El projecte Xeix s’amplia als centres educatius del Fort Pienc amb la creació de dos grups de nivell inicial de xinès per al curs vinent : Servei de Premsa

El projecte Xeix s’amplia als centres educatius del Fort Pienc amb la creació de dos grups de nivell inicial de xinès per al curs vinent

01/09/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El districte de l’Eixample està desenvolupant un projecte per facilitar la integració dels veïns d’origen xinès del barri del Fort Pienc des del mes d’octubre del 2012. Ara, des del districte, es treballa per donar un pas més en aquesta línia i es proposen noves mesures per estendre el projecte cap a les escoles.

Així, l’escola Fort Pienc i l’institut Fort Pius crearan dos grups de nivell inicial de xinès aquest curs per als seus alumnes. En el cas de l’escola, l’activitat estarà dirigida als alumnes de 4rt, 5è i 6è. Pel que fa a l’institut, està obert a tots els cursos. De cara al curs 2014-2015 cada centre tindrà dos grups: un d’inicial i un altre d’inicial avançat. Els alumnes de 6è de primària que hagin cursat el curs inicial a l’escola Fort Pienc i continuïn la seva formació a l’institut Fort Pius podran cursar el nivell inicial avançat a l’institut.

Els grups tindran 15 alumnes com a màxim per tal que el professorat pugui fer una atenció personalitzada als alumnes, donat la complexitat de l’idioma. S’oferirà una classe setmanal d’una hora i mitja en horari extraescolar de tarda. El professorat que donarà les classes estarà integrat per alumnes en pràctiques dels estudis de Traducció i Interpretació i estudis de l’Àsia Oriental de la UAB.

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha posat en valor aquesta iniciativa i ha recordat que “aquest és un projecte en el que portem treballant prop d’un any i que està tenint molt bona acollida” i ha afegit que “fins ara s’havia fet una feina més centrada en el comerç i ara l’ampliem tot treballant amb les famílies d’origen no xinès, ja que considerem que aquests dos àmbits son essencials per a fer un pas endavant en la integració de la comunitat xinesa al barri”.
El comerç, el primer pas

El projecte Xeix va posar-se en marxa a l’octubre de 2012 dirigit cap a la progressiva incorporació de la comunitat xinesa en la vida associativa del barri del Fort Pienc però com tot procés de construcció comunitària i participativa ha donat peu a altres accions que generen en espiral la implicació d’entitats i persones del barri més enllà de la comunitat xinesa.

Les principals línies d’actuació són:

Pel que fa al primer eix, s’ha treballat en incorporar a comerciants xinesos en l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc (ACEFP) i des de l’inici del projecte ha es compta amb una quinzena d’associats d’origen xinès. El Xeix permet treballar en la formació específica de comerciants d’origen xinès, amb traducció simultània i amb un programa dissenyat específicament per a les necessitats detectades i expressades a través del contacte quotidià i de la participació en l’ACEFP.

En el cas de la promoció d’activitats econòmiques i de desenvolupament es compta amb totes aquelles institucions culturals que hi ha a la zona com poden ser el TNC, l’Auditori. L’ESMUC, el Versus Teatre, entre molt d’altres. Així, es vol impulsar la celebració anual d’una Fira de les Arts Escèniques al Fort Pienc, que ha de ser el principi d’un conjunt d’activitats per a promoure els establiments culturals, d’oci i turístics, del barri i donar a conèixer una zona amb locals buits que poden ser interessants per negocis vinculats a la producció i serveis de l’àmbit de les arts escèniques.

En aquest projecte, participen: Districte de l’Eixample, Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Activa, Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, Associació de Comerciants Eix Fort Pienc, Universitat Autònoma de Barcelona, Biblioteca de Fort Pienc, CEIP Fort Pienc, Centre Cívic Fort Pienc, INS Fort Pius, Escola Xinesa de Barcelona, AMPA CEIP Fort Pienc, Casa Àsia, AMPA INS Fort Pius, Esglèsia Evangèlica Xinesa, Teatre Nacional de Catalunya, Escola Ramon Llull, Auditori, L’Escola del Circ, ESMUC, Escola d’audiovisuals (ITES), Escola de Música Passatge, Escola d’Arts visuals i còmic Joso, Escola de Ballet Eulàlia Blasi, Escola de Maquillatge STICK ART, Escola Superior d’Art Dramàtic EÒLIA.





Paraules clau

Eixample/ Fort Pienc/ xeix/ xinès/