L´alcalde Trias destaca que la fortalesa i les potencialitats úniques de l´AMB seran les que ens trauran de la crisi : Servei de Premsa

L´alcalde Trias destaca que la fortalesa i les potencialitats úniques de l´AMB seran les que ens trauran de la crisi

30/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Xavier Trias, president de l´Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i Antonio Balmón, vicepresident executiu de l´AMB, han ofert una roda de premsa per a fer balanç dels primers dos anys de mandat en aquesta institució, i per a explicar les inversions que previstes per al període 2014‐2015. L´alcalde Trias ha explicat que fa dos anys es constituïa formalment aquest nou govern metropolità després d´un debat polític que reconeixia la importància que els municipis de l´Àrea Metropolitana compartissin una estratègia conjunta i aprofitar el potencial de desenvolupament de la marca Barcelona, ?els municipis de l´Àrea Metropolitana, tot i estar governats per partits polítics diferents, compartim un mateix desig: que l´Àrea Metropolitana esdevingui la punta de llança de sortida de la crisi del nostre país. Qui ens traurà de la crisi serà Barcelona i la seva Àrea Metropolitana?.

Com ha assenyalat Trias el govern de l´Àrea Metropolitana de Barcelona ha de servir per donar resposta a les necessitats dels més de 3,2 milions de persones dels 36 municipis de la composen. A meitat de mandat, ha explicat, de les 193 mesures del Pla d´Actuació Metropolità, ja s´han posat en marxa 171 (el 88,6%) i 42 ja han estat executades. Amb tot, ha dit que encara hi ha pendents algunes iniciatives en matèria d´infraestructures, però que se segueix treballant amb les altres administracions per fer-les realitat.

De totes les mesures impulsades, Trias ha destacat el Pla d´Inversions Metropolità dotat amb 228,88 milions d´euros per construir i millorar equipaments i l´espai urbà, i estimular l´economia; i les mesures de suport a les polítiques socials municipals (30 milions d´euros), centrades en col·lectius especialment vulnerables i amb dificultats, com els joves i les dones, els aturats de llarga durada i les famílies on tots els seus membres estan a l´atur. Un tercer bloc que ha destacat és el Cicle Integral de l´Aigua. Trias ha explicat que ahir mateix es rebia l´autorització de l´Agència Catalana de l´Aigua per crear l´Empresa Metropolitana del Servei del Cicle Integral de l´Aigua, una nova empresa mixta, participada per capital públic i privat, que aglutinarà els operadors de serveis de l´aigua existents i gestionarà els serveis de sanejament i també els d´abastament domiciliari. L´alcalde de Barcelona i president de l´AMB ha explicat també que s´estan duent a terme els treballs previs necessaris per iniciar la redacció del Pla Director Urbanístic Metropolità, que farà un revisió en profunditat del Pla General Metropolità del 1976, ?un nou pla que aportarà una mirada àmplia sobre el territori metropolità, i tindrà en compte elements com el transport, les infraestructures, i la definició d´espais de nova economia?.

?L´Àrea Metropolitana té unes fortaleses i unes potencialitats úniques?, ha afirmat Trias, que ha recordat la important aposta que sestà fent per la recerca, el coneixement i nous sectors estratègics de futur i ha ressalta la importància de ?tot el potencial logístic que tenim?, amb el Port, l´Aeroport, la Zona Franca, la Fira, Mercabarna.

Xavier Trias ha volgut destacar que ?el treball de l´Àrea Metropolitana de Barcelona no s´atura i continua endavant? i ha apostat per seguir treballant en dues línies bàsiques: treball i habitatge. En aquest punt ha explicat que avui mateix en el Consell Metropolità aprovarà un nou paquet de mesures centrades en l´atenció a les persones i en la reactivació econòmica. Concretament s´aprovarà un nou Pla de Suport als Ajuntaments (160 milions d´euros per al període 2013-2016), d´estímul de l´activitat econòmica i millora de la qualitat de vida. Es tracta de quatre programes de suport a empreses municipals d´habitatge, a la rehabilitació d´edificis, la millora d´infraestructures, polígons i àrees d´activitat econòmica, etc. Trias ha explicat que són ?programes molt potents, que actuaran com a dinamitzadors de l´activitat econòmica i que de ben segur serviran per avançar en la creació d´oportunitats per a tothom?.

Trias ha apostat per seguir treballant ?amb uns objectius socials i econòmics clars, amb consens i col·laboració? i ha destacat que la voluntat de col·laboració institucional que presideix l´Àrea Metropolitana de Barcelona, ?és un exemple a presentar i a preservar, i a projectar cap el futur?.

Tot seguit, el vicepresident executiu, Antonio Balmón, ha explicat els diferents plans inversors que s´executaran durant els propers anys i ha qualificat de molt positiu el resultat de la feina feta per aquests institució al llarg d´aquests dos anys.





Paraules clau