Trias proposa a les Nacions Unides l’organització a Barcelona d’un Fòrum estratègic d’alcaldes de Mobilitat Humana per debatre sobre les migracions : Servei de Premsa

Trias proposa a les Nacions Unides l’organització a Barcelona d’un Fòrum estratègic d’alcaldes de Mobilitat Humana per debatre sobre les migracions

04/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat, a la seu de les Nacions Unides, en el Diàleg d’Alt nivell sobre Migració i Desenvolupament “Migration as a Catalytic Enabler for Development: the Role of Local and Regional Government”. Trias ha participat en la sessió sobre Promoting Support and Solidarity in Leadership –?Taking Forward LRAs’ Growing Responsibilities Towards Migrants  (Promoure el suport i la solidaritat en el lideratge – Impulsar majors responsabilitats de les autoritats Locals i Regionals cap als migrants).
L'alcalde Trias i Giorgios Kaminis, alcalde d'Atenes
A l’acte hi ha participat Giorgios Kaminis, alcalde d’Atenes; Fàtima Shama, Comissionada d’Immigració per a l’alcalde de Nova York; i Eduardo S. Miranda, responsable de Relacions Exteriors de la ciutat de Cuenca ( Equador ).

L’alcalde ha iniciat la seva intervenció afirmant que és un honor poder participar en aquest Diàleg d’Alt Nivell de l’ONU. Trias ha participat en aquest Diàleg com alcalde Barcelona, “la capital de la Catalunya, una ciutat europea i mediterrània que sempre ha tingut un profund respecte i admiració pels valors que l’ONU representa”; però també com a President del Grup d’Immigració i Integració d’Eurocities, en representació de les principals ciutats europees, “porto aquí les veus i exemples de ciutats europees”.

Trias ha fet referència a l’article 13 de la Declaració Universal de Drets Humans: “Tota persona té dret a circular lliurement i a triar la seva residència en el territori d’un Estat. Tota persona té dret a sortir de qualsevol país, àdhuc el propi  i a retornar al seu país. La migració global és un poderós motor de desenvolupament econòmic i un gran repte per al món d’avui i el seu futur”.

“Quan parlem de ciutats”, ha explicat l’alcalde, “pensem en elles com el nivell més baix de govern, principalment com prestadores serveis públics .Però les ciutats són de vital importància en el món actual per al desenvolupament econòmic i el progrés social . La meitat de la població mundial viu actualment en zones urbanes i les ciutats són el principal punt d’arribada i recepció de la migració global”.

Trias ha posat l’exemple de Barcelona, que durant l’última dècada ha vist com  la població nascuda a l’estranger ha crescut en un 72%, “totes aquestes persones, independentment del seu origen, mereixen les mateixes oportunitats, drets i obligacions, volem que se sentin de Barcelona, part d’un projecte col•lectiu”.

“Però els governs locals sovint no compten amb els recursos i les competències per fer front a la migració global. Especialment en aquests moments en què ens enfrontem a una dura crisi. No hi ha respostes fàcils per fer front a aquesta situació”, ha dit l’alcalde.

A parer de l’alcalde és el moment d’anar més enllà i ha demanat adquirir un major compromís cap a les ciutats i els governs locals, “cal tenir-los en compte com a actors clau en el procés de deliberació i presa de decisions, per dissenyar conjuntament polítiques globals dirigides a fer front als canvis globals com la migració”.

Per aquest motiu l’alcalde ha proposat l’organització d’un Fòrum estratègic d’alcaldes sobre Mobilitat Humana amb participants rellevants com les ciutats,  xarxes de ciutats i organitzacions internacionals per discutir tots aquests temes i el post “2015”; “perquè quan es tracta de les polítiques de migració, és molt important trobar un consens i forjar acords amb les ciutats.

Trias ha ofert la ciutat de Barcelona com a seu d’aquesta reunió. Barcelona és la seu de l’Institut de Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU) , i també seu del Secretariat Mundial de CGLU, Ciutats i Governs Locals. “Estem en un lloc ideal per continuar amb aquest debat i una gran oportunitat d’obtenir un coneixement de primera mà del que les ciutats , com Barcelona , estan fent per gestionar les migracions i la promoció de la integració”.

Trias ha explicat que a Barcelona “podran ser testimoni de com estem construint una ciutat intercultural, orgullosos de la nostra pròpia història, la llengua i el patrimoni cultural, i estem oberts a noves contribucions estrangeres .Barcelona és una ciutat compromesa amb la integració i la cohesió social”.

Com ha exposat l’alcalde les ciutats han de crear un entorn que ofereixi oportunitats per a tots, i  les autoritats locals, establint aliances publico privades, han de treballar per involucrar tothom i generar una responsabilitat compartida. “Estem decidits a col•laborar amb altres ciutats a nivell internacional”, ha dit Trias, que ha afegit que el repte d’avui en dia per les ciutats europees no és la forma en què rebem la gent a la seva arribada, sinó com s’integren. “No s’han de crear diferents ciutats sinó una sola i diversa per a tothom”.

Trias ha assenyalat que tothom, independentment del seu origen, ha de tenir accés als serveis de la més alta qualitat. Perquè en el món d’avui, el risc de pobresa i exclusió social és més alt que mai, no només per als immigrants, sinó per a tothom .

L’alcalde ha explicat que Barcelona s’ha vist afectada per la crisi, però la ciutat ha desenvolupat una estratègia integral per assegurar-nos que l’assistència social garantida. “Això és el que s’està fent a Barcelona, una ciutat que vol ser ciutat de cultura, de coneixement, de creativitat, d’innovació i  sobretot, de benestar; i això és el que volem compartir”.

“No tenim temps per perdre, hem d’adoptar una estratègia internacional integral que inclogui i reconegui la contribució de les ciutats com les principals plataformes d’arribada i l’arrelament de la migració global”, ha finalitzat Trias.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Desenvolupament/ Migració/ Nacions Unides/ World Habitat Day/