Declaració de l’Ajuntament de Barcelona de rebuig a les concentracions o manifestacions de caràcter feixista, nazi o xenòfob : Servei de Premsa

Declaració de l’Ajuntament de Barcelona de rebuig a les concentracions o manifestacions de caràcter feixista, nazi o xenòfob

11/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través d’una declaració de CiU, PSC, ICV-EUiA i UpB, expressa el rebuig a les concentracions o manifestacions de caràcter feixista, nazi o xenòfob pel 12 d’octubre d’enguany. La Declaració sol•licita al Ministeri Fiscal i al departament d’Interior que vetllin perquè manifestacions o concentracions d’aquest caire no tinguin cabuda a la nostra ciutat.

Aquest és el text íntegre de la Declaració de Grups.

Barcelona ha mostrat i ha exercit sempre una acció decidida i convençuda a favor de la convivència i el respecte a les idees i a les diferents formes de viure. Alhora ha estat capdavantera en la denúncia i la lluita contra les actituds excloents i violentes de totes aquelles persones i grups que han volgut fer servir la nostra ciutat com a espai de visualització i de pràctica de postures i accions violentes, feixistes, xenòfobes i contràries a la llibertat i a la democràcia.

S’ha convocat una manifestació, per part de diversos grups i partits de caràcter feixista i neonazi a la ciutat de Barcelona, en ocasió del 12 d’octubre d’enguany, que pretén confluir amb una trobada de nostàlgics del franquisme que també es celebra a la muntanya de Montjuïc en aquesta mateixa data, tot i el canvi de recorregut que el Departament d’Interior ha anunciat que forçarà.

Els convocants són els mateixos que van protagonitzar l’assalt a la llibreria Blanquerna, a la ciutat de Madrid, el passat 11 de setembre. La seva actitud i intenció violenta és molt evident, i no fan cap esforç per amagar-la. És motiu de preocupació, per tant, la celebració de la manifestació i la concentració abans esmentades, pel que fa a la garantia de la llibertat i la seguretat dels veïns i veïnes de la ciutat.

Ja l’any 2004 el Parlament de Catalunya va presentar una proposició al Govern d’Espanya, per interessar que es prohibissin les concentracions feixistes i totes aquelles que facin apologia de la violència ,la xenofòbia i l’homofòbia. Durant aquest mateix mes de setembre, el Parlament de Catalunya ha reiterat la seva oposició a les organitzacions que enalteixen el franquisme, el feixisme o el nazisme, demanant a més expressament que s’emprin les eines de què disposa l’Estat de Dret per prohibir aquelles organitzacions feixistes o nazis que defensin obertament idees antidemocràtiques o que facin ús o apologia de la violència.

Combatre el feixisme i el racisme és responsabilitat de tota la ciutadania i s’ha de fer de forma activa des de tots els àmbits de la societat, però les institucions han de ser agents actius en la defensa de la llibertat, a més de proposar mesures concretes serveixen per fer pedagogia social a la ciutadania, per estendre una profilaxi democràtica contra les idees de l’odi a la diversitat.

Per tot això els Grups Municipals de Convergència i Unió, Partit dels Socialistes de Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa i Unitat per Barcelona signants, subscriuen la següent

DECLARACIÓ DE GRUPS

Declarem:

– La nostra més ferma oposició a la celebració de qualsevol marxa convocada o integrada per grups de caràcter feixista, nazi o xenòfob a la ciutat de Barcelona, tot sol•licitant al Ministeri Fiscal i al Departament d’Interior que vetllin perquè manifestacions o concentracions d’aquest caire no tinguin cabuda a la nostra ciutat, petició que s’adreça també específicament i concreta a les convocatòries del 12 d’octubre d’enguany.

– La nostra més ferma determinació en la defensa de la realització de l’ideal democràtic en una societat oberta, diversa i pluralista, front a les agressions que pateix per part de sectors socials minoritaris que estan disposats a violentar, fins i tot físicament, la nostra convivència.





Paraules clau

12 d'octubre/ Declaració/