El servei de recollida de roba usada a domicili recull 267 tones de roba en el primer any de funcionament : Servei de Premsa

El servei de recollida de roba usada a domicili recull 267 tones de roba en el primer any de funcionament

14/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El servei de recollida de roba usada a domicili que va posar en marxa l’Ajuntament a l’octubre de 2012, amb col•laboració amb la Fundació Formació i Treball, ha recollit durant el primer any de funcionament un total de 267 tones de roba, responent un total de 8.103 demandes de recollida de ciutadans.

Amb aquest servei, els ciutadans de Barcelona poden demanar que es passi a recollir la roba usada pel seu domicili -mínim de 2 bosses-, de manera gratuïta amb una trucada als telèfons d’atenció ciutadana: tant el telèfon del civisme, 900 226 226 i 010. L’activitat de recollida i gestió de la roba va a càrrec de la Fundació Formació i Treball, membre de la Cooperativa Roba Amiga.

Més roba recollida i de més qualitat
Les 267 tones recollides en els primers 12 mesos de funcionament del servei representen el 13’7% del total recollit a la ciutat i complementen la recollida a través dels contenidors de Roba Amiga (contenidors taronja) situats en equipaments municipals i en els 39 punts verds de la ciutat. En total, d’octubre de 2012 a octubre de 2013 es van recollir per tots els circuits 1.835 tones.

Aquesta quantitat millora sensiblement el total recollit durant el 2011, sense servei a domicili, que van ser 1.704 tones, i durant 2012 – amb tres mesos de servei de recollida a domicili- que van ser 1.829 tones. El nou servei de recollida porta a por ta, per tant, ha permès l’Ajuntament, a més de facilitar als ciutadans la recollida, incrementar la quantitat recollida selectivament d’aquest residu.
La roba i complements tèxtils que es recullen amb aquest servei es duen a la planta de reciclatge, on se’n fa la seva tria segons estat, material i tipologia i es classifica segons el seu destí: reciclatge per a la producció d’altres materials o reutilització per a la venda i entrega social. Aproximadament un 10% de la roba recollida es destina al circuit de botigues de segona mà i entrega social, el 50% a mercats d’Àfrica, el 34% a mercats d’Àsia per al reciclatge i el 6% a rebuig.

La roba recollida als domicilis de la ciutat és de més qualitat i està en més bon estat que la que es recull dels contenidors taronges de Roba Amiga situats als equipaments municipals i punts verds, i per tant, aquesta roba que els ciutadans lliuren en mà s’aprofita més per a la venda a la xarxa de botigues Roba Amiga i també per al seu lliurament social a usuaris dels serveis socials de Càritas i del propi Ajuntament. Els moments amb més demanda de servei coincideixen amb els inicis de la primavera i de la tardor amb els canvis d’armaris que fem els ciutadans.

Generem ocupació entre la població en risc d’exclusió social

Amb aquest servei des de l’Ajuntament i la Fundació Formació i Treball contribueix activament a la creació de llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social, principal objectiu de l’entitat, alhora que proveeix a les persones que més ho necessiten en aquests moments, beneficiàries del Programa de Lliurament Social.

El servei de recollida de roba a domicili dóna feina directa a entre 6 i 10 persones, en funció de l’època de l’any, que se sumaran als 20 treballadors que ja té en plantilla la fundació per a la recollida de roba usada des dels contenidors de Roba Amiga a la ciutat de Barcelona.

La fundació i la inserció laboral de persones en risc d’exclusió

Aquest servei s’emmarca dins d’un projecte de creixement de la Fundació Formació i Treball, que va inaugurar a principis del 2013 una nova planta de triatge de 6.000 m2 a Sant Esteve Sesrovires, que se suma a la de Sant Adrià del Besòs. La nova planta, amb més capacitat, permet també millorar l’eficàcia de la separació, amb l’objectiu de seleccionar el 100 % del que es reculli de manera que es pugui destriar perfectament entre la roba que pot ser reutilitzada i la roba que ha de tenir el reciclatge com a destí. La planta de Sant Esteve Sesrovires ha generat 35 nous llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social i s’espera que en els pròxims dos anys doni feina a més de 150 persones i arribi a processar 12.000 tones de roba usada.

La Fundació Formació i Treball (FiT), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona, és una entitat privada sense ànim de lucre que va ser fundada l’any 1992 i que actualment té la seu central al municipi barceloní de Sant Adrià del Besòs. Treballa per a la formació i inserció laboral de persones amb especials dificultats tant personals com sòciolaborals per incorporar-se al mercat de treball. Al servei d’aquest objectiu s’emmarca tant l’oferta de formació ocupacional com la realització d’activitats econòmiques per afavorir la inserció laboral. En aquest àmbit, la Fundació Formació i Treball disposa també de contenidors de recollida selectiva ubicats als punts verds i d’altres equipaments públics de la ciutat, i fa més de 20 anys que treballa per a la formació i inserció laboral a través de la recuperació de la roba usada.





Paraules clau

recollida roba/