La jornada “Cap a un nou model de governança” va reunir professionals de diversos àmbits per debatre entorn la relació entre ciutadania i administració : Servei de Premsa

La jornada “Cap a un nou model de governança” va reunir professionals de diversos àmbits per debatre entorn la relació entre ciutadania i administració

10/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Ahir dimecres va tenir lloc a l’IDEC la jornada “Cap a un nou model de Governança”, organitzada pel Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona, per debatre amb experts i ciutadans sobre com millorar la relació administració i ciutadans. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, va cloure la jornada i va anunciar la presentació del Govern Obert de la ciutat de Barcelona abans d’acabar l’any.

 

El comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, ha valorat molt positivament l’assistència a la jornada, prop de 300 persones, reconeguts professionals del món polític, acadèmic, social i de la comunicació, van passar per l’auditori de l’IDEC. Com ha explicat, l’objectiu de la mateixa era crear diferents espais de debat i reflexió sobre la necessitat de trobar mecanismes de interrelació entre la ciutadania i l’administració; nous models de governança; nous dissenys de polítiques públiques  en termes de participació, govern obert….

 

La jornada s’inicià amb la conferència inaugural d’Elvira Méndez, catedràtica de Dret Europeu de la Universitat de Barcelona, titulada “El paradigma d’Islàndia (2008-2013)”, en la que va posar de manifest com els ciutadans islandesos estan canviant les formes de govern i de fer política. Així mateix, va apuntar que cal apostar per una filosofia política i jurídica i que està basada en els tres grans pilars del dret, com son la validesa, justícia i la  legitimitat, com a resposta al positivisme jurídic.

 

Una altra activitat destacada del matí va ser l’espai de debat “Política i ciutadans. d’On venim i cap on hem d’anar”, que va comptar amb la participació de Ada Colau (PAH); Muriel Casals (Omnium  Cultural), Jaume López (UPF) i Àngel Castiñeira (ESADE). A la Taula de “Cal un nou model de governança?”, Guillem Espriu (PSC), Ricard Gomà (ICV-EUiA), Àngels Esteller (PP), Jordi Portabella (ERC-UpB), i Carles Agustí (CiU), representant els diferents grups polítics municipals del consistori barceloní, van debatre sobre la necessitat de governar “amb les persones” i no “per a les persones”. Carles Agustí, en la seva intervenció, va assenyalar que davant d’aquesta situació de crisi política, econòmica i social, “cal una regeneració democràtica, una nova manera de fer política i de governar amb més participació, transparència i implicació ciutadana”.

 

El tercer mòdul de la jornada va servir per presentar diverses experiències participatives. Hi van intervenir Luis Petrikorena, director de Govern Obert del País Basc, que va presentar Irekia, l’experiència de Govern Obert del Govern Basc; Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar, que va exposar el reglament obert del municipi del Maresme; Antoni Gutiérrez de l’Ajuntament de Rubí, amb el projecte “Parlaments Oberts”; i Lluc Peláez, alcalde de Figaró- Montmany, que va presentar el projecte “Si fossis alcalde, què faries els propers quatre anys?”.

 

Finalment, va tenir lloc la taula de comunicació i política, on representants d’entitats, administracions i mitjans de comunicació van debatre sobre la importància, el paper i la responsabilitat dels mitjans de comunicació en la superació de la desafecció política.

 

La jornada la va clausurar el primer tinent d’Alcalde, Joaquim Forn, que va expressar el compromís de recollir i interioritzar les conclusions de la jornada, i va anunciar la presentació del Govern Obert de Barcelona abans d’acabar l’any. El projecte de Govern Obert té tres vessants: participació, transparència i dades obertes; i vol ser la resposta del Govern municipal als canvis en la manera de fer política i governar que reclamen els ciutadans.





Paraules clau

Carles Agustí/ governança/ jornada/ Participació/