El Zoo de Barcelona duplica la superfície total de la instal·lació dels elefants : Servei de Premsa

El Zoo de Barcelona duplica la superfície total de la instal·lació dels elefants

10/09/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, ha presentat aquest matí l’ampliació de l’espai exterior de la instal·lació d’elefants del Zoo. Aquesta ampliació és una nova fase de la transformació d’aquest espai en un bioma de la sabana, tal com es contempla en el pla estratègic 2012 -2020 del Parc Zoològic, i que integrarà en un sol espai a elefants, girafes i lleons.

El nou espai que s’ha presentat avui ha estat dissenyat seguint els criteris que afavoreixen el benestar dels animals, incloent elements d’enriquiment estructural i comportamental , i el màxim aprofitament de l’espai.

En l’àmbit de l’enriquiment comportamental, destaca la construcció d’una estació d’alimentació programable  elevada de 8 metres d’alçada que permetrà als elefants reproduir els comportaments d’adquisició d’aliments dels arbres. També s’ha construït una instal·lació de tubs soterranis que permeten la cerca d’aliments soterrats com ara arrels, bulbs o fruits caiguts del arbres.

D’altra banda, la nova instal·lació permet l’enriquiment estructural mitjançant una orografia variable ja que, de forma periòdica, es modificarà la instal·lació amb l’ús de màquines per variar la disposició de les dunes i la orografia del sòl. Així s’aporten nous elements, o es mouen els ja existents, segons allò més aconsellable en cada ocasió.

 

Superfície total duplicada

Des d’un punt de vista quantitatiu, l’actual ampliació de l’espai exterior suposa un augment considerable de la instal·lació, que dobla la seva superfície. L’increment és de 1.630 metres quadrats i consolida una superfície total disponible pels elefants de 3.200 metres quadrats (incloent els dormitoris).

Els treballs d’ampliació es varen iniciar el passat més de maig amb un pressupost de 388.254,32 euros. Per la construcció del espai s’han emprat  més de 2.000 m3 de sorra així com un total de 20 tones de pedres, a més d’altres elements com troncs i arbres que donaran ombres a la zona i que han estat convenientment protegits.

 

La sabana del Sahel

A hores d’ara, en línea amb allò previst en el pla estratègic pel que fa al bioma de la sabana, es treballa en els projectes executius d’una nova ampliació de la instal·lació d’elefants, i en els d’una nova instal·lació per les girafes i una altra pels lleons.

L’espai biogeogràfic que s’ha agafat com a referència és la sabana del Sahel. Es tracta d’una zona molt extensa de transició entre el desert i la sabana africana, i és un àmbit amb moltes amenaces per a un important nombre d’espècies (òrix blanc, gasela mohor, elefants, girafes, tortuga d’esperons…) en la qual el Zoo treballa en el programa de reintroducció de la gasela dorcas.

A la regió de Gourma, a Mali, sobreviu la darrera població important d’elefants del Sahel (formada per entre 500 i 700 animals), que és la més septentrional de tot Àfrica, després de l’extinció, a la dècada dels 80, dels elefants de les muntanyes d’Assaba, a Mauritania. Adaptada a les àrides condicions climàtiques del Sahel, realitza una de les més llargues migracions d’Àfrica, que abasta una àrea de més de 24.000 km2 i més de 700 km de distància entre el riu Níger, al nord, i la frontera amb Burkina Faso, al sud.

Les raons de que aquesta població sobrevisqui es deuen a la tolerància tradicional de les poblacions locals, l’aïllament de la regió i la mala qualitat de l’ivori del seus petits ullals.

En els darrers anys, però, la seva situació ha empitjorat a causa de l’augment de l’aridesa a la regió del Sahel, que provoca una competència cada cop més àmplia amb els ramats de les poblacions humanes locals per l’accés a les poques fonts d’aigua disponibles (bàsicament pous i petits llacs). Això els obliga a fer encara més amplis i erràtics els seus moviments migratoris a la recerca d’aigua i també de farratge.

Les elefantes del Zoo de Barcelona no són del Sahel, però actuen com a ambaixadores d’aquest hàbitat que ens permetrà en les successives fases de desenvolupament de la sabana del Zoo, explicar als nostres visitants les característiques de les diferents espècies i les relacions que s’estableixen entre elles i el seu entorn natural. En paral•lel, contribuiran també a un major aprofundiment en els programes de conservació i recerca que el Zoo desenvolupa en aquest habitat amenaçat.





Paraules clau

zoo/