Xavier Trias afirma que qualsevol reforma de l’administració local s’ha de fer amb respecte envers els governs locals : Servei de Premsa

Xavier Trias afirma que qualsevol reforma de l’administració local s’ha de fer amb respecte envers els governs locals

18/09/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit la sessió plenària del Consell de Governs Locals. En aquesta sessió ha tingut lloc l’elecció de Miquel Buch i Xavier Amor, com a president i vicepresident primer respectivament, del Consell de Governs Locals de Catalunya. A la sessió també hi ha assistit la vicepresidenta i consellera de Governació del govern de la Generalitat, Joana Ortega.

Consell Governs Locals de Catalunya
El Consell de Governs Locals es va constituir fa dos anys en el mateix Saló de Cent. L’alcalde ha donat la benvinguda als assistents al Saló de Cent, “un lloc emblemàtic” de l’ajuntament. En aquests dos anys, ha dit l’alcalde, han passat moltes coses i avui vivim un moment històric de gran transcendència, “molts dels presents apostem pel dret a decidir”. En aquest sentit, ha assenyalat que “el món municipal, amb Barcelona com a capital de Catalunya al capdavant, tenim un paper fonamental en aquest procés de definició, pacífica i democràtica”.

“Els Ajuntaments”, ha dit l’alcalde Trias, “som l’administració més propera a la gent i oferim uns serveis que són molt importants, sobretot en aquests moments de crisi en que també en rebem les conseqüències”. En aquest sentit ha criticat el projecte de Llei de l’Estat de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, aprovat pel Consell de Ministres a finals de juliol, un projecte de llei que xoca amb la competència exclusiva de la Generalitat en matèria municipal. L’alcalde de Barcelona ha demanat “respecte envers els governs locals, pel que som i el paper que fem” i ha reclamat que qualsevol la reforma de l’administració local “es faci comptant amb nosaltres. Per la nostra experiència acumulada, se’ns ha d’escoltar”

“Barcelona”, ha dit Trias, “té vocació de lideratge, som la capital de Catalunya, però al servei de tots els pobles i ciutats, i sobretot hem d’estar al servei de les persones, assegurant el seu benestar i qualitat de vida”. L’alcalde ha felicitat Miquel Buch i Xavier Amor, un cop ha estat escollits president i vicepresident del CGLC, i ha afirmat que “sumar és un èxit, Barcelona vol sumar i estar al servei dels tots els pobles i ciutats, generant complicitats i compartint”.

El Consell de Governs Locals és l’òrgan de relació entre el món local i la Generalitat, previst a l’Estatut. Està constituït per 100 membres, set dels quals són membres nats i es corresponen amb els presidents de les diputacions, l’alcalde de Barcelona i els presidents de les principals entitats municipalistes de Catalunya. La resta de membres, 93 en total, són alcaldes i alcaldesses dels partits polítics amb representació, els quals es reparteixen la representativitat en funció dels resultats que van obtenir en les passades eleccions municipals.

La presidència del Consell de Governs Locals es va alternant cada dos anys entre l’ACM i la FMC. D’aquesta manera, durant els propers dos anys serà el president de l’ACM, Miquel Buch, qui presidirà l’òrgan. Per la seva banda, el president de la FMC, Xavier Amor, ha estat escollit com a vicepresident primer.





Paraules clau

governs locals/