Xavier Trias afirma que invertir en les persones és invertir en el futur de les ciutats : Servei de Premsa

Xavier Trias afirma que invertir en les persones és invertir en el futur de les ciutats

01/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat en la trobada internacional per la Pau, organitzada per la Comunitat de Sant Egidi, i que sota el títol  “El coratge de l’esperança, religions i cultures en diàleg” se celebra a Roma fins l’1 d’octubre. A la trobada hi participen 400 representats de les grans religions i membres de la vida política i cultura europea i mundial provinents de 60 països. Trias ha intervingut en la sessió  sobre “Città malate e periferie esistenziali”, que ha estat presidida per Crescenzio Sepe, cardenal i arquebisbe de Nàpols, i els ponents, juntament amb l’Alcalde, han estat,Patrick Balemba, Comunitat de Sant’Egidio, República Democràtica del Congo;  Virman Cusenza, director d’“Il Messaggero”; Ivo Komši?, alcalde de Sarajevo, Bòsnia i Hercegovina; i Stefan, bisbe ortodox, Patriarcat de Moscou.

L’alcalde Xavier Trias participa a Roma en la Trobada Internacional per la Pau de la Comunitat de Sant Egidi

L’alcalde ha iniciat la seva intervenció expressant la gran admiració que sent per la Comunitat de Sant’Egidio, per la seva promoció dels valors de la pau, la solidaritat i sobretot la gran tasca social en favor dels col·lectius més desfavorits, “el seu compromís social és una font d’inspiració” i ha exlicat que personalment ha pogut veure el gran treball que la Comunitat de Sant Egidi fa a Barcelona

Trias ha dit que el títol de la sessió ‘Ciutat malalta’ pot semblar una “provocació”, sobretot per algú com ell, de formació mèdica; però és un títol que invoca una realitat social innegable.  La crisi actual, de diferents nivells, provoca també ansietat existencial en moltes persones per la falta d’expectatives.” A les ciutats”, ha dit, “és cada vegada més evident i és aquí que els poders públics han d’actuar amb més determinació que mai per satisfer aquestes necessitats. És a les ciutats on la separació és més evident, com indica el Papa Francesc, entre els ‘laboratoris i les fronteres’. Com a líders sempre es corre el risc de viure en un laboratori, però hem de ser molt conscients que el problema resideix en les fronteres socials”. L’alcalde ha defensat la necessitat d’actuar per la gent, evitant l’aparició de les fronteres econòmiques i socials, i d’eliminar els anomenats ” suburbis existencials “.

Trias ha exposat l’experiència de Barcelona per eliminar la distinció entre el centre i la perifèria, fent arribar la qualitat urbana i els serveis a tots els racons de la ciutat. L’alcalde ha explicat que en els anys setanta i vuitanta, Barcelona era una ciutat que tenia bosses de pobresa i marginació i no només a la perifèria, també en el mateix centre de la ciutat. La celebració dels Jocs Olímpics i la regeneració del centre, van donar lloc a una gran transformació urbana, econòmica i social, un gran pas endavant en termes de qualitat de vida en tots els barris. Hi va haver una intervenció integral, desenvolupada a través de la col·laboració entre els sectors públic i privat i amb la societat civil. Es va actuar per garantir els serveis bàsics, la construcció de nous equipaments cívics i culturals, per millorar el transport públic…”Va ser el començament d’una manera de fer molt representativa de Barcelona: la construcció de la ciutat com la responsabilitat col lectiva”.

L’alcalde ha destacat la necessitat de fomentar polítiques d’equitat, polítiques per assegurar que tothom pugui gaudir de nivells de vida, de treball i d’habitatge  “Això no vol dir que ja no hi ha pobresa, és més,ara amb l’actual crisi hi ha nous perfils de pobresa”, ha dit.

Trias ha explicat que la seva primera prioritat és l’atenció a les persones i per aquesta raó a Barcelona s’ha incrementat un 15,5 % el pressupost destinat a polítiques socials. “Aquest compromís el portem en estreta col·laboració amb el Tercer Sector. L’objectiu és respondre a tots perquè invertir en les persones significa invertir en el futur de les ciutats. Hem de procurar que ningú quedi enrere i al mateix temps generar g, amb la creació de nous llocs de treball i donar suport a la iniciativa empresarial social”. L’alcalde ha afegit que és molt important promoure l’equitat a través de serveis de qualitat a tots els barris per evitar la construcció d’una ciutat a dues velocitats.

Trias ha assenyalat que s’ha d’aconseguir que l’èxit de la ciutat serveixi per millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen. “Seria inútil tenir una marca forta de ciutat, amb una gran projecció internacional i un gran reconeixement a nivell mundial, si no repercuteix en la millora del benestar de la seva gent”.

L’alcalde ha afirmat que un altre element important per a la cohesió social a la ciutat és el repte de la integració de les persones que han vingut a Barcelona procedents de països no pertanyents a la UE en l’última dècada. En deu anys, el nombre de residents estrangers empadronats a Barcelona s’ha incrementat en gairebé un 72% , tot i que els últims quatre anys s’ha produït una desacceleració i fins i tot una disminució dels nouvinguts .

Segons Trias que moltes persones hagin arribat a Barcelona no és una coincidència, sinó el resultat de l’èxit de la ciutat com un referent internacional per la qualitat de vida .”Totes aquestes persones són barcelonins. i perquè se sentin així hem d’apostar per un model de ciutat que eviti l’aparició de suburbis existencials, un model que respecti les especificitats de tots, que s’enriqueix amb les aportacions de tots, però al mateix temps defineix un horitzó o?iuicomú i un projecte compartit”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ roma/