El Districte de Sants-Montjuïc executa el projecte de remodelació del sector de Can Clos, al barri de la Marina del Port : Servei de Premsa

El Districte de Sants-Montjuïc executa el projecte de remodelació del sector de Can Clos, al barri de la Marina del Port

28/09/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Districte de Sants-Montjuïc ha començat les obres de remodelació del sector de Can Clos, situat al barri de la Marina del Port, al districte de Sants-Montjuïc. Aquests dies han començat els treballs d’obertura i d’urbanització del carrer de les Diligències, obra prevista al Pla Director de Can Clos. A aquesta obra se suma la millora en la urbanització de la vorera de la Pedrera del Mussol per fer-la més transitable, i per eliminar les actuals barreres arquitectòniques. I finalment, també es desenvolupa el projecte de millora de la plaça Alta. Totes aquestes actuacions estan previstes en el marc de la Llei de Barris de La Vinya, Can Clos, Plus Ultra, que executa l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte de Sants Montjuïc. Tots tres projectes suposen una inversió de 1.663.764 euros.

La Llei de Barris de La Vinya, Can Clos, Plus Ultra – que ja ha desenvolupat altres projectes urbanístics com ara l’obertura del carrer Morrot o la reurbanització del carrer del Mig- planteja com a objectius generals:

Així doncs, el projecte que es desenvoluparà en l’àmbit de Can Clos té tres parts diferenciades:

 

Urbanització de la vorera del carrer de la Pedrera del Mussol

L’objectiu principal d’aquesta part de l’actuació és renovar tots els elements, paviment, bancs, papereres, enllumenat, etc.

En aquesta actuació també es retiraran sis parterres situats entre els arbres que obstaculitzen la circulació dels vianants.

També s’enderroquen unes escales que hi ha la part central de la vorera per substituir-les per una rampa adaptada per al pas de persones amb cadires de rodes o amb dificultats de mobilitat. Aquesta rampa permet accedir al pas que comunica la vorera amb l’espai interior d’illa per sota del bloc d’habitatges. L’arbrat existents així com la marquesina del bus es mantenen al mateix lloc.

 

Obertura del carrer de les Diligències i connexió amb el carrer del Mig de Can Clos

L’objectiu principal d’aquesta part del projecte és eliminar la problemàtica que genera un carrer sense sortida, creant un doble sentit de circulació al carrer del Mig. Aquest carrer tindrà una sortida pel nou carrer de les Diligències, cosa que millorarà la fluïdesa del trànsit de vehicles.

L’obertura d’aquest nou vial permetrà urbanitzar i consolidar una zona perimetral que en l’actualitat presenta un aspecte molt residual i amb defectes en el sanejament.

La intervenció preveu urbanitzar amb panot la vorera, amb aglomerat asfàltic la calçada. I separar la zona de parc de la zona de cotxes amb una barana.

Per altra banda, preveu també la plantació d’arbres i heures, i el transplantament dels arbres actuals que quedin afectats per l’obra. També preveu completar la xarxa de clavegueram allà a on encara no és completada i substituir la xarxa d’enllumenat pública per una de nova. Els fanals que es col·loquin es tractaran amb pintura antienganxina i antigrafit. Finalment també es preveu el soterrament de les línies telefòniques que encara discorren aèries.

Al tram mig del carrer s’ha previst la creació d’una zona d’aparcament amb capacitat per a 14 vehicles.

La superfície total d’actuació és de 3.340 m2 i la previsió és que les obres tinguin una durada d’uns 7 mesos.

 

Remodelació de la plaça Alta

La plaça Alta de Can Clos es remodela per donar-li continuïtat amb la plaça del Mig. S’hi plantaran nous arbres, es crearan zones de paviment tou i també zones de paviment dur, s’instal·laran jocs infantils, elements per fer exercici per a la gent gran, rocalla en el límit de transició amb la muntanya, zones d’estada amb bancs. Pel que fa als dos establiments existents, el Districte de Sants-Monjuïc ha acordat amb el propietari de la fruiteria la cessió de l’edifici per tal de poder enderrocar-lo. La farmàcia, en canvi continuarà al lloc on està. Una pilona amb clau permetrà la regulació dels vehicles d’emergències a la plaça.

 

Solucionar un problema d’aïllament i degradació

El barri de Can Clos el va construir a partir de l’any 1952 per acollir els desallotjats amb motiu de la celebració del Congrés Eucarístic a Barcelona. Aquest barri va tenir una segona fase d’edificació a patir de l’any 1979.

El barri es caracteritza per la disposició dels blocs de pisos de manera aïllada al voltant de les dues places del barri, la plaça del Mig i la plaça Alta de Can Clos. Una sèrie de vials sense sortida discorren pel barri, que també presenta un desnivell topogràfic considerable, ja que està situat a la falda de Montjuïc.

El disseny urbà i la situació del barri a tocar de la muntanya de Montjuïc provoquen una situació d’aïllament respecte a la ciutat. Per altra banda, tant el mobiliari urbà, com el paviment, l’arbrat, la xarxa elèctrica, la xarxa d’il·luminació pública i la telefònica presenten un estat de degradació que recomanen una intervenció per renovar-los.





Paraules clau

Can Clos/ Sants-Montjuic/