L’Ajuntament entrega al sector del comerç l’estudi sobre els efectes de la liberalització d’horaris a Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament entrega al sector del comerç l’estudi sobre els efectes de la liberalització d’horaris a Barcelona

07/10/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha fet públic aquest dilluns l’Estudi sobre els efectes de la liberalització d’horaris comercials a la ciutat de Barcelona, elaborat pel Laboratori d’Economia Aplicada AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, per encàrrec del propi consistori. Aquest treball acadèmic contempla diversos escenaris de més dies festius d’obertura de comerços a la ciutat i en preveu la viabilitat i l’impacte econòmic. Ara, el Govern municipal el posa a la disposició del sector perquè tingui un instrument més a tenir en compte en la presa de possibles decisions que l’ajudin a reactivar l’activitat econòmica i millorar les seves perspectives de cara al futur.

D’aquesta manera, el Govern municipal dóna compliment a la demanda del propi sector arran del Reial Decret de l’Estat sobre la liberalització d’horaris comercials, feta per carta a través del Comitè del Barcelona Shopping Line -entre ells, Barna Centre i la Fundació Barcelona Comerç-, en què demanaven un estudi que analitzés els efectes de la posta en pràctica d’aquesta llei.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, acompanyada del regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, ha tornat a refermar que el Govern municipal s’oposa frontalment a aplicar el decret estatal, “atès que comporta una invasió competencial i va en contra d’un model de comerç consolidat a la ciutat i al país que no es pot trencar”.

La responsable d’economia ha afegit que l’Ajuntament serà “inflexible en la defensa clara del model de proximitat que tants beneficis ha reportat” a la ciutat fins ara. No obstant, ha deixat clar que “no es pot donar l’esquena ni evitar la realitat d’un debat que ara mateix hi ha sobre la taula del propi sector al voltant de l’obertura o no de mes festius”.

Segons Recasens, la divisió d’opinions entre els eixos comercials de la ciutat fa “difícil el consens”, i, per això, el Govern municipal ha decidit tirar endavant l’estudi per entregar-lo al sector i “donar una mica més de llum i dades per ajudar-lo a prendre decisions”.

La tinenta d’alcalde ha subratllat que el Govern municipal “està obert a escoltar plantejaments que tinguin el consens dels propis comerciants” i que aprofitin el potencial de la ciutat de Barcelona per sortir de la crisi. En aquest sentit, ha afegit que “és obvi i evident que Barcelona és una ciutat turística i ben posicionada en el context internacional a nivell comercial, i això pot ajudar a la reactivació econòmica”.

L’estudi ha estat presentat per el director de l’equip investigador del laboratori AQR-Lab de la UB, Jordi Suriñach, i els dos altres autors, Jordi López-Tamayo i Esther Vayá. El document conté dades qualitatives i quantitatives sobre l’impacte que tindria obrir més festius, basant-se en indicadors com l’ocupació, la facturació i la superfície dels establiments de la ciutat. Unes projeccions que tenen per objectiu demostrar amb arguments numèrics com pot afectar a nivell de vendes i llocs de treball aplicar canvis en la norma que regula els horaris comercials.





Paraules clau

comerç/ horaris/ liberalització/