poor´s manté la qualificació intrínseca de Barcelona en ?aa´ i reconeix l´alta professionalitat i sofisticació de la seva gestió econòmico-financera

26/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La revisió anual d´Standard & Poor´s sobre la qualificació financera a la ciutat de Barcelona, en data de 26 de juliol de 2013, valora la bona gestió econòmica de l´Ajuntament de Barcelona i la situació pressupostària i financera de la ciutat, la qual manté la qualificació intrínseca de ?aa´.

Tot i que oficialment Barcelona obté un rating de BBB-/negativa/A-3 condicionat per la qualificació de l´Estat espanyol, l´informe manté per a la ciutat una qualificació intrínseca en ?aa´, malgrat el context econòmic general. La qualificació intrínseca o nivell de crèdit indicatiu (ICL) és la valoració específica que dóna l´agència en cas que Barcelona no estigués condicionada pel deute sobirà. L´ICL assignat mostra el resultat de la combinació de l´avaluació del perfil de crèdit individual de l´Ajuntament de Barcelona i el marc institucional en què opera.

La valoració del perfil de crèdit individual de Barcelona té en compte, com a factors molt positius, la gestió financera i la liquiditat de la institució, i en destaca la bona execució financera. L´agència de qualificació creditícia valora l´equip de gestió de la ciutat com a sofisticat i professional, amb una política financera interna i uns objectius clarament definits que es tradueixen en un constant i sòlid acompliment pressupostari.

Subratlla, a més, el compromís del govern municipal envers els objectius de mantenir l´estalvi brut per sobre del 15% dels ingressos corrents, el deute total per sota del 60% dels ingressos corrents consolidats i l´estabilitat i rigor pressupostaris. L´organisme assenyala que l´any 2012 l´Ajuntament de Barcelona ha presentat un estalvi brut per sobre del 20% dels ingressos corrents i un superàvit desprès de despeses de capital del 4,7% en relació als ingressos totals.

S&P continua l´anàlisi assenyalant la seva expectativa que la ciutat de Barcelona mantindrà estable el seu deute. En destaca la seva visió de l´economia de la capital catalana com a sanejada i diversificada, beneficiant-se de la seva posició com un dels destins turístics més importants d´Europa. No obstant, manifesten que la seva valoració es veu limitada per les baixes perspectives de creixement de l´economia, en línia amb les seves expectatives pel conjunt de l´estat.

Així mateix, exposa com a factors de risc per una davallada de l´ICL de Barcelona la presentació de desviacions significatives en relació al pla financer; l´existència de dèficits considerables que poguessin estimar com estructurals, o l´increment de l´endeutament total més enllà del 60% dels ingressos corrents consolidats. D´altra banda, un increment de l´ICL fins a ?aa+´ es podria donar si, seguit d´una clara recuperació econòmica, es decidís mantenir controlada la despesa permetent l´obtenció de superàvits i una reducció sostinguda del deute.

La tinenta d´alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha valorat molt satisfactòriament l´informe, ja que ?manifesta la consolidació de la ciutat com un valor de solvència i credibilitat que afavoreix l´activitat econòmica i empresarial tot i el difícil context en què es troba immersa?.

Segons Recasens, a més, la qualificació intrínseca de ?aa´ ?reforça la fortalesa de la situació econòmica de Barcelona, i se suma a d´altres fets que demostren la seva bona salut financera?, fent referència a la liquidació de l´exercici 2012 i el seu Compte General, i al pagament a 30 dies de factures a proveïdors i empreses subcontractades, entre d´altres mesures.





Paraules clau